"Kılıçlar Anıtı"na ziyaretçi akını

"Kılıçlar Anıtı"na ziyaretçi akını

Iğdır'da, 1915-1920 yıllarında Ermeni çetelerince katledilen Türkler anısına yapılan, alt katında mezalime ilişkin materyalin sergilendiği anıt, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor- İl Kültür ve Turizm Müdürü Engindeniz:- "Bunları sergiliyoruz

IĞDIR (AA) - BÜLENT MAVZER - Iğdır'da, 1915-1920 yıllarında Ermeni çetelerince katledilen Türkler anısına yapılan ve alt katında mezalime ilişkin materyalin sergilendiği "Kılıçlar Anıtı", yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Ermeni çetelerinin 1915-1920 yıllarında katlettiği Türklerin anısına 5 Ekim 1999'da yapılan ve alt katı müze olan "Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıtı", Türkiye'nin farklı illeri ve komşu ülkelerden gelen turistleri ağırlıyor.

Yapıldığı günden itibaren kentin en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen anıt, alt katındaki müzede iç içe bakan 5 kılıcın bulunması dolayısıyla "Kılıçlar Anıtı" olarak biliniyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde geçmişte Ermeni çetelerince yapılan mezalimle ilgili birçok bilgi ve materyalin sergilendiği anıtın alt katındaki müzeyi ziyaret edenler, o gün yaşananlar hakkında bilgi sahibi oluyor.

Iğdır Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anıtın 19 yıldır Iğdır'ın sembolü olduğunu söyledi.

Anıtı ve müzeyi ziyaret edenlerin o gün yaşanan elim olayları az da olsa hissedebildiklerini aktaran Engindeniz, şunları kaydetti:

"Anıt 5 ana kılıçtan oluşmaktadır, kılıçların iki yönünün bir tarafının sivri diğer tarafının biraz daha düz olması farklı şeyler ifade ediyor. Yani düşmana korku, dosta güven sağlayan görünümü veriyor. Kılıçların kabzalarında Türkiye Cumhuriyeti'nin ve diğer Türk imparatorluklarının simgeleri ve sembolleri yer alır. Yani 5 kılıçta ve 5 kabzada Göktürkler, Oğuzlar, Selçuklular, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sembolleri var."

Engindeniz, anıtta, özellikle 1985 yılında bölgede yapılan kazılardan elde edilen, Ermeni çetelerinin mezalimine ilişkin bulgular ile görsel materyalin yer aldığını belirterek, "Bunları sergiliyoruz ki insanlarımız ve tüm uluslar, buralarda yapılan zulmü görsün ve tarihleriyle yüzleşsin." diye konuştu.

- "Aylık ortalama 2 binin üzerinde ziyaretçisi var"

Anıtın son zamanlarda İran, Gürcistan ve Azerbaycan başta olmak üzere farklı ülkelerden de yoğun ziyaretçi çektiğinin altını çizen Engindeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle cumartesi ve pazar günleri yoğun ziyaretçisi var. Anıt, gerek yeni evlenen çiftler gerekse sünnet edilen çocukların ailelerince ziyaret ediliyor. Şehir dışından gelen yerli yabancı turistlerce ziyaret ediliyor. Burada özellikle yabancı ziyaretçilerin sayısı oldukça fazla, gün geçtikçe de bu sayı artmaktadır. Buranın ayda ortalama 2 binin üzerinde ziyaretçisi var. Kurumumuzun uluslararası platformlarda burayı anlatması, ilgili insanların burayı merak ederek ziyaret etmesine vesile oluyor."

İstanbul'dan kafileyle geldiği kentte anıtı ziyaret eden Selma Aydın, "Iğdır'daki katliamları duymuştum ama burada sergilenen resim ve bilgilerden gerçeği ve yaşanan acıları görmek benim için çok üzücü oldu. Okumak başka burada resimleri görmek bambaşka bir şey. Şu anda bambaşka duygular içerisindeyim. Zaten bu dış ülkelerin yalan beyanlarına inanmıyordum. Şimdi burada gerçekleri görmek benim için daha da iyi oldu." dedi.

- "Ermenilerce feci şekilde öldürülen insanların fotoğraflarını gördüm"

Ziyaretçilerden Selma Güven, Muğla'dan Iğdır'a geldiğini ve böyle bir anıtın olduğunu duyunca ziyaret etmek istediğini söyledi.

Iğdır'ın tarihi mekanlarını gezme fırsatı bulduğunu dile getiren Güven, şöyle devam etti:

"Beni en çok etkileyen bu anıt oldu. Her insanın Ermeni iddialarıyla ilgili bir bilgisi vardır ama bunu tarih kitaplarında okumak, belgesellerde izlemek başka buraya gelip bu sarsıcı gerçeklerle yüzleşmek başka. Burada Ermenilerce feci şekilde öldürülen insanların fotoğraflarını gördüm. Bence insanlarımız buraya gelip tarihiyle yüzleşmelidir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :