Kıbrıs'ta Rum liderin müzakere masasını terk etmesi

Kıbrıs'ta Rum liderin müzakere masasını terk etmesi

Toplumcu Demokrasi Partisi: - "Müzakere sürecini sabote eden, duraklamasına neden olan olayların ortadan kaldırılması, müzakerelere kararlılıkla devam edilmesi gerekiyor"

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Kıbrıs müzakereleri çerçevesindeki liderler görüşmesinde Rum lider Nikos Anastasiadis'in masadan kalkmasına ilişkin, müzakere sürecini sabote eden, duraklamasına neden olan olayların ortadan kaldırılması ve müzakerelere kararlılıkla devam edilmesi gerektiğini bildirdi.

TDP'den yapılan yazılı açıklamada, Rum meclisinin "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararının, taşıdığı anlam ve yaratacağı sonuçlar açısından kabul edilemez olduğuna işaret edilerek, adada gerilimi tırmandıran bu kararın, çözüm ruhunu ve müzakereleri, istenmeyen noktalara sürükleyebileceği vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yaklaşık 20 aydır süren müzakere sürecinde, Kıbrıs Türk tarafının çözüm yönünde gerçekten kararlı ve samimi olduğu net bir şekilde ortadadır. Bu da zaten gerek BM gerekse de ilgili diğer taraflar tarafından da ortaya konmaktadır. Burada önemli olan tüm tarafların aynı tutumu sergilemeleridir. Ancak Rum meclisinde alınan Plebisit kararı, çözüm yönündeki samimiyetle örtüşmemektedir. Gelinen aşamada yapılması gereken ne zamana oynamak ne de seçimleri düşünmektir. Yapılması gereken çözüme odaklanmaktır. Yaşanan süreç gerçekten tarihidir ve Kıbrıslılar için kaybedilmemesi gereken bir fırsattır. Bugüne kadar sağlanan ilerlemelerin ardından artık gerekli olan siyasi irade ve çözüm yönünde kararlılıktır. Sıkıntılar olmakla birlikte mutlaka sağduyu galip gelmelidir. Müzakere sürecini sabote eden, duraklamasına neden olan olayların ortadan kaldırılması, müzakerelere kararlılıkla devam edilmesi gerekiyor. Taraflar sonuç almaya yönelik olarak müzakerelere odaklanarak, adil, kalıcı federal bir çözümü sağlayacak adımları atmalıdır."

Kıbrıs müzakereleri, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Dün yapılan liderler görüşmesinde Rum lider Nikos Anastasiadis, büyük bir öfkeyle "Söyleyecek bir şeyim yoktur." diyerek ve kapıyı sert bir şekilde vurarak müzakere masasını terk etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :