Kılıçdaroğlu: Ne oldu da İslam coğrafyası bu hale geldi?

Kılıçdaroğlu: Ne oldu da İslam coğrafyası bu hale geldi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP grup toplantısında İslam dünyasının durumuna ve sorunlarına değindi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında İslam dünyası çerçevesi çizmek istediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Neden İslam dünyasında kan var, acı var? Neden İslam dünyasında terör var? Neden İslam dünyası bir değil, kavgalılar? Bunun üzerinde durmak lazım. Ramazan nedeniyle bunun da üzerinde kısaca duracağım" dedi.

İşte Kılıçdaroğlu'nun İslam dünyası ile ilgili açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

İSLAM DÜNYASININ DURUMU NEDİR?

İslam İşbirliği Teşkilatına üye 57 ülke var. Bu 57 ülkede 1 milyar 700 bin Müslüman'ımız var. Dünya nüfusunun yüzde 28'ini oluşturuyor.  Her 4 kişiden birisi Müslüman. Bu 57 ülkenin toplam gayri safi hasılası 6 trilyon dolar. Sadece Çin'in gayri safi hasılası 12 trilyon dolar. Hepimizin üzerinde düşünmesi lazım, 57 ülke neden bu kadar geri?

ENERJİ KAYNAKLARININ YÜZDE 70'İNE SAHİP

İİT verilerine göre üye ülkelerinin dünya enerji kaynaklarının yüzde 70'ine sahip. Doğal kaynakların da yüzde 40'ına sahip. Dünya enerji kaynaklarının yüzde 70'ine, doğal kaynaklarının yüzde 40'ına sahip olacaksınız ama nüfusun yüzde 40'ı yoksulluk içinde.

İSLAM DÜNYASININ BÜYÜME ORANI 3,6

Dünyanın ortalama büyümesi yüzde 4.7, İslam toplumunun ortalama büyümesi ise 3,6. Bütün bu kaynaklara rağmen 3,6.

İş gücüne katılım oranı, dünyada ortalama yüzde 63, İslam dünyasında yüzde 59.

İşsizlik oranı dünyada yüzde 11, İslam ülkelerinde yüzde 17.

630 MİLYON KİŞİ OKUMA-YAZMA BİLMİYOR

57 ülkede halkın okuma yazma oranı, yüzde 37'si okuma yazma bilmiyor. İslam dünyasındaki 1 milyar 700 binlik nüfusun yüzde 37'si okuma-yazma bilmiyor. Yani 630 milyon kişi kendi dilinde okuma-yazma bilmiyor.

Birleşmiş Milletler Arap Kalkındırma Teşkilatı'nın raporuna göre, Arap kadınlarının yüzde 50'si okuma-yazma bilmiyor.

Arap dünyasının sadece yüzde 1'inin bilgisayara ve internete erişimi var.

1 MİLYAR 700 MİLYON NÜFUSA 600 ÜNİVERSİTE

57 İslam ülkesinin her birinde ortalama 10 üniversite var. Sadece Amerika'daki üniversite sayısı, 5 bin 700. Hindistan'daki üniversite sayısı 8 bin 500... 1 milyar 700 milyonluk nüfusa hitap eden üniversite sayısı 600.

TERÖR SALDIRILARINDA ÖLENLERİN YÜZDE 90'I MÜSLÜMAN

ABD'nin Kontr-terörizm Merkezi'nin bir raporu var. O rapordaki araştırmaya göre dünyada terör saldırılarında ölenlerin yüzde 90'ı Müslüman. Suriye'yi, Ortadoğu'yu biliyoruz. Buralardan göç edenlerin tamamı demokratik açıdan, insan hakları açısından gelişmiş ülkelere göçmek istiyorlar. Hiçkimse 'ben Sudan'a gideyim' demiyor. Kapıları açsalar tamamı, Amerika, Kanada'ya, Fransa'ya, İngiltere'ye gidecekler.

EN İYİ GÖREN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TÜR

Dünyada üretilen mal ve hizmetlerin sadece yüzde 5,6'sı İslam ülkeleri tarafından üretiliyor. Katma değeri yüksek ürünlerin payı ise binde 4. Oysa İslam dünyası 700 yıl önce robotik alanı kurmuştur. Kuran El-Cezeri... Aynı zamanda Matematik'i kurmuşlardır. Ali Kuşçu, astronomide bir dünya markasıdır. Bütün bunların hepsi İslamiyet'in ilk çıktığı zamanlarda yetişmiş insanlardır.

Avrupa'daki karanlığı Rönesans ile dağıtan insanlardır. Peki, nasıl oldu da İslam coğrafyası bu hale geldi? Bunu en iyi gören ve çözümü en iyi yaratan kişi, dünya tarihinde tektir ve onun adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür.