Keşmir'de bayram çatışmaların gölgesinde kaldı

Keşmir'de bayram çatışmaların gölgesinde kaldı

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde bayram namazı sonrası çatışmalar yaşandı- Keşmir'in kanaat önderlerinden Malik gözaltına, Faruk ve Geylani de ev hapsine alındı

SRINAGAR (AA) - Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, bayram namazının ardından bağımsızlık yanlısı direnişçilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.

Hindistan'da Ramazan Bayramı Türkiye'den farklı olarak bir gün sonra kutlandı. Keşmir'in birçok bölgesinde bayram namazından sonra bağımsızlık yanlısı direnişçilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar ise Ramazan Bayramı'nı gölgeledi.

Halkla bayramlaşmasının önüne geçilmek için Cammu Keşmir Özgürlük Cephesi lideri Muhammed Yasin Malik, tedbiren gözaltına alınarak Keşmir'in başkenti Srinagar'daki bir hapisaneye gönderildi.

Bağımsızlık yanlısı kuruluşlardan Keşmir Hürriyet Birliğinin liderlerinden Mirvaiz Ömer Faruk ile Seyid Ali Geylani de ev hapsine alındı.

Ses kaydı şeklinde yayınladığı mesajında Geylani, Cammu Keşmir meselesinin çözülmesini istediklerini belirterek, Keşmirlilere birlik çağrısı yaptı.

Faruk, geçen ay da Hint güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı direnişçiler arasında çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden Keşmirliler anısına bir etkinlikte yapacağı konuşma öncesinde ev hapsine alınmıştı. Faruk, yaptığı açıklamada, bölgede geçen yıl gerilimin artmasından bu yana 42. kez ev hapsine çarptırıldığını vurgulamıştı.

İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana Hindistan ve Pakistan arasında tartışma konusu olan Keşmir'de yaşanan şiddet olaylarında 70 bin kişi öldü. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsız olmak ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :