Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Denktaş, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’yi kabul etti- Denktaş:- "Müzakerelerinin uzamasını istemiyoruz. Bu yıl içerisinde bir an önce beşli görüşme tarihi belirlenmesi gerekiyor"

LEFKOŞA (AA) - KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs müzakerelerinin uzamasını istemediklerini, bu yıl içerisinde bir an önce garantör ülkelerin de bulunduğu beşli görüşme tarihinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Denktaş, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi makamında kabul etti. BM Danışmanı Eide kabul sırasında, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında sonuçsuz kalan müzakerelere ilişkin Başbakan Yardımcısı Denktaş’ı bilgilendirdi.

Denktaş, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmelerin devamını sağlamak yönünde bazı adımlar atıldığını dile getirdi. Denktaş, müzakerelerinin uzamasını istemediklerini, bu yıl içerisinde bir an önce garantör ülkelerin de bulunduğu beşli görüşmenin tarihinin belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

İki liderin, yeniden görüşerek, öyle veya böyle bir sonuca ulaşmasını istediklerini ifade eden Denktaş, "Eide'ye müzakerelerin gelecek yıla kalması halinde bu işe 2019 yılına kadar ara verilemeyeceğini, belirsiz ortamda bekleme takatımız olmadığını bildirdik. Biz kendi düşüncelerimizi, beklentilerimizi aktardık. Kıbrıslı Türklerin dünyanın uygulamakta olduğu izolasyonlar nedeniyle bazı noktalarda çok çok geride kaldığını ve bunun giderilmemesi halinde sorun yaşayacağımızı aktardık." diye konuştu.

Eide, görüşmenin ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Tufan Erhürman ile de bir araya geldi.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden sonuçsuz ayrılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :