Kılıçdaroğlu, Canlı Yayında Soruları Yanıtladı

Kılıçdaroğlu, Canlı Yayında Soruları Yanıtladı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (1)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ben halkıma söz veriyorum, kaynağı da bulacağım o hizmetleri de yapacağım" dedi.  

Kılıçdaroğlu, Halk Tv'de yayımlanan "Halk Arenası" programında gazeteci Uğur Dündar'ın sorularını yanıtladı. 

Kemal Kılıçdaroğlu, Anadolu'da gittikleri yerlerde "Yoksulluğu nasıl çözeceksiniz?", "İşsizliği nasıl çözeceksiniz?", "Refahı nasıl tabana yayacaksınız?" şeklinde sorularla karşılaştıklarını ve uzmanlarla bir çalışma yürütüp buna çözüm olabilecek nitelikte projelerle milletin karşısına çıktıklarını söyledi. 

Kendilerine yönelik eleştirilerde "Projeleriniz yanlış" denmediğini, "Kaynağı nereden bulacaksınız?" şeklinde sorular yöneltildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Ben halkıma söz veriyorum, kaynağı da bulacağım o hizmetleri de yapacağım" ifadesini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, uzun yıllar devlette "vergi nasıl toplanır, hesap nasıl yapılır" konusunda çalıştığını hatırlatarak, iktidara gelmeleri halinde her kuruşun hesabını vereceklerini söyledi. 

Türkiye'nin bugüne dek coğrafik üstünlüğünü avantaja dönüştüremediğini, "Merkez Türkiye" projesiyle ülkenin bu potansiyelini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye coğrafik üstünlüğünü avantaja dönüştürebilir. Neden Anadolu? Çünkü Anadolu son 13 yılda içi boşalan bir yere dönüştü. Herkes İstanbul'a, İzmir'e göç ediyor. Anadolu boşaldı. Oysa Anadolu'nun güçlendirilmesi yeni bir alan yaratılması lazım. Onun için Anadolu'da bir megakent oluşturmayı düşündük" dedi. 

"Merkez Türkiye" projesi için çalışmalara 4-5 ay kadar önce başladıklarını, 14 kişilik bir ekibin hazırlandığını, ekibe halen devlette çalışan uzmanların da katkı koyduğunu ve dünyadaki örneklerin de incelendiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "O kadar güçlü bir proje ki bu... Denizi olmayan ülkelerin küresel limanı olacak Türkiye. 'Benim denizim yok ben malımı nerelere taşıyabilirim?' Gel kardeşim, Türkiye'ye, megakentte yerini al, fabrikanı kur, üretimini yap, Mersin Limanı'ndan mı Samsun Limanı'ndan mı, İskenderun Limanı'ndan mı dünyanın her tarafına gidebilirsin..." diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde kuracakları megakentle ilgili özel bir yasa ve teşvik sisteminin devreye gireceğini, bugün anlaşılan anlamda bir bürokrasinin olmayacağını ifade ederek, "Burada doğrudan doğruya Türkiye üretime kilitlenecek. Proje olgunlaştığında 2 milyon 200 bin kişiye istihdam yaratacak. Ayrıca 1 yılda yarattığı katma değer 147 milyar dolar olacak. Yani AKP Hükümeti ve onun bakanlarının hayal bile edemediği bir projeyi, biz düşündük. Kişi başına milli gelir 33 bin dolar olacak. Türkiye kendisine benzeyen ülkelerle yarışır hale gelmiş olacak. Yani gelişen ülkeler, gelişmekte olan ülkeler grubuna giren Türkiye bir çıta atlamış olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Biz geleceği olan bir proje ürettik" 

Dündar'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun projeye ilişkin "intihal" eleştirisini hatırlatarak, "Sizin, 'Ben onu okumadım' deyişinize karşılık, 'Kemal Kılıçdaroğlu okuma özürlüdür' şeklinde bir cevap verdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Ben, Sayın Davutoğlu'nun benimle ilgili yaptığı sert eleştiriye doğrusu cevap vermeye değer bulmuyorum. Benim o kitabı okuyup okumadığımı öğrenmek istiyorsa, oradan alındığımızı söylüyorsa, ben kendisini miting meydanlarında çağrı yaptım. Gelsin bizim projeyi tartışalım. Bakalım eksiği var mı fazlası var mı? Benim anlattığım gibi anlatabiliyor mu? Bir de şu var. Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum, projemizin doğruluğunu da kanıtlamış oluyor. 'Bu proje doğrudur' diyor. Bakın bu proje yüzde 100 doğrudur ve Türkiye'nin ufkunu açacak bir projedir. Bu proje sadece bir ekonomik proje de değildir. Bu projenin hedefi Kafkaslar'da, Orta Asya'da, Afrika'da, Avrupa'da bir barışın köprüsüdür. Asla ve asla küresel ekonomiyle entegre olan bir Türkiye bölgesinin lideri olacaktır, söz sahibi olacaktır ve bölgede barışı sağlamanın en büyük gücü olacaktır." 

"Merkez Türkiye" projesinin iç tutarlılığı olan bir proje olduğunu, projeyle Türkiye'yi 21. yüzyılın görkemli ülkesi haline getireceklerini ileri süren Kılıçdaroğlu, "17 milyon yoksulumuz var. 'Bu projeyi benden aldılar, bizden çaldılar' diyen insanlar 17 milyon yoksulu niye görmediler? Onlar proje yaptılar da biz ellerinden mi tuttuk, 'Yapmayın' diye?" ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin 13 yılda ortaya bir proje koyamadığını, Kanal İstanbul'un ise tamamen halkı kandırmak için üretildiğini iddia ederek, "Kanal İstanbul'u yapacaklarmış gemiler para verip geçecekmiş. İyi de İstanbul Boğazı'ndan gemiler bedava geçiyor niye para versinler ki? Ya bu kadar akılsız bir proje ama biz hem ülkemizin, hem coğrafyamızı, hem insanımızı düşünen bir proje ürettik. Biz geleceği olan bir proje ürettik" dedi. 

- "Bu projeyle Ortadoğu'ya barışı getireceğiz" 

"Tarafsız gözlemciler arasından da projeye çok uzun vadeli olmasından dolayı eleştiriler getiriliyor. 2035'te bitecek ve 20 yıl vadeye yayılan bir proje. 'Kim öle kim kala' deniyor" şeklinde yöneltilen soruya ise Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi: 

"Bunu söyleyen insanlar, devlet nedir bilmiyorlar ve devlet nasıl yönetilir bilmiyorlar. Gidin ABD'ye 2050 yılının projeleri... 2050'de doğum ne olacak, nüfus olacak bunların hesabı yapılır. 2050'ye yönelik uluslararası istatistikler yayınlanır. Eğer siz sadece bugünü düşünüp geleceği düşünmezseniz ülkeyi geleceğe doğru taşıyamazsınız. Bizim projelerimizde hem bugün hem yarın var. Bugün emekliye 2 maaş ikramiye var, bugün mazot 1.5 lira olacak o var, bugün ne var, 13 yıl dile kolay, 13 yıl iktidarlar üniversite öğrencilerinin yurt sorununu çözemediler. Biz ne diyoruz? 1 yılda çözeceğiz. 17 milyon yoksulumuz var ne diyoruz 4 yılda hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Bu güzel ülkede yoksul yaşamayacak. 6 ay, 1 yıl, 4 yıl... 2035 projenin olgunlaştığı tarih aslından ondan önce katma değer yaratmaya başlıyor. Projeyi anlamadıkları için sanıyorlar 2035'e kadar oturacağız." 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, proje için 2017'de düğmeye basacaklarına işaret ederek, "Proje kendi içinde büyüyerek devam edecek. 2035'te olgunlaşacak. 2035'ten sonra da bu gidecek. Sürekli kendisini yenileyen ama bürokrasi içinde boğulmayan evrensel anlamda da güçlü bir alan yaratıyoruz. Bu onların düşünemediği, hayal edemediği bir proje. Davutoğlu, Ortadoğu'yu düşünüyordu değil mi? Dışişleri Bakanı'ydı. Ne oldu Ortadoğu? Kan gölüne döndü Ortadoğu. Bunların ufku bu. Biz bu projemizle Ortadoğu'ya, Kafkasya'ya, Orta Asya'ya barışı getireceğiz. Kendi bölgesinde gerçekten Türkiye barışın adresi olacak. O kadar ki küresel ağlar iç içe geçecek. Ulaşım iç içe geçecek ama hepsinin merkezinde Türkiye olacak. Herkes bilecek ki dünyanın merkezi Türkiye'dir. Türkiye düşünür, Türkiye üretir, Türkiye küresel ekonominin önemli bir parçasıdır" şeklinde konuştu. 

(Sürecek) 

Kaynak:Haber Kaynağı