Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'yi kabul etti

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yi kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaklaşık iki saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Temsilcisi Barış Burcu da hazır bulundu.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Eide, Akıncı ile yapıcı ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek temmuz ayının müzakereler açısından iyi değerlendirildiğinin tüm taraflarca kabul gördüğünü kaydetti.

Akıncı ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis’in dünkü görüşmesinin iyi geçtiğini, toplantının, sonraki altı görüşmenin organizesi için değerlendirildiğini dile getirdi.

Liderlerin görüşmelerin içeriğiyle ilgili açıklama yapmamasına karar verildiğini ifade eden Eide, 14 Eylül'deki görüşmenin ardından liderlerin ortak açıklama yapabileceğini, bir sonraki adımların ne olacağında sürecin belirleyici olacağını vurguladı.

Eide, müzakerelerde zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarına belirterek altı başlığın dördünün büyük ölçüde tamamlandığını ancak liderlerin bu başlıklardaki bazı konulardaki duruşlarını halen sürdürdüğünü, geriye kalan iki başlığın da görüşmeye açılmasının ilk dört başlıktaki farklılıkların çözümüne yardımcı olabileceğini söyledi.

Müzakerelerde tamamlanmasına çok yakın konular bulunduğuna işaret eden Eide, bu konuların bazen zaman aldığını ve uzman katkısı gerektirdiğini kaydetti.

Eide, bunların hangi konuların olduğunu söyleyemeyeceğini belirterek “Farklılıklar listesinde, çözülmesi gereken çok ciddi konular yanında sadece çözülmesi için zamana ihtiyaç duyulan ve görüşülmeye devam edilen konular da bulunuyor." şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :