KİK bünyesindeki siyasi gerilim

KİK bünyesindeki siyasi gerilim

KİK, Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in, Katar büyükelçilerini çekmesiyle oluşan siyasi gerilimin sona erdiğini açıkladı

DOHA (AA) - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in, Katar büyükelçilerini çekmesiyle oluşan siyasi gerilimin sona erdiğini duyurdu. 

KİK üyesi dışişleri bakanlarının Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlediği olağanüstü toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, "KİK üye ülkeleri, hiç bir üyenin egemenliğine müdahele etmeksizin, dış ve güvenlik politikalarında kollektif hareket ederek, diğer üye ülkelerin çıkar, güvenlik ve istikrarını zayıflatmaması konusunda anlaştı" denildi. 

Açıklamada, üye ülkelerin, "KİK'in kuruluş prensipleriyle örtüşen, Riyad anlaşmasının uygulanmasını onayladığı" kaydedildi. 

KİK'teki gerginlikte arabulucuk görevi üstlenen Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah'ın, çalışmalarından dolayı takdir edildiği belirtilen açıklamada, "dışişleri bakanlarının, anlaşmanın başarısı ve getirileri için kararların sıkıca uygulanmasının öneminde uzlaştıkları" ifade edildi.

Açıklamada, büyükelçilerin dönüş tarihine ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, 5 Mart'ta Katar'ın KİK içinde imzaladığı güvenlik anlaşmasını fiili olarak yerine getirmediği gerekçesiyle Doha'daki büyükelçilerini çekme kararı almıştı.

Uluslararası analistler, Körfez'deki komşularının, Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire'nin yayın politikalarından da rahatsız olduğu yorumunu yapmıştı.  

Kaynak:Haber Kaynağı