Kimse Yok Mu Derneğine yönelik FETÖ/PDY soruşturması

Kimse Yok Mu Derneğine yönelik FETÖ/PDY soruşturması

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Kimse Yok Mu Derneğine yönelik FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınan 33 şüphelinin tutuklanma gerekçeleri ortaya çıktı- Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğinin kararından:- "Vatandaşların dini duygularını sömürmek

İSTANBUL (AA) - Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Kimse Yok Mu Derneğine yönelik Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında gözaltına alınan 33 şüphelinin tutuklanma gerekçeleri belli oldu.

Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğinin kararında, tutuklama istemiyle sevk edilen 40 şüpheliden 33'ünün "silahlı terör örgütüne üye olma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlarından tutuklanmalarına karar verildiği belirtildi.

Şüphelilerden Nurcan Dalan hakimlik sorgusunda, tıp fakültesi mezunu olduğunu ve yedi yıl SSK hastanelerinde görev yaptığını belirterek, "Dernekle aslında bir bağım yoktur. Kardeşim çalışıyordu dernekte. Ben herhangi bir para transferinde bir yer almadım. Ben birçok kere yurtdışına çıktım vize amacıyla, gezi amacıyla çıktım. Ben FETÖ/PDY toplantılarında yer almadım. Ben bu örgütten kimseyi tanımam. Kardeşim bu dernekte çalışır. Kardeşim bana benim hesabımla yapılan işlemleri söylemedi bana da sürpriz oldu. Gelir düzeyi çok düşük olduğu için kartımı vermiştim. Ben o hesaptan kardeşime her ay yardım yaptım." ifadelerini kullandı.

Şüpheli Mehmet Doğan, dernekte uluslararası ilişkiler alanında çalıştığını belirterek, "Bir kez Somali'ye para götürme işleminde uğraşmıştım. Miktar 250 bin dolar idi. Derneğin bankacılık faaliyetleri olmadığı için elden götürmüştüm ve derneğin Somali temsilcisine teslim ettim bu parayı. Yönetim kurulu kararı ile götürmem istendi. Başkan Ünal Öztürk idi. Dernek çalışanıyken bağış yapmış olabilirim fakat sonrasında hiç bağış yapmadım. 2013 sonrasında bağış yapmamaya dikkat ettim, uzak durdum. 17 Aralık sonrası hiçbir şekilde bir bağlantım olmadı FETÖ ile daha öncesinde de çalıştığım için pişmanım." diye konuştu.

Şüpheli Mustafa Camızcı da "O dönemde maddi durumum yetersiz olduğunda üniversite yıllarında evlerde kaldım. FETÖ'yü 1996-1997 yıllarında cuma namazı sırasında o vesile ile evlerde kaldığımda dönemde merak ettiğim için herkesle beraber görmüştüm. Kimse Yok Mu 2012 yılında o dönemde herkes tarafından takdir gören bir kurumdu. Her meslekten birer kişi ihtiyaç olduğunu söylemişlerdi ben de katkım olabileceği düşüncesiyle hareket ettim. Yönetim kurulu üyesi oldum. Bu 2 yıl devam etti. 2014 mart veya nisan ayında olan gelişmelerden rahatsızlığımı belirterek ilişiğimi kestim" ifadelerini kullandı.

Şüpheli Özcan Hasyiğit de, taksici olduğunu ifade ederek, "Özel Fatih Kolejinde 1980'li yıllarda çalıştım. Derneğe, insanlara fayda sağlayabilirim diye katıldım. Ben yurtdışına Pakistan'a gittim. Dernek götürdü. Para falan götürmedim. Fetullah Gülen'i gördüm, vaazlarına katıldım. Annemin tavsiyesi ile cuma günü Gülen'i görmeye gittim." dedi.

- "Adımdan dolayı sizden özür diliyorum"

Şüpheli Fetullah Mutlu ise, Kimse Yok Mu Derneğinin kendisini sadece Somali'ye gönderdiğini ve burada 6 ay kaldığını ifade ederek, "Oraya yardım görevlisi olarak gittim. Kesilen kurbanların videosunu çekiyordum. Ayrıca yardımların dağıtılmasında yardımcı oluyordum. Ben 2006 yılında Sudan'a şu anki FETÖ elemanlarıyla gitmiştim. Beni üniversite okumak için götürmüşlerdi. Ben giderken 80 bin dolar götürdüm. Benim dernekte tek sıfatım yardım görevlisidir. İlk olarak adımdan dolayı sizden özür diliyorum böyle bir şerefsizin adını taşıdığım için. 2008 yılında onlarla birlikte oraya gittiğim için tam anlamamıştım. Herkesi kandırdığı gibi bizi de kandırdılar." şeklinde konuştu.

Sulh Ceza Hakimliğinin kararında, Kimse Yok Mu Derneğinin FETÖ/PDY terör örgütüne kaynak sağlamak amacıyla kurulduğuna dair somut kuvvetli delillerin bulunduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Vatandaşların dini duygularını sömürmek suretiyle toplanan paraları özellikle yurtdışı iş avansları adı altında şüphelilerin banka hesaplarına gönderildiği, bu paraların buradaki ülkelerde teslim edilmiş ve harcanmış gibi gösterildiği, bu suretle söz konusu paranın terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in ABD ülkesinden iadesini engellemek ve terör örgütünün farklı yasa dışı amaçlarının gerçekleşmesi amacıyla kullanılmış olduğuna dair somut kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu gösteren delillerin bulunduğu kanaatine varılmıştır."

Kararda, bu kapsamda, söz konusu terör örgütünün yönetici ve üye kadrosunun yurtdışına kaçmaları, şüphelilerin kaçacakları şüphesini uyandıran somut olguların bulunması, dosya kapsamında firar konumunda olan şüphelilerin bulunduğu, delillerin henüz tam olarak toplanmadığı gibi gerekçelerle 33 şüphelinin tutuklanmasına karar verildiği kaydedildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :