Kiminin çöpü, kiminin rızkı

Kiminin çöpü, kiminin rızkı

Ekmek parası için çoğu zaman kendilerinden büyük "çek çek" araçlarıyla şehri karış karış dolaşan "kağıt toplayıcılar" çöplerden topladıkları geri dönüşüm atıklarını satarak geçimlerini sağlıyor- Kağıt toplayıcı Çiftçi : - "İnsanların atıkları bizim ekmek

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET AKİF PARLAK - Ekmek parası için bedenlerinden büyük araçlarıyla şehri karış karış dolaşan "kağıt toplayıcıları", çöplerden topladıkları atık geri dönüşüm malzemeleriyle geçimlerini sağlıyor.

Sabah erken saatlerde atıkları topladıkları depoya giden geri dönüşüm işçileri "çek çek" diye tabir edilen arabalarını alıp "Bismillah" diyerek belirledikleri istikamete doğru yol alıyor.

Cadde ve sokaklarda bulunan çöp konteynerlerine tek tek uğrayan atık toplayıcıları, başta kağıt olmak üzere plastik, naylon, alüminyum gibi geri dönüşüm materyallerini elleriyle ayrıştırıp çek çeklerine astıkları çuvallara atıyor. Çekebilecekleri kadar atık toplayan işçiler, deponun yolunu tutuyor. 

Topladıkları malzemeyi depolarda biriktiren kağıt toplayıcıları, plastik, kağıt ve metal ayrımını da yaptıktan sonra malzemelerin ağırlıklarını belirlemek üzere tartıyor. İşçiler, kilogramına göre ücretlerini aldıktan sonra malzemeyi kamyona yükleyerek dönüştürülmek üzere fabrikaya gönderiyor.

8 yıldır kağıt toplayarak geçimini sağladığını söyleyen 26 yaşındaki İsa Çiftçi, geceden bırakılan atıkları caddelerde yoğunluk oluşmadan toplamak için sabahın erken saatlerinde işe başladıklarını belirterek, "helal para kazanmanın mutluluğunu yaşadıklarını" ifade etti.

- Kışın soğukta yazın sıcakta çalışıyorlar

Günlük ortalama 100 kilogram geri dönüşüm atığı topladıklarını anlatan Çiftçi, kazançlarının ortalama 50 lira olduğunu kaydetti.

En çok kış aylarında zorlandıklarını dile getiren Çiftçi, "İnsanların atıkları bizim ekmek paramız, rızkımız oluyor. Biz topladıklarımızla gurur duyuyoruz. Alnımızın teriyle çöpten ekmek peşindeyiz. Kışın soğuğunda, yazın sıcağında çalışıyoruz. Kışın soğuğunda tir tir titreyenler kimisinde ayakkabı yok, kimisi buz gibi ellerle 5 kuruş kazanmak için o soğukta çalışıp geçiniyoruz" dedi.

- Helal kazanç huzur veriyor

32 yaşındaki Hasan Genç ise bazılarının kendileri hor gördüğünü ama bunlara aldırış etmeden ekmek parası peşinde koştuklarını söyledi. Kış aylarında soğuktan çok etkilendiklerini ve ciddi sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Genç, şunları kaydetti:

"Bizim yaptığımız iş çok temizdir. Çünkü alnımızın akıyla kazandığımız bir kaç kuruş paradır. Akşam eve gittiğimizde kafamı yastığa koyduğum zaman vicdanım rahat. 5 yıl önce trafik kazasında beyin travması geçirdim. O zamandan sonra adam akıllı bir yerde çalışamadım. Ama ne yapayım. Benim elimden gelen de şu hurda işi. Ne mutlu ki elim ayağım tutuyor ve ben bu işi yapıyorum ve yaptığım zaman da huzurlu oluyorum. Geri dönüşüm alın teridir. Biz insanlık için kendimiz için bu işi yapıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı