Kılıçdaroğlu 28 Şubat’ı vadetti

Kılıçdaroğlu 28 Şubat’ı vadetti

Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan CHP’nin seçim vaadleri arasında, İmam Hatip okulları ve Kur’an kurslarını kapatan,28 Şubat dayatması kesintisiz 8 yıllık eğitimi hortlatma yer aldı. Zorunlu din dersinin kaldırılması da bir diğer vaadi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin seçim bildirgesini açıkladı. Seçmeni ekonomi vaatleriyle ikna etmeye çalışan Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı vaatler şaşkınlık yarattı. CHP’nin en dikkat çeken vaadlerinden birini İmam hatip liselerinin orta kısmını kapatan kesintisiz eğitimi geri getirmek oluşturuyor. CHP’nin seçim bildirgesinde zorunlu eğitimin 1+8+4 toplam 13 yıl olacağı sözü ise imam hatip okullarının önünü kesmeye yönelik bir hamle olarak yorumlanırken, bildirgede Kürt sorununun çözümüne yönelik önceki söylemlerin tekrar edilmesi dikkat çekti.

Vaatlerini ilk 100 gün ve 1 yıl olarak ikiye ayıran Kılıçdaroğlu, ilk 100 günde emekliye Ramazan ve Kurban bayramında 2 maaş ikramiye, taşerona son verilmesi ve hepsinin kadroya alınması, Aile Sigortası yasasının çıkarılarak aylık geliri 720 liranın altında hiçbir aile bırakılmaması, siyasi ahlak yasasının çıkarılması, TBMM’de kesin hesap komisyonun kurulması vaatlerini sıraladı. Bankalara kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların faizlerinin en az yüzde 80’nini silinmesi sözü veren Kılıçdaroğlu’nun, bunun devlete bir kuruş yükü olmadığı iddiasında bulunması dikkat çekti.

Asgari ücret ve mazot vaadi

Kılıçdaroğlu ilk 1 yılda ise çiftçiye mazotu 1.5 liradan verme, asgari ücret üzerindeki vergiyi kaldırarak asgari ücreti bin 500 liraya çıkarma, üniversitelerde yurt sorununu bitirme, katma değeri yüksek ürün üreten sanayiciye özel destek, vergi ve prim borcu olmayan esnaf ve KOBİ’lere bir yıl sıfır faizli kredi sözü verdi. Kılıçdaroğlu seçim barajını ise yüzde 5’e çekeceklerini ifade etti.

277 liraya 70 m’lik ev

Türkiye’de 17 milyon yoksul bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Aylık geliri 200 liranın altında 17 milyon yoksul var. Sözüm söz, namus sözü, 4 yılda Türkiye’de yoksul kalmayacak” dedi. Uzmanlar, Kılıçdaroğlu’nunu verdiği rakamların 2002 yılına ait olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu çalışan emeklilerin aylığından kesilen sosyal güvenlik destek primini kaldırma sözü de verdi. Kılıçdaroğlu arsa payı alınmadan, ayda 277 lira sabit taksitle 70 metrekarelik ev vaadinde de bulundu.

İHL ve Kur’an kursuna kilit

Kılıçdaroğlu konuşmasında, bir yılı okul öncesi olmak üzere, zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracakları vaatlerinde bulunurken, bildirgede, bir yılı okul öncesi, 8 yılı kesintisiz ilköğretim olmak üzere toplam 9 yıl temel eğitim, 4 yıl ortaöğretimden oluşan 1+8+4 eğitim sistemini hayata geçirme, 13 yıl süreli zorunlu eğitimi mümkün kılma vaadinde bulundu. CHP’nin bu sözü, imam hatip okullarının engellenmesini öngören 28 Şubat mantığıyla aynı olarak yorumlandı. Çünkü 28 Şubat darbecilerinin hayata geçirdiği kesintisiz 8 yıllık eğitim modeliyle, İmam Hatip Liselerinin orta kısmı kapatılmış, Kur’an kursalarına da kilit vurulmuştu. Kılıçdaroğlu ilköğretimi kesintisiz 1+8 yıl olarak vadederken, İmam Hatip liselerenin orta kısmının ne olacağına ise değinmiyor. ilkokul olmasıKılıçdaroğlu YÖK’ü kaldırma sözünün yanı sıra her yıl 15 bin üniversite öğrencisini yurtdışına doktoraya göndereceklerini, organize sanayi bölgelerinde yatılı okullar açarak buradan mezunların iş bulmasını sağlayacaklarını da iddia etti. CHP’nin seçim bildirgesinde, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve seçmeli hale getirilmesi, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılması sözü de yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun konuşması boyunca sık sık hiç kimsenin inancına, kimliğine, yaşam biçimine ve siyasi düşüncesine müdahale etmeyecekleri ve ettirmeyecekleri sözüne vurgu yapması da dikkat çekti. Parlamenter sistemi güçlendirme sözü de veren Kılıçdaroğlu, “Parlamenter sistemin aksaklıkları olabilir, aksaklığı yaratan sistemin kendisi değil, sistemi engellemeye çalışanlardır” dedi.

Kürt sorununda çözüm yok

CHP’nin seçim bildirgesinde Kürt sorununun çözümüne yönelik daha önce kamuoyuna açıklanan vaatlerde dışında yeni bir unsur yer almadı.

OLİGARŞİ GÜÇLENECEK

Kılıçdaroğlu, Devlet kurumlarının tamamının güçlü olmasını, sıcak siyasetin oralara müdahale etmemesini istediklerini söyledi. Bu sözleri siyasetin alanının daraltılacağı ve bürokrasinin daha güçleneceği şeklinde yorumlandı.

Etiketler :