KGTÜ’de tarım 4.0 konferansı

KGTÜ’de tarım 4.0 konferansı

KGTÜ’de “Endüstri 4.0 bağlamında Tarım 4.0” konulu bir Konferansı düzenlendi.

Konferansta konuşan Ali Rıza Ersoy, “Ülkemizin geleceği açısından tarım stratejik bir öneme sahip. Topraklarımızı verimli kullanmamız çok önemli. Ülkemizdeki tarım uygulamaları bu konuda önemli mesafe kat etmeli. Tarım 4.0 sayesinde tersine göçü gerçekleştirmiş olacağız. Hatta gerçekleştirmeye başladık bile. En güzel örneklerini bugünkü konferansımızda ve yarın yapacağımız ve kamudan, akademiden, özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılımı ile gerçekleştireceğimiz “Tarım 4.0 Çalıştayı"nda konuşuyor olacağız. Tek yapmamız gereken önümüzdeki yıllarda bu güzel örnekleri çoğaltmak” dedi.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) ülkemizin tarım alanında sürdürülebilir, rekabetçi, üstünlük sağlayacak stratejik yol haritasının belirlenmesine katkı sağlamak ve özellikle de Türkiye’de tarım ve gıdanın öncüsü olacak nitelikli insan kaynağını yetiştirmek için yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Endüstri 4.0’ın ülkemizde yaygınlaşması konusunda önemli çalışmaları bulunan ION Akademi Kurucusu Ali Rıza Ersoy KGTÜ’de “Tarımda Endüstri 4.0” konferansı verdi. Yoğun ilginin olduğu konferans KGTÜ Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa, KGTÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır, KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferans, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş’ün açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Cumhur Çökmüş, “ülke olarak tarımda belli standartları yakalamamız lazım. Tarım 4.0 ülke olarak rekabet edebileceğimiz bir alan. Her ne kadar Gıda ve Tarım Üniversitesi isek de multidisipliner bir anlayışla sadece gıda ve tarım üzerine değil, ekonomi, işletme, bilgisayar, elektrik-elektronik gibi tarım ve gıda ile ilişkili diğer alanları da kapsayacak şekilde üniversitemizde eğitim-öğretim ve Ar-Ge faaliyetlerimizi planlıyoruz ve uyguluyoruz. Bu şekilde ana misyonumuza uygun bir yaklaşım ve yön çizmeye çalışıyoruz” dedi.

KGTÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır ise yaptığı konuşmada, “Tarım 4.0'ın başarılı bir şekilde uygulanmasının beraberinde getireceği verimlilik ve refah artışının ülkemizin geleceği, birlik ve bütünlüğü açısından ve özellikle de bağımsızlığı açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bizim bağımsız kalabilmemizin garantisi köy ve kırsal alanlarımızda insanlarımızın refah içinde yaşayabilmesidir. Şehirlerde ve apartmanlarda insanların yığılması, köylerin boşalması bir ülkenin bağımsızlığının garantisi değildir. Kır ve köyleri insansızlaşmış bir ülke, bir nevi işgal edilmiş ülke demektir. Eğer köydeki insanlarımız göç etmeye devam ederse ve bunu engelleyemezsek nüfus artışı tehlikeye girecek, gıda güvenliğini sağlamak zorlaşacak, insansız toprakları güçlü ordu ile bile savunmak mümkün olamayacaktır. Kısaca; kırsal alanda yaşayan insanımızın refahını artırmak zorundayız. Bunun için de tarımsal faaliyetleri, Tarım 4.0’ la yani, tarımı dijitalle tanıştırmak, zorundayız” şeklinde konuştu.

“ÜRETİMDE KAS GÜCÜNÜ ORTADAN KALDIRMADAN ENDÜSTRİ 4.0’A GEÇİLEMEZ”

Daha sonra kürsüye gelen ve ülkemizde Endüstri 4.0 konusunda yapılan çalışmalarda öncü olan ION Akademinin Kurucusu Ali Rıza Ersoy, ülkemizdeki Endüstri 4.0 çalışmaları ve Tarımda 4.0 çalışmalarının nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda bir konferans verdi.

Katılımcıların ilgiyle takip ettiği konferansta Ali Rıza Ersoy, sanayi devrimi ile Batının öne geçtiği küresel rekabette, zaman içinde ucuz işgücü avantajını da kullanarak Doğunun öne geçmeyi başardığını, Avrupa’nın ve özellikle de Almanya’nın bu çerçevede kaybettiği rekabet gücünü kazanmak için Endüstri 4.0 sistemini geliştirdiğini ve Doğu’nun tekrar önüne geçme noktasına geldiğini ifade etti. Endüstride 4.0’ı, dijital devrim ve elektroniklerin kullanımı ve Bilgi Teknolojilerinin gelişmesiyle üretimin otomasyona geçmesi olarak ifade eden Ersoy, çağın alın teri değil akıl teri istediğini ifade etti.

Üretimde kas gücünü ortadan kaldırmadan Endüstri 4.0’a geçilemeyeceğini ifade eden Ali Rıza Ersoy, “Kodlama yaşı 4.5’a indi. Bugün en büyük işler kodlama ile yürütülmektedir. Kas gücünü kullanmamamız gerekiyor. Robotlar işleri yapıyor, yaptırmamız gerekiyor, biz daha çok alın teri yerine akıl teri kullanmalıyız. Doğuya karşı Batının mücadelesi, insan faktörünün devre dışı bırakılmasıyla başarıya ulaştı. Otomasyona geçilmesi gerekiyor, yapay zekânın kullanılması gerekiyor. Bunların şartları var, hızlı üretim, maliyet düşürme, üretilenin en düşük maliyetle görevini sürdürmesi gibi. Eskiden senelik, 6 aylık, aylık üretim raporları vardı ama şimdi anlık takipler yapılıyor. Bunu yapay zekanın yönlendirdiği robotlar yapıyor, üretim sürecini iyi yönetebilmek için artık anlık rapor anlık izleme gerekiyor” dedi.  Konferans sonrası KGTÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır, ION Akademi Kurucusu Ali Rıza Ersoy’a günün anısı olarak bir plaket takdim etti.  KGTÜ’de Tarım 4.0 çalışmalarının artarak devam edeceği ifade edildi.

kgtu’de-tarim--(1).jpg

kgtu’de-tarim--(4).jpg

kgtu’de-tarim--(8).jpg