Kıbrıs müzakere süreci

Kıbrıs müzakere süreci

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Rum tarafının istekleri ile Kıbrıs Türk tarafının istekleri arasında dağlar kadar fark var. Müzakereler ilerledikçe, Rum tarafı gerçekleri dikkate alarak yakınlaşma içerisine girer mi germez mi onu göreceğiz“

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının istekleri ile Kıbrıs Türk tarafının istekleri arasında "dağlar kadar fark" olduğunu belirterek, "Müzakereler ilerledikçe, Rum tarafı gerçekleri dikkate alarak yakınlaşma içerisine girer mi girmez mi onu göreceğiz" dedi. 

Kıbrıs Türk Emekliler Derneği 21. Olağan Merkez Genel Kurulu’na katılan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumunun net bir şekilde görülmesine rağmen kendisinin "uzlaşmaz" gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Niyet olduğu takdirde Kıbrıs sorununa 3-4 ay içinde çözüm bulunabileceğini ifade eden Eroğlu, karşı tarafta çözüme yönelik bir niyet gördüğünü söyleyemeyeceğini vurguladı.

Kendisine yöneltilen "Cumhurbaşkanlığı’nın müzakereler hakkında yeterince bilgilendirme yapmadığı" şeklindeki eleştirilere de değinen Eroğlu, her salı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, her çarşamba ise Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile bir araya geldiğini, tüm siyasi partilere de kapısının açık olduğunu belirtti.

 

- "Önemli olan Kıbrıs Türk halkının mutlu olacağı bir anlaşma"

 

"Sanki karşımda çözüm isteyen bir taraf var veya masaya çözüm formülü koydu da kabul etmekten kaçtım” diyen Eroğlu, “Önemli olan, Kıbrıs Türk halkının mutlu olacağı bir anlaşmaya imza koymaktır. Bunun dışında bir anlaşma bizim bu topraklarda yaşama imkanlarımızı daraltır” diye konuştu.

Liderin ve müzakerecilerin daha sık bir araya gelmesini önermelerine rağmen bunun Rum lider Nikos Anastasiadis tarafından reddedildiğine dikkati çeken Eroğlu, “Kendi kendimizi suçlama kompleksinden vazgeçmeliyiz” ifadesini kullandı.

Eroğlu, Rum tarafının istekleri ile Kıbrıs Türk tarafının istekleri arasında "dağlar kadar fark" olduğunu ifade ederek, "Müzakereler ilerledikçe, Rum tarafı gerçekleri dikkate alarak yakınlaşma içerisine girer mi germez mi onu göreceğiz" dedi.

İki kesimli, eşit statüye sahip iki toplum temelinde bir federasyon modelinde herhangi bir sorun görünmediğini belirten Eroğlu, esas olanın bunun altının nasıl doldurulacağı olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, muhtemel bir anlaşmanın kalıcı olabilmesi için 1974’ten sonra geçen 40 yılın dikkate alınması gerektiğini, bunu Rum lider Anastasiadis’e de söylediğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı