"Kerbela" bu kez notalarla gönülleri yakacak

"Kerbela" bu kez notalarla gönülleri yakacak

Besteci ve müzisyen Atilla, İslam dünyasının en trajik olaylarından Kerbela'yı anlatan bale eserini albümleştirdi

ANKARA (AA) - TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - New Age müziğin Türkiye'deki önemli temsilcilerinden besteci ve müzisyen Can Atilla, İslam dünyasının en trajik olaylarından Kerbela'yı albümleştirdi.

Atilla, AA muhabirine İzmir Devlet Opera ve Balesince mart ayında dünya prömiyeri gerçekleştirilen "Kerbela" balesini, bale süiti olarak yeniden düzenlediğini bildirdi.

Albümünün önümüzdeki aylarda müzik marketlerde yerini alacağını belirten Atilla, Çaykovski'nin Fındıkkıran bale süiti gibi, Kerbela balesinin de dinleyiciye daha kolay aktarılacak forma dönüştüğünü söyledi.

Atilla, sahnelendiği ilk günden itibaren seyircinin büyük beğenisini kazanan balenin, albümde de istenen etkiyi oluşturması için çeşitli değişiklikler yaptığı, teknik müziklerin kısaltılıp artistik izler yansıttığını anlattı.

-"Kerbela ile ilgili tüm kitapları okudum"

Can Atilla, yüzyıllardır İslam dünyasının gönlünü acıtan, gözleri yaşartan Kerbela olayını sahneye aktarmadan önce herhangi bir yanlışlık olmasın diye konuyla ilgili tüm kitapları okuduğunu kaydetti.

Bu eseri de ruhundan parça katarak, büyük ıstıraplar hissederek hazırladığını dile getiren Atilla, "Kerbela politik bir hadise, sadece Hz. Hüseyin'in katledilmesi değil, o coğrafyada halifeliğin hilafete dönüşmesi, Şam'da Muaviye'nin altın saray yaptırması gibi. Bunu tiyatroda, edebiyatta anlatabilirsiniz ama dansta anlatamazsınız. O kadar zor ki... Dans ile vücut diliyle nasıl anlatılabileceğiyle ilgili aylarca okudum, not aldım. İnsanların eliyle, koluyla, başıyla, bakışıyla sahnede bu hissi nasıl yaratabiliriz diye çok düşündüm. Estetik, müzik ve dünya sanatı olarak nasıl verebiliriz, Arap coğrafyasını nasıl ifade edebiliriz diye çok uğraştım" diye konuştu.

Atilla, Alevilik ile ilgili son dönemdeki tartışmalara ve açılımlara ilişkin ise sanatının siyasete malzeme olamayacağını söyledi.

Bale eserinde, herhangi bir tartışmaya mahal vermemek için yalnızca gerçeklere bağlı kaldığını, hiçbir yorumda bulunmadığını vurgulayan Atilla, "Bu esere, okuduğum kitaplardan edindiğim ruh halini geçirdim şimdi sıra bunu dinleyen insanlarda" dedi. 

Bütün sanatseverlerin Kerbela balesini de seyretmesini öneren Atilla, "Eserin koreografı Mehmet Balkan, o kadar kusursuz, epik bir bale koydu ki ortaya, henüz beklediğimiz etki yaratılmadı ama göreceksiniz zaman içerisinde çok farklı bir yere gelecek" değerlendirmesinde bulundu. 

-Kerbela balesi

Bestesi, müziği ve libretteso Can Atilla'ya ait Kerbela balesinin dünya prömiyeri, mart ayında İzmir'de gerçekleştirildi. 

Lale Balkan'ın rejisiyle Mehmet Balkan'ın koreografisiyle sahneye taşınan eser, Hz. Muhammed'in vefatının ardından Arap yarımadasında siyasi ve toplumsal çalkantılar sonucunda peygamber torunu Hz. Hüseyin'in şehit edilmesini anlatıyor.

Tarihsel gerçeklere dayandırılarak ilk kez neo klasik bir müzik diliyle hazırlanan eserde, 19. ve 20. yüzyıl modern bale müziği, orkestrasyon ve anlatım dilinin yanı sıra müzik içerisinde kullanılan insan sesleri ve dönem enstrümanları ile atmosferik Ortadoğu mistisizmi canlandırılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı