Kılıçdaroğlu'nun HDP Eş Genel başkanları ile görüşmesi

Kılıçdaroğlu'nun HDP Eş Genel başkanları ile görüşmesi

HDP Grup Başkanvekili Baluken:- "Kesinlikle her iki tarafın da ellerini tetikten çekmesi gerekiyor. Operasyonların durması, PKK'nın da mutlaka çatışmasızlık ortamına geri dönmesi gerektiği kanaatindeyiz. HDP olarak bu konuda yoğun bir çabamız var"- "Şunu

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Kesinlikle her iki tarafın da ellerini tetikten çekmesi gerekiyor. Operasyonların durması, PKK'nın da mutlaka çatışmasızlık ortamına geri dönmesi gerektiği kanaatindeyiz. HDP olarak bu konuda yoğun bir çabamız var" dedi.

Baluken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşmesiyle ilgili HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile açıklama yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HDP heyeti olarak Kılıçdaroğlu ve beraberindekilerle son derece olumlu, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Baluken, "Diyalog kanallarının açık olması, barış çabalarının artması gereken bir dönemden geçiyoruz. Bütün toplumda, Türkiye'nin tamamında diyalog kanallarının tekrar açık olması ve barış umutlarının yeniden yeşertilmesiyle ilgili beklenti var" diye konuştu.

Baluken, söz konusu görüşmenin beklentinin yerine getirilmesi ve toplumun rahatlatılması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye şunu görmelidir, dayatılan bu savaş ve çatışma ortamına karşı hiç birimiz çaresiz, alternatifsiz değiliz. Toplumda var olan barış ve çözüm umudunu büyütmekle ilgili siyaset kurumunun yoğun bir çabası vardır. Önümüzdeki günlerde de bu çabanın bütün toplumca sahiplenilmesiyle içerisine girmiş olduğumuz bu çözümsüzlük girdabından, savaş ortamından çıkılabileceğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Yaşananların temelinde AK Parti'nin tek başına iktidar arayışının ve halkın genel seçimde verdiği çözüm mesajının gözardı edilmesinin yattığını ileri süren Baluken, şunları söyledi:

"7 Haziran'da halkımızın ortaya koyduğu bu mesajların arkasında bunları görünür kılacak büyük bir toplumsal muhalefetin oluşması adına son derece değerli fikirler tartışıldı. AKP kendi iktidarı için, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istikbali için ortaya koymuş olduğu bu savaş ve çatışma zemini Türkiye'nin bölünme korkusu üzerinden halklarımıza anlatmaya çalışıyor. Şunu açık ve net ifade edelim, Türkiye'nin kesinlikle bir bölünme gündemi bile söz konusu değildir. Bütün toplumumuz bu konuda rahat olmalıdır. Biz Türkiye'nin birliği içerisinde silahların devreden çıkacağına ve demokratik, siyasi çözümün mutlaka sağlanacağına olan inancımızı tekrar belirtiyoruz."

-  "Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınmalı"

Çatışmanın olduğu ortamda siyasetin sözünün etkisinin azaldığını, böyle bir dönemden geçildiğini belirten Baluken, "Kesinlikle her iki tarafın da ellerini tetikten çekmesi gerekiyor. Operasyonların durması, PKK'nın da mutlaka çatışmasızlık ortamına geri dönmesi gerektiği kanaatindeyiz. HDP olarak bu konuda yoğun bir çabamız var. Farklı toplumsal kesimlerle, farklı sivil toplum dinamikleriyle de bu yönlü, daha öncesinde de gerçekleştirmiş olduğumuz son derece verimli görüşmeler oldu" dedi.

Baluken, bu konudaki çabalarını artırarak devam ettireceklerini belirterek, "Türkiye halkları, toplumu bu savaşa mecbur ve mahkum değildir. Bizim bu savaşı, çatışma ortamını durduracak gücümüz ve buna karşı güçlü demokratik çözüm önerilerimiz vardır. Bunun toplumsallaşmasıyla ilgili, bu iradeye bütün toplumun sahip çıkmasıyla ilgili bir duruşun ortaya çıkması son derece önemlidir" diye konuştu. 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Baluken, MHP'den yapılan erken seçime yönelik açıklamalara ilişkin soruya, "Olası bir AKP-CHP koalisyonunun Türkiye'nin geleceği açısından, sağlam bir programla birlikte, güçlü bir ilkesel çıkışla birlikte pek çok soruna çözüm getirebileceğini düşünüyoruz. O nedenle şu anda erken seçimle ilgili gündemlerden çok bu koalisyon görüşmelerinden sonuç alınması gerektiğini, bununla ilgili bir çaba içinde olunması gerektiğini ifade ediyoruz" karşılığını verdi. 

"Çatışmasızlık ortamının çağrısını yapmak için Kandil'e gitmeyi düşünüyor musunuz" diye sorulan Baluken, bölgede bir heyetlerinin inceleme yaptığını belirterek, ikinci bir ziyarete ihtiyaç olması durumunda bunu değerlendireceklerini söyledi. 

- "AKP ile olan ilişkisini, işbirliğini maskelemek istiyor"

Partilerinin MHP ile gerginlik yaşadığı ifade edilerek, değerlendirilmesi sorulan Baluken, şunları kaydetti:

"Bizim gündemimizde hiçbir şekilde MHP ile karşı karşıya gelme gibi bir durum söz konusu değil. Ancak belli ki MHP, özellikle 7 Haziran seçiminden sonra Çözüm Süreci'nin bozulması şartıyla AKP ile girmiş olduğu işbirliğini gözden kaçırmak için HDP üzerinden bir gündem yaratmaya çalışıyor. HDP'ye saldırarak, HDP'yi hedefleştirerek, HDP milletvekilleri ya da eş başkanları hakkında düzeysiz açıklamalar yaparak AKP ile olan ilişkisini, işbirliğini maskelemek istiyor. Doğrusu biz bu gündeme büyük bir titizlikle, hassasiyetle pek girmedik. Ama düzeyin son derece düştüğü, seçmenlerimize ve bütün parti kurumsal kişiliğimize yönelik hakaretlerin, küfürlerin edildiği bir dönemde mecburen cevap verme hakkımızı kullanıyoruz. MHP'nin bugün kendi kitlesinden bağımsız olarak, o kitleyi de rahatsız edecek şekilde böylesi bir arayışına hiçbir şekilde zemin sunmayacağız. Şu anda HDP olarak acil gündemimiz akan kanın durmasıdır, çatışmaların devreden çıkmasıdır, savaş politikalarından bir an önce geri dönülmesidir. MHP eğer AKP ile işbirliği yapmak istiyorsa, eğer HDP'nin AKP'nin politikalarını ve sarayın talimatlarını teşhir eden tutumuna, yaklaşımına karşı kendini kalkan yapmak istiyorsa farklı bir şekilde bunu dile getirmesini talep edebiliriz. Bunu HDP üzerinden gündemleştirmek hiçbir işe yaramıyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı