Kılıçdaroğlu: 'Faize karşıysan çıkar bir KHK faizi sıfır yap'

Kılıçdaroğlu: 'Faize karşıysan çıkar bir KHK faizi sıfır yap'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tamamen faiz lobisine çalışan bir hükümet. 15 yılda sadece yabancılara, Londra’daki bir avuç faiz lobisine ödedikleri faiz 142 milyar dolar. Faize karşıysan çıkar bir KHK faizi sıfır yap" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin 451 milyar TL’lik alacağını tahsil edemediğini belirterek, “Eski parayla 848 katrilyon devletin borcu var. Bu rakamlar doğruysa devlet iyi yönetilmiyor. 10 kez af kanunu çıkardılar Vatandaş borçlarını ödeyemiyor. Toplanan paralar nereye gidiyor? Şu soruyu sordum henüz cevap alamadım. FETÖ ne istediyse verdin. Para, üniversite, rektör, vali, kaymakam, paşa verdin. Memura, çiftçiye, emekliye geldi vermedin. Şimdi memurun, çiftçinin, emeklinin, hesap sorma zamanıdır. Sandıkta hesap sorma zamanıdır. Tamamen faiz lobisine çalışan bir hükümet. 15 yılda sadece yabancılara, Londra’daki bir avuç faiz lobisine ödedikleri faiz 142 milyar dolar. Faize karşıysan çıkar bir KHK faizi sıfır yap. Yapabilir mi? Yapamaz çünkü faiz lobisinin has adamı bu. Dönüp vatandaşa diyecek ki biz faize karşıyız. Faizciliğe kim karışı? Gayet açık söylüyorum, CHP karşı. Çünkü biz alın terinden yanayız. Para nereye gidiyor? Yatlara, katlara, uçaklara, bin 100 odalı saraya gidiyor” diye konuştu.

Sarayın sadece temizlik masrafının 2 milyon lira olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “İsraf haramsa bu harama nasıl ortak oluyorsunuz. Şimdi bu yetmiyor 350 odalı yazlık saray yapılacak beyefendi için. Bu kadar israf cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

“Birisini parlatmak için iyi polis kötü polis oynuyorlar”

“Paralar yetmiyor yeni vergi kanunları getiriyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, “Burada da iyi polis kötü polisi oynuyorlar bunu kimse unutmasın. Bakana açıklama yaptırıyorlar. Sen de ki 'Yüzde 40 zam Motorlu Taşıtlar Vergisine.' Arkasından beyefendi devreye giriyor, 'Arkadaşlar bir daha görüşsün' diyor. Peki o kararı alırken neye göre aldınız, bu kararı alırken neye göre alacaksınız? Sizde akıl, irfan yok mu? Birisini parlatmak için iyi polis kötü polis oynuyorlar. Böyle devlet yönetilmez. Devlet akılla, ilimle, irfanla, erdemle yönetilir” ifadelerini kullandı.

 

“Şimdi TEOG kalkıyor ne olacağını kimse bilmiyor”

Eğitimle ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“15 yılda 6 bakan değişti. Biz eğitim dedikçe onlar dediler ki, ‘siz imam hatiplere karşınız.’ Bugün geldiğimiz noktada çocuklarını milli eğitimde denek olarak kullanan dünyadaki tek ülke Türkiye. Veliler, çocuklar ne yapacaklarını bilmiyorlar. Böyle garip bir yapıyla karşı karşıyayız. 100 bin öğretmen açığımız var. Biz ne dedik atama bekleyen öğretmen sorununu kaldıracağız. Eğitimi boşladılar. 2002 yılında eğitim yatırımlarının oranı yüzde 17-18’di. 2017’de eğitimde yatırım için harcanan para yüzde 8’e düştü. 15 yılda sen bu ülkenin çocuklarının eğitim sorununu çözemiyorsan o koltukta niye oturuyorsun. Yap boz tahtasına döndürdüler. Şimdi TEOG kalkıyor ne olacağını kimse bilmiyor. Böyle bir eğitim sistemi olur mu? Gerçekten de deli saçması.”

2002’de ülkeyi sıfır terörle devraldıklarını, bugün ise üç terör örgütüyle mücadele edildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “PKK, FETÖ ve IŞİD. Türkiye’nin 71 ilinden IŞİD’e gidip katılanlar var. Şu soruyu, AK Parti’li kardeşlerime sormak istiyorum. Üç terör örgütünü başımıza bela eden hükümetin adı ne” diye sordu.

"Bugün Irak’ta yaşanan olayın ana sorumlusu bu ülkenin dış politikasını belirleyenlerdir"

Dış politikanın 180 derece değişmesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bugün Irak’ta yaşanan olayın ana sorumlusu bu ülkenin dış politikasını belirleyenlerdir. Suriye’ye silah sokulmasaydı böyle bir tablo ortaya çıkmazdı. Tırlarla silah gönderildi. Akan kanın sorumlusudur bunlar. Bunların yatacak yeri yok. Müslümanı Müslümana kırdırdılar ve Suriye’yi parçaladılar. Irak’ı da parçaladılar. 50 sefer söyledik merkezi hükümetle muhatap olacaksınız siz. Biz bildiğimizi okuruz dediler. O kadar ezildik ki benim onuruma dokunuyor. Oradaki kabile şeyhleri bile Türkiye Cumhuriyeti Devletine artık kafa tutuyorlar. Bunlar da esip gürlüyorlar asarız keseriz diye hiçbir şey yapamazlar. Ne oldu sonuç? Türkmenler kaybetti, Türkiye kaybetti, Türkiye’nin iş adamları kaybetti. Bu beş soruna değindim. Bunları çözerseniz biz varız demiştik. Beş sorunu ortaya koyduk, çözümünü de söyledik onlara” açıklamasında bulundu.

“Merkez Bankasına ne müdahale ediyorsun kardeşim” diyen Kılıçdaroğlu, “Faizi indir, faizi indir. Merkez Bankası Başkanını kim tayin etti ben mi tayin ettim. Sen tayin ettin. Gereğini yerine getirmiyorsa görevden alırsın. Şikayet ediyorsun. Hükümet etme yeri şikayet makamı değildir. Şikayet edeceksen o koltuktan ineceksin sorunu çözen adam gelecek oraya” şeklinde konuştu.

Türkiye'de terör konusunu çözecek olan partinin CHP olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "4 yılda çözmezsem siyaseti bırakacağım dedim. 15 yılda çözemedi. Bu ülkenin bütün sorunlarını 4 yılda çözeceğim. Çünkü ben vatandaşın cebini düşünüyorum kendi cebimi değil. Ben siyaseti köşeyi dönme aracı olarak kullanmıyorum" dedi.

Yeni yasama yılının ilk grup toplantısına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de katıldı.