Kılıçdaroğlu: Akademisyenleri gözaltına alan bu düzeni değiştireceğiz

Kılıçdaroğlu: Akademisyenleri gözaltına alan bu düzeni değiştireceğiz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 35. CHP Olağan Kurultayında konuştu. PKK'ya destek içerikli bildiriye imza atan akademisyenlerin gözaltına alınmasını eleştiren Kılıçdaroğlu: "Bu düzeni değiştireceğiz" dedi.

CHP'nin 35. Olağan Kongresi, Ankara Arena Spor Salonu'nda bugün başladı.  Kongrede konuşma yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bazı akademisyenlerin terörle mücadele kapsamında gözaltına alınmalarını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "düşüncesini özgürce açıklamak isteyen akademisyenler bir diktatör tarafından verilen emirle tek tek göz altına alınıyor. Bu yüzden bu düzeni mübarek ellerimizle değiştireceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından önemli satırlar:

"Görevimiz Türkiye'ye kardeşlik, özgürlük, ve 1. sınıf demokrasi getirmektir. Mısır'daki sağır sultan duymuştur. Biz CHP olarak terör nereden gelirse, nasıl gelirse gelsin terör insanlık suçudur ve asla kabul edilmemelidir. İnsan hayatı kadar değerli olan başka bir şey yoktur. Terör bir insanlık suçuysa teröre karşı durmak da insanlık görevidir.

EN SAĞLIKLI MÜCADELEYİ ECEVİT YAPMIŞTIR

Terörden beslenen terör örgütleridir, ne kadar kan akarsa o kadar mutlu olan terör örgütleridir. Terörle mücadele kolay bir mücadele değildir. Bugün geldiğimiz nokta hiç iç açıcı bir nokta değildir. Bizleri TV başında izleyen yurttaşlarım, anlattıklarımı iyi dinleyin. 31 yıldır PKK ile mücadele ediliyor. Mücadele ise elbette mücadele edelim, kararlılıkla.. Hiçkimsenin burnu kanamasın istiyoruz. Bunu yapabilirsek biz ancak terörle mücadele edebiliriz. En sağlıklı mücadeleyi Bülent Ecevit yapmıştır. Çağırmıştır Hüsnü Mübarek'i Arap ülkelerine anlat sabrımız kalmadı mesajını vermiştir.

SIFIR TERÖRLE BİR TÜRKİYE DEVRALDIK

Sıfır terörle bir Türkiye devraldık bugün gelinen noktaya bakın. Biz barışı sağlayacağız dediler, buyrun sağlayın dedik. Onlara bunu nasıl yapacaklarını anlattık sizin fikrinize ihtiyacımız yok dediler. Buyrun dedik. Biz bu sorunu çözeceğiz ama CHP engel oluyor diyorlardı.

Doğu'daki fotoğrafların Suriye'den ne farkı var? Masaya otururken ciddi yanlışlar yapıldı. Silahları bırakın yurt dışına çıkın dediler. 2012'de çözüm önerimizi dikkate almadılar. Siyasi partileri değil terör örgütünü muhatap aldılar.

AKP KİMSE BUNLARA DOKUNMAYACAK DEDİ

Önce silahları bırakın, yurtdışına çıkın dediler. İlk darbeyi yediler. Silah bırakmayan örgütle nasıl anlaşacaksın. Valilere talimat verildi, bunlara dokunmayın diye. 17 ilçe ve pek çok ilde terör örgütü silahları depoladı. Her eve silah soktu. Eğitimini yaptılar, Kandil'den gelenler çocuklara terör eğitimi verdi. AKP bunları seyretti ve kimse bunlara dokunmayacak dedi. Mahkemeler kurdular, vergi daireleri kurdular, asker alma daireleri kurdular, sesleri çıkmadı.

KİMLİK SİYASETİ YAPMADIK

Bizler, hiçbir ayrımı kabul etmiyoruz. Kimlik siyaseti yapmadık. Senin kimliğin senin şerefin, senin onurundur. Kürt kimliğinle onur, gurur duyabilirsin. Hiç kimse senin kimliğini sorgulamayacak. Senin en temiz duygularınla oynadılar. Barışı getiriyoruz dediler, bugün ülkeyi kan gölüne çevirdiler.

SÖZ VERİYORUZ

Sevgili kardeşim biz seninle Çanakkale'de, İnönü'de, Gaziantep'te, Kahramanmaraş'ta birlikteydik. Seninle birlikte özgürlükçü demokrasiyi getireceğiz. Biz seninle birlikte, hiç kimsenin kimliğinden ötürü hiç kimsenin ötekileştirilmemesini sağlayacağız. Bunun sözünü veriyoruz.

DAVUTOĞLU'NA YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

Darbe yasalarının değişmesi için samimi olarak toplantılara katılacağız. Hiçbir kişinin kişisel beklentisi için uğraşmayacağız. Adalet ve Kalkınma Partisinin değerli genel başkanına açıkca çağrıda bulunuyorum:

Darbe hukukunu tümüyle değiştirelim. Bunları değiştirebilirsek Türkiye'ye demokrasiyi getirmiş oluruz.

Onların niyeti darbe hukukunu kaldırmak değil, darbe hukukunu tahkim etmek. Yetmiyor Başkanlık sistemini istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz.

Düne kadar Osmanlı diyorlardı, Osmanlı'da da parlamenter sistem vardı, niye şimdi bunu istemiyorlar?

Türkiye'de parlamenter  sağlıklı çalışıyor mu? Hayır çalışmıyor. Peki ne yapmalıyız? 12 Eylül darbe hukukunu değiştireceğiz. Siyasi partiler yasası değişecek, lider sultasına izin verilmeyecek.

BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Düşüncesini özgürce açıklamak isteyen, on binlerce genç yetiştiren akademisyenler bir diktatör tarafından verilen emirle tek tek göz altına alınıyor. Terörle mücadele ekipleri evlerine gönderiliyor. Biz de bazı düşüncelerine katılmasak da gözaltılara karşıyız.  Bu yüzden bu düzeni mübarek ellerimizle değiştireceğiz.