Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lideri Anastasiadis, ara bölgede bir araya geldi- Akıncı: "Herşey iyiye giderse 2017’nin ortalarında bir referandum yaşanabilir. Bir ara anlaşma arayışı bizde söz konusu değil"- "Kıbrıs Türk tarafının bu müzakerelerdeki h

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin, herşey iyiye giderse 2017’nin ortalarında bir referandumun yapılabileceğini belirterek, "Bir ara anlaşma arayışı bizde söz konusu değil." dedi.

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık iki saat süren görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, bugünkü görüşmede federal yetkileri ele aldıklarını belirterek, 11 Şubat 2014 ortak açıklamasında öngörüldüğü şekilde bütünlüklü çözüm için çaba verdiklerini ve bir ara anlaşma yapılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Son zamanlarda Rum basınındaki “ara anlaşma öngörüldüğü” yönündeki haberlere de değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Böyle bir niyet, öneri ya da durum söz konusu değildir. Rum kamuoyunun bunu benden de duymasını isterim. Kıbrıs Türk tarafının bu müzakerelerdeki hedefi, 11 Şubat 2014 mutabakat metninde yazıldığı gibi kapsamlı bir çözümdür. Bütünlüklü çözüm kavramına sadığız. Bütün çalışmalar tamamlanmadan parça noktalarla yetinmek söz konusu değildir ve sadece onları içerecek bir ara anlaşma imzalamak diye bir niyet, bir istek ya da bir öneri yoktur." şeklinde konuştu.

Akıncı, müzakerelerde ekim ayında yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve ekonomi gibi dört başlığı mümkün olduğu kadar tamamlamaya gayret edeceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Toprak konusu ve hemen ardından da güvenlik ve garantiler meselesinde bir anlayış beraberliğine varabilirsek, çözümün siyasal çerçevesi ortaya çıkmış olacak. İlla ki bunu imzalayalım diye bir düşüncemiz yoktur ama bizi kapsamlı çözüme taşıyacak olan bu çerçevenin artık her konuda belirgin bir şekilde ve tarafların karşılıklı kabul edebileceği bir şekilde ortaya çıkmasıyla mümkün olacaktır. Arta kalanlar, teknik konular, anayasaların yazımı, federal yasaların yazımı, uygulamaya ilişkin teknik konular; bütün bunlar ilerleyen dönemde de yapılabilir.

Eğer bir yol kazasına uğramazsa, teknik ayrıntılar bakımından 2017’nin ilk ayları yeterli olabilir. İlk 3 ayında diyelim ki bunu yaptık. Bir sonraki üç ayda da toplumların referanduma hazırlanması söz konusu olabilir. Herşey iyiye giderse 2017’nin ortalarında bir referandum yaşanabilir. Bir ara anlaşma arayışı bizde söz konusu değildir. Rum tarafında da bu konuda bir kafa karışıklığına gerek yoktur.”

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda, 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :