Kılıçdaroğlu ile Bahçeli'nin yapacakları görüşme

Kılıçdaroğlu ile Bahçeli'nin yapacakları görüşme

MHP Grup Başkanvekili Usta:- "Liderler arasında görüşmelerin olması aslında son derece iyi de oluyor, ortamı yumuşatıyor. Basın üzerinden konuşma, tartışma değil de birinci elden birbirleriyle konuşmaları bence iyi"- "Oylamada, herkesin İçtüzük kuralların

TBMM (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesine ilişkin, "Liderler arasında görüşmelerin olması aslında son derece iyi de oluyor, ortamı yumuşatıyor. Basın üzerinden konuşma, tartışma değil de birinci elden birbirleriyle konuşmaları bence iyi." dedi.

Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anayasa değişikliği teklifine ilişkin Genel Kuruldaki ilk tur oylamalarının başlangıçta biraz gergin geçtiğini, ancak sonraki oylamalarda 340 civarı "evet" oyu rakamında istikrar sağlanmasıyla bu gerginliğin azaldığını söyledi.

Genel itibarıyla birinci tur oylamalarının olumlu olduğunu dile getiren Usta, ikinci turda da resmin fazla değişeceğini düşünmediğini belirtti.

İkinci tur oylamalarının önemine dikkati çeken Usta, "Benzer sonuçların alınabileceğini düşünüyorum. Çünkü insanların kanaatlerini değiştirecek herhangi bir gelişme de yaşanmadı. Eğer önümüzdeki günlerde bir şey yaşanmazsa. Dolayısıyla çok fazla bir şey değişeceğini düşünmüyorum." diye konuştu.

Oylamalarda, birinci tura göre "evet" oylarında azalma olması halinde gerginliğin biraz artabileceğini belirten Usta, şunları kaydetti:

"Ama eğer düşmezse, yine 340, 343, 344 civarlarında 'evet' ile giderse çok fazla gerginlik olacağını düşünmüyorum. Yani öyle çok sıkıntılı bir durum işin doğrusu beklemiyorum. Tabii burada bir kısım insanların eline de malzeme olacak hususlardan kaçınmak lazım. AKP Grubunun, oylamalar esnasında İçtüzük neyi emrediyorsa ona göre davranması, herhangi bir şekilde bir şaibe olmaması lazım oylama üzerinde. Yani o tartışmalardan uzak Türk milletine, TBMM'ye yakışır bir oylama olması bizim tercihimizdir elbette. Oylamada, herkesin İçtüzük kurallarına riayet etmesinde fayda var. Biz bunu bekleriz MHP olarak. Bu sonuçların herhangi bir şekilde gölgelenmesini istemeyiz."

- "Grubumuzda fireye yönelik bir şey olacağını tahmin etmiyorum"

İkinci tur oylamada MHP'de bir fire beklentilerinin olup olmadığı sorusu üzerine Usta, "Yok esasında. Bizim MHP milletvekillerinin de seçmenlerinin de esasında bir tavrı vardır, daha nettir." ifadesini kullandı.

MHP milletvekillerinden "Hayır" diyecek olanların, büyük ölçüde bunu açıkladıklarını belirten Usta, "Eğer MHP ve AKP Grubundan oylamaya katılanların tamamı 'Evet' kullanmış olsa, buna göre baktığımızda ortalama 5-6 civarında bir fire gözüküyor. Oylamaya göre değişiyor bu. Bu, şu partidendir, bu partidendir demek zor. Ancak arkadaşlarımızın tavırlarını da biliyoruz. Bu firelerin bizim grubumuzla ilgili olmadığını düşünüyorum işin doğrusu. Bundan sonra da bizim grubumuzda böyle fireye yönelik bir şeyin olacağını pek tahmin etmiyorum. Çünkü zaten görüşüyoruz arkadaşlarla, tanıyoruz, ediyoruz, konuşuyoruz. Benim bir fire beklentim yok." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu ile Bahçeli'nin gerçekleştireceği görüşmeye de değinen Usta, "Liderler arasında görüşmelerin olması aslında son derece iyi de oluyor, ortamı yumuşatıyor. Basın üzerinden konuşma, tartışma değil de birinci elden birbirleriyle konuşmaları bence iyi. Oylamalar esnasında, Meclis içindeki diyaloglar da gayet iyiydi. Tabii randevunun içeriğini tam olarak bilmiyoruz. Açıklanmış değil henüz. Ama görüşmenin bir olumsuz yanı olmaz. Büyük ihtimal kendi düşüncelerini ifade edecektir, Genel Başkanımız da bu süreçteki bizim tutumumuzu ifade edecektir diye düşünüyorum." dedi.

Referandumda MHP seçmeninin tavrının ne olacağına ilişkin bir şey söylemek için erken olduğunu söyleyen Usta, şunları kaydetti:

"Şu anda MHP'nin tutumuyla ilgili olarak teşkilatlara yönelik bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Ama bu tamamen tabana yayılmış bir şey değil henüz. Bizim öyle çok yaygın olarak da bir medya gücümüz yok. Ama tutumumuzu, vatandaşa referandum ortamında daha iyi anlatacağız. Elbette farklı düşünenler olacaktır. Ama tabanımızın önemli bir kısmının da Genel Merkezin tavrını olumlu bulacağını, o tavırdan yana tutum takınacağını düşünüyorum. Ama bunun için şu anda biraz erken. Kampanya safhasında olacak bir şey."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :