Kerry Mısır İstihbarat Başkanı Tuhami ile görüştü

Kerry Mısır İstihbarat Başkanı Tuhami ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığı:

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington'da Mısır Genel İstihbarat Servisi Başkanı Muhammed Ferid et-Tuhami ile bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bakanlıkta yapılan görüşmede, terörizm gibi ulusaşırı tehditlere karşı koymada olası işbirliği alanları ile Mısır ve bölgedeki mevcut siyasi ve güvenlik durumu ele alındı.

Görüşmede Kerry, Mısır'da ifade özgürlüğü ve medya ortamının geliştirilmesi ihtiyacını vurgularken, bunun ülkenin uzun vadeli istikrarı için gerekliliğine işaret etti.

ABD yönetimi, Mısır'a yönelik geçen yaz askıya aldığı yıllık 1,3 milyar dolarlık askeri yardımın bir kısmını serbest bırakma ve terörle mücadeleye destek için 10 Apaçi helikopteri gönderme kararı almıştı.

Kerry, dün Mısırlı mevkidaşı Nebil Fehmi'yi arayarak, Mısır’ın ABD ile stratejik ilişkisini sürdürdüğüne ve Mısır-İsrail Barış Anlaşması altındaki yükümlülüklerine devam ettiğine yönelik Kongre’ye bildirimde bulunduğu bilgisini paylaşmıştı. Ancak Kerry'nin, görüşmede, Mısır’ın demokratik değişimi desteklemek için adımlar atmakta olduğu yönünde bir bildirimde ise henüz bulunamayacağını belirttiği bildirilmişti.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da aynı gün Mısırlı mevkidaşı Sıdkı Subhi ile telefon görüşmesi yaparak, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Mısır’ın Sina Yarımadası'nda terörle mücadelesini desteklemek için 10 Apaçi helikopterinin gönderilmesine ilişkin kararı hakkında kendisini bilgilendirmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı