KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı

KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı

Toplantıda, terörle mücadelede bölgesel ve uluslararası çabaların arttırılması gerektiği vurgulandı

CİDDE (AA) - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 132. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda terörle mücadele için bölgesel ve uluslararası çabaların arttırılması gerektiği vurgulandı.

Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde düzenlenen bir günlük toplantının sonuç bildirisinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), başta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi olmak üzere, Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik karar tasarısını kabul etmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi.

Terörle mücadele için bölgesel ve uluslararası çabaların arttırılması ve terör suçları işleyenlerin adalete teslim edilmesi gerektiğine işaret edilen bildiride, KİK'in, sebepleri ve etkenleri ne olursa olsun terör ve radikalizmin tüm şekilleri hakkındaki tutumunun değişmez olduğu belirtildi.

Yemen'deki son durumlara ilişkin KİK'in, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin ülkedeki sosyal ve siyasi tüm kesimlere milli uzlaşıyı gerçekleştirmek için yaptığı geniş katılımlı ulusal toplantı çağrısından memnun olduğu ifade edilen bildiride, Yemen'de 2011 devrimi sırasında ülkedeki krizi sonlandırmayı hedefleyen KİK'in barış planına göre ülkedeki geçiş sürecinin tamamlanması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.

Husiler tarafından başkent Sana çevresinde neden olunan gerginlikten ve barışçıl geçiş karşıtı tutumlarından endişe edildiği dile getirilen bildiride, bu durumun milli mutabakat aleyhine olduğunun altı çizilerek, Yemen'de milli sorumluluğun hakim olması ve kışkırtıcı politikalardan, protestolardan ve şiddet olaylarından vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

 

- İsrail'in Gazze'ye saldırıları

Filistinli gruplar ile İsrail arasında ateşkes sağlanmasından ve bu konuda Mısır'ın yürüttüğü çabalardan memnun olunduğu belirtilen bildiride, ateşkese  bağlı kalınması gerektiğine işaret edilerek, İsrail'in Filistin halkına yönelik işlediği suçlardan sorumlu olduğu kaydedilerek, Gazze'ye insani yardımların en kısa zamanda ulaştırılması çağrısında bulunuldu.

Libya'daki çatışmalar ve şiddet olaylarının doğurduğu istikrarsızlıktan duyulan endişenin de dile getirildiği bildiride, bu durumun ülkenin güvenlik ve geleceğini etkilediği kaydedildi.

Bildiride, şiddetin durması ve başta parlamento olmak üzere anayasal kurumlara verilen destekle meşruiyetin hakim olması gerektiği belirtildi.

 

- Suriye'deki iç savaş

Esed rejiminin ölüm ve yıkımlara devam etmesi kınanarak, sivillere yardımların ulaştırılması için tüm engellerin kaldırılması çağrısında bulunulan bildiride, Suriye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı. Bildiride, yeni BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya görevinde başarılı olması dilendi.

Irak konusunda ise en kısa zamanda hükümet kurulması ve ulusal birliğin güçlendirilmesi temenni edildi.

 

- İran ile ilişkiler

İran'ın, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 3 adasını elinde tutmaya devam etmesinin kınandığı bildiride, İran'a, ada krizinin çözülmesi için BAE'nin sarfettiği çabalara doğrudan müzakereler ya da Uluslararası Adalet Divanı'na başvurarak cevap verme çağrısı yapıldı.

Bildiride, bölge ülkelerinin egemenliğine saygı temeli üzerinde, içişlerine müdahale edilmeden, tehdit ve güç kullanılmadan KİK ile İran arasında işbirliğinin önemi vurgulandı. 

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, 5 Mart'ta Katar'ın KİK içinde imzaladığı güvenlik anlaşmasını fiili olarak yerine getirmediği gerekçesiyle Doha'daki büyükelçilerini çekme kararı almıştı. Krizin asıl nedeninin, söz konusu ülkelerin "Mısır darbesi"ne yönelik tutumundan kaynaklandığı yorumunda bulunulmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı