Kerkük'te yerel seçim arayışı

Kerkük'te yerel seçim arayışı

Kerkük kentindeki Türkmen, Hristiyan, Kürt ve Arap milletvekilleri bu yıl yapılacak yerel seçimler için bir araya geldi. - ITC Kerkük Milletvekili Turan: - "Mevcut idari yapı biz Türkmenleri temsil etmiyor" - Kerkük Arap Milletvekili el Mafraci:- "Kerkük'

KERKÜK (AA) - Irak'ın Kerkük kentinde bu yıl yapılacak yerel seçimleri görüşmek için Türkmen, Kürt, Arap ve Hristiyan milletvekilleri bir araya geldi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Kerkük parti merkezinde bir araya gelen Kerkük milletvekilleri, bu yıl yapılacak yerel seçimleri ele aldı.

Toplantı sonrası AA muhabirine konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Hasan Turan, mevcut şartlarda yerel seçimlerin yapılmasının kendileri için tehlike arz ettiğini belirterek, kentin idaresinin Kürtlerin elinde olduğunu ifade etti.

- "En iyi çözüm ortak bir idarenin kurulması"

Kerkük valiliği ve idaresinin sadece tek bir unsurun elinde olmasının kabul edilemez olduğunun altını çizen Turan, "Mevcut idari yapı biz Türkmenleri temsil etmiyor." dedi.

Kentin statüsü veya geleceğine ilişkin alınacak kararların tek bir tarafın onayı ile yapılmasına karşı olduklarını da söyleyen Turan, "Kerkük'ün yerel yönetimi için en iyi çözüm ortak bir idarenin kurulmasıdır. Bu esas üzerinde kentin geleceği ve nereye bağlanacağı kararı, tüm tarafların onayı ile alınabilir." önerisinde bulundu.

Ortak bir idarenin kurulması için Türkmenlerin mutabakattan yana olduğunu dile getiren Turan, "Yerel seçimler 2005'ten bu yana iki defa ertelenmişti. Kerkük sorunu artık yerel olmaktan çıktı, bölgesel ve uluslararası bir mesele oldu." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kerkük'ün idaresi tekelci grupların elinden kurtarılması gerekir"

Kerkük Arap Milletvekili Halid el Mafraci ise Kerkük'teki mevcut yerel idarenin tekelci grupların elinden kurtarılması gerektiğine işaret ederek, yapılacak adil ve şeffaf bir seçimle kentin sadece Kürtler tarafından yönetilmesinden kurtarılması gerektiğini vurguladı.

Mafraci kentteki tüm kesimlerin bir araya gelip, yerel seçimler üzerine konuşmasının umut verici olduğunu da sözlerine ekledi.

Kürt, Türkmen, Arap ve Hristiyanların ortak yaşadığı, zengin petrol rezervlerinin olduğu Kerkük kentinde en son 15 Aralık 2015 tarihinde yerel seçimler yapılmıştı.

12 yıl aradan sonra yapılan yerel seçimlere göre şekillenen kentin idari yapısı, nüfus dağılımından dolayı valilik ve il meclisi başkanlığıyla birçok makamı Kürt gruplar elde etmişti.

Kerkük il meclisinde, 26 Kürt, 9 Türkmen, 6 Arap olmak üzere toplamda 41 üye olduğu kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :