Kilistra'nın pilav günü

Kilistra'nın pilav günü

İsmail Detseli’nin kaleminden Kilistra'nın pilav günü...

Uzun süre aksamadan devam ettirilen ancak son yıllarda bazı nedenlerden dolayı ertelenen tarihi ve doğal güzellikleri Kapadokya benzeri kaya oymaları ile meşhur, geleceği çok parlak olan Konya’nın turizm değerini büyük ölçüde artıracak inanç turizminin merkezi sayılan, Meram ilçesinin incisi Kilistra (köyünün) mahallesinin pilav ve kaynaşma günü geçtiğimiz Pazar günü yapıldı. Takriben 1000’e yakın araçtan oluşan vasıtalarla İzmir, İstanbul, Ankara, Konya ve civar köylerden akın akın gelen misafirlerin mahşeri bir kalabalık oluşturduğu gün köyümüzde adının dillere destan olduğu ‘Ketengölü sekisi’ denen meşe ağaçları ve yeşil dokunun süslediği bir yerde olunca katılan insanlar hem doğanın tadını çıkardılar hem yıllarca görüşemedikleri eş dost akrabaları ile hasret giderdiler. Mahalle muhtarlığı ve Kilistra köyü turizm derneğinin birlikte düzenlediği kaynaşma gününe katılım o kadar çok oldu ki şölen yerinde tasarlanmış olan dönümlerle büyüklükteki oto garajı dolduktan sonra, yol boyunca 1 km uzunlukta çift taraflı konulan araçlarla yol adeta kilitlendi. Soma’da yaşanan kömür ocağı faciası nedeni ile pilav gününde hiç eğlenceye ve müziğe yer verilmedi. Günümüze Konya Valimiz Sayın Muammer Erol, Meram Belediye Başkanımız Sayın Fatma Toru hanımefendi AKP Meram İlçe Başkanımız Sayın Ulvi Bezirci’nin yanı sıra Meram Belediyesi Meclis Üyeleri ve birçok akademisyen katılarak bizleri onurlandırdılar. Önemli işleri dolayısı ile günümüze katılamayan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek ve Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli de katılamama nedenlerini kart göndererek bildirdiler. 

Asırlardır sırrını korumuş tarihi kalıntıları Kapadokya benzeri kaya oyması şapelleri ve harika bir doğal güzelliği ile Meram ilçesinin turizm yönünden gelecek vadeden bu mahallemizin şöleni sabah saat 10’da köyümüzün yetiştirmiş olduğu Osman Doğan Hocanın Kur’an tilaveti Mustafa Çömlekçi hocanın okunan Kuran ayetlerinin meali yine köyümüzden emekli imam Bayram Atay Hocanın, yağmur duası misafirimiz, Sami Yıldız Hocamızın Soma maden ocağında can verenlere ve cümle geçmişlerimiz için yaptığı dualarla açıldı. Organizasyonu birlikte gerçekleştiren muhtarımız Osman Urgancı ve Gökyurt Köyü Mahallesi Konya Turizm Derneği Başkanı Lütfi Karacan’ın yaptığı birlik beraberlik ve kaynaşmanın insanlarımız için ne kadar önemli işlere vesile olacağını ve bu organizasyonda maddi manevi katkı yapanlara teşekkür ederek yaptığı duygusal konuşma insanların benliğinde yer etti. Burada kısa ve öz olarak bir konuşma yapan Meram Belediye Başkanımız Sayın Fatma Toru hanımefendi de birlik beraberliğin önemine dikkat çekti. Artık köy kelimesi kullanılmamalı diyerek ‘‘Meram’ın bir mahallesi olan bu güzide yere Büyükşehir Belediyemizle beraber daha kalıcı, dikkate değer hizmetler getireceğiz ve bu kıymetli mahallenin insanlarını refah seviyelerini yükselterek, inşallah seneye belediyemizin de büyük katkıları ile bu tür organizasyonların devamını sağlayacağız’’ dedi ve büyük alkış aldı. Ardından köyümüzden Durmuş Özemiş Ağabeyimizin yazmış olduğu hoş geldiniz şiirini oğlu Halit Azam Özemiş seslendirirken bendeniz de âcizane bir gün önce kaleme aldığım iki dörtlüğü somada hayatını kaybedenlere ithaf ettiğim ve ardından köyümüzün 50 - 60 yıl önceki görkemli durumunu anlatan şiirimi okudum.  Konuşmalardan sonra, derneğimizin bu yıl aldığı bir karar ile Anadolu insanının, doğan ana gıda maddesi olan etli bulgur pilavı ile donatılmış olan sofralarda yemeklerimizi yedik. Pilav için ne deniyor diye sofralara arsında yaptığım konuşmalarda katılımcıların çoğunluğu artık Konya’mızın düğünlerde bulgur pilavına geçmesini zamanı gelmiş ilk defa böyle güzel lezzetli ve doyurucu bir pilavı iştahla yediklerini ifade etmeleri aldığımız kararın doğruluğunun bir gerekçesi olarak sevindirdi bizleri.

Bu arada çok ilginç görüntülerde oldu. Yemeğini yemekte olan Meram Belediye Başkanımız Fatma Hanım’a gerek köyümüzün kadınları gerekse de gurbetten gelen ama kendisini televizyonlardan tanıdıklarını ifade eden köylü hanımların gösterdikleri sevgi ve muhabbet doğrusu görülmeye değerdi.
Artık halkımız yemeklerini yiyip belki yıllardır görüşemedikleri köylülerimizle hasret giderirken protokolünde ayrılma vaktiydi köyümüzün güzelliklerini görmek ve buralara hakkında bilgi almak isteyen Sayın Valimiz Muammer Erol’a Belediye Başkanımız Fatma Toru’ya köyün tarihi yerlerini gezdirmek ve anlatmak da bize düşmüştü. Şölen alanında ki ve yol boyundaki izdiham dolayısı ile ancak 1 saate yakın bir uğraştan sonra köye ulaştık. Her yeri ayrı bir tarih ve güzellikle dolu yöreleri Vali Beyimizle gezdik bildiğimiz kadar haklarında bilgiler verdik. Fatma Hanım ve Ulvi Bezirci Başkanımızda Eski muhtarımız Ahmet kuloğlu ile Bu güzel yerleri gezmişler belki kalabalık organizasyon da karmaşa dolayısı ile Sayın Başkanlarla çok ilgilenemedik ama inşallah bundan sonra zaten köyümüzü sıklıkla ziyaret eden Fatma Başkan Ve Ulvi Başkan’ı hatta meclis üyelerimizle birlikte özel bir gezi yaparak bildiğimiz tarihi bilgileri de aktarmayı üsleniyorum. Herkese sevgi ve saygılarımı sunarken inşallah birlik beraberliğe çok ihtiyacımız olduğu bu günlerde bu tür vatandaş kaynaşmalarının devam etmesini bütün kalbimle temenni ediyorum sağlıcakla kalın. 

foro-icerik-199.jpg

Soma kömür ocağı şehitlerine;

Acımız sonsuz beş gün önce bir facia yaşadı ülkemin insanları
Toprağa verdik kara elmas ocağında ölen yüzlerce tatlı canları
Şimdi sizlerden ricam bu canlara gönderin gönülden Fatihaları
Ülke insanların ciğeri yandı böyle felaketleri bize bir daha yaşatma Allah’ım

Yüzlerce koç yiğidi kurban verdik soma kömür ocağında
Acı ile feryatlar yükseldi hepsinin evinde bucağında
Çaresizce can verdi insanlar kilometrelerce yerin altında
Böyle acı ve felaketleri bizlere bir daha yaşatma ne olur Allah’ım

2014 Yılı Gilissıra köyü pilav gününe
Geçmiş yıllardan beri köyümüzün hep iyilikle geçmiştir dünü
Bu gün bakın on ikincisi yapılıyor şanlı köyümüzün pilav günü
Katkılarını eksik etmedi köylülerim kadın erkek büyüğü küçüğü
Hoş sefalar getirdiniz gelen dostlar köyümün pilav günümüze

Son yıllarda bu çilekeş köylülerim bir hayli dertli mi dertli
Tapu verilecek derken ellerinden tarla bahçe evleri bile gitti
Oysa bu toprakların insanları bu tarihi yerleri koruyan bekçi
Gamlı da olsak yine neşeliyiz dostlar hoş geldiniz pilav gününe

Derneğimizle köylülerimiz bu yıl oturduk bir karar verdik
Pirinç de neyimize bizim ana yemeğimiz bulgurdur dedik
İstanbul, Ankara, İzmir, Konya da hemşerilere buyurun dedik
İşte geldiniz nede iyi ettiniz dostlar köyümüzün pilav gününe

Yıl bin dokuz yüz elli sekiz köyümün nüfusu iki bin elli sekiz
Kara sabanla çift süreriz orakla ekin biçeriz gelirimiz yetersiz
Kazancımız hanelerin gelirine yetmiyor idare edilmez gurbetsiz
Dağıldık şehirlere ama köyü unutmadık hoş geldiniz pilav gününe

Beş yüz haneden düşmüş gelmiş ev sayısı yüz ya da yüz yirmi beşe
Nüfusta o oranda azalmış tabi inip gelmişler altı yüz yetmiş beşe
Sağlığını borçlu herkes bu köydeki doğal havaya suya ve güneşe
Hoş geldiniz uzaktan yakından teşrif edenler pilav günümüze

Bu güzel organizeye emek veren dernek üyeleri ve başkanımıza
Eski den yeniye bu işe emek vermiş köy muhtarları ve köy halkına
Maddi manevi desteğini esirgemeyip elini cebine atıp katkı yapanlara
Binlerce teşekkürler dostlarımız hoş geldiniz bu yıl ki pilav günümüze

Dostlarım köyümüz altmış yıl önceleri çok büyük bir şehirdi
On kadar bakkal dükkânına köylülerin bütün ihtiyacı gelirdi
Bu kartal yuvası köyüm dosta güven düşmana korku verirdi
Bu gün o ihtişamı yaşamak için hoş geldiniz pilav günümüze

Bu ozan ve yazar olarak tanıdığınız kardeşiniz İsmail sizlerden biri
Doğup büyüdüğü çobanlık yaptığı buranın gönlünde hep ayrıdır yeri
Çiçeğe konar ağaca taşlara konar ama tatlı bir bal üretiyor bakın arı
Hepiniz iğnesiz birer arısınız dostlarım hoş geldiniz pilav günümüze

17 Mayıs ’01:44 gece yazılmış bir şiirdir köyüme İsmail Detseli