Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile görüştü

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakereleri kapsamında, Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. 

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Temsilcisi Barış Burcu da hazır bulundu.

Espen Barth Eide, yaptığı açıklamada, görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini belirterek, kasım ayı içerisinde planlanan 6 liderler görüşmesinin 3'üncüsünün tamamlandığını, bunun uzun bir maratonun bir parçası olarak algılanması gerektiğini vurguladı.

Müzakere süreciyle ilgili yapılacak değerlendirmenin, liderlerin son görüşmesinin ardından doğru olacağını dile getiren Eide, "Şimdilik bu kurala bağlı kalmak istiyorum. Söz konusu 'uzun görüşme' fikrinin çok yapıcı olduğunu söyleyebilirim. Her liderler görüşmesinin sonucunu ayrı ayrı değerlendirmek yerine en sonunda konuşmanın doğru olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarından müzakerelere ilişkin açıklama için sabırlı olmalarını isteyen Espen Barth Eide, liderlerin seri görüşmelerinin sonunda yapılacak açıklamanın böylelikle daha "ilginç" olabileceğini kaydetti.

Güney Kıbrıs'ta aşırı sağ eğilimli Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyelerinin Kıbrıslı Türklerin araçlarına saldırı olayını her iki liderle değerlendirdiklerini ve her iki liderin de düz ve açık bir dille olayı kınadıklarını aktaran Eide, bu tür olayların barış sürecine olan inançlarını etkilemeyeceğini de sözlerine ekledi. 

Müzakereler kapsamında Rum lider Nikos Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20, 23 ve 25 Kasım tarihlerinde ara bölgede tekrar bir araya gelecekler. Şubat 2014'te imzalanan ortak açıklama sonrası yeniden başlayan müzakereler, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından ivme kazanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı