Kenyalılar "Kahramanlar Gününde" ikiye bölündü

Kenyalılar "Kahramanlar Gününde" ikiye bölündü

Seçim gerginliği nedeniyle iktidar ve muhalefet, bağımsızlık için savaşan askerlerin anıldığı Kahramanlar Günü törenlerinde bir araya gelmedi- Turuncu Demokratik Hareketi Siyasi İşler Müdürü Wandayi:- "Bu tarihi günü onlarla paylaşmak istemiyoruz. Ülkenin

NAİROBİ (AA) - Kenya'da iptal olan başkanlık seçimlerinden kaynaklanan siyasi gerginlik nedeniyle iktidar ve muhalefet, ülkenin bağımsızlığı için savaşan askerlerin anıldığı Kahramanlar Günü (Mashuja Day) törenlerini ayrı ayrı düzenledi.

Ülkede her yıl 20 Ekim'de düzenlenen Kahramanlar Günü anma törenleri dolayısıyla hükümetin başkent Nairobi'deki etkinliğine, muhalefet partileri ve taraftarları katılmadı. Muhalefet, Kisumu eyaletinde ayrı bir anma töreni organize etti.

Muhalefet partisi Turuncu Demokratik Hareketinin (ODM) siyasi işler sorumlusu Opiyo Wandayi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kisumu'daki anmanın bugüne kadar düzenledikleri protestolarda hükümetin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenleri de içine alacak şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

Wandayi, "Bu tarihi günü onlarla paylaşmak istemiyoruz. Ülkenin demokrasisi için hayatlarını kaybedenler de bizim kahramanlarımız fakat hükümetin bunu anlamasını bekleyemeyiz." dedi.

- Kahramanlar bu bölünmeden rahatsız

Kenya'da "Özgürlük Savaşçıları" olarak bilinen "Mau Mau" direnişinin önde gelenlerinden Gitu Wa Kahengeri, ülkeyi İngiliz Sömürge Yönetiminden kurtarmak için 1950'li yıllarda İngilizlere karşı uzun yıllar savaşan ve hapishanelerde işkence gören yüzlerce kahramanlardan biri.

Kahengeri, 1963'te bağımsızlığına kavuşan Kenya'nın uzun süredir seçimden kaynaklanan bir siyasi çıkmazda sürüklendiğini belirterek, böyle önemli bir günde bile iktidar ve muhalefetin biraraya gelememesini üzüntüyle karşıladı.

Ülkenin siyasi kutuplaşma nedeniyle ikiye bölündüğünü söyleyen Kahengeri, "Ben bir özgürlük savaşçısıyım. Biz bu ülkenin çocukları için canımızı ortaya koyarak İngilizlere karşı savaştık ve öldük. Çünkü biz bu ulusu 'gözyaşı, alın teri ve kanla' kurduk. Birilerinin bu milleti bu birlikteliği yok etmeye çalıştığını gördükçe acı çekiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kahengeri, liderlerin sorumsuz hareketlerinin Kenya'nın birlik ve beraberliğine zarar verdiğini kaydetti.

- Muhalefet, 26 Ekim'deki başkanlık seçimini boykot edecek

Öte yandan, ODM Siyasi İşler Müdürü Wandayi de hükümetle uzlaşma çabalarının çoktan bittiğini, muhalefet destekçilerinin 26 Ekim'de yapılacak başkanlık seçiminde yer almayacağını açıkladı.

Wandayi, "Bu seçimler meşru değil, muhalefet olarak seçimde hiçbir taraftarımızın oy kullanmasını istemiyoruz. Bizim için seçim olmayacak." diye konuştu.

Ülkede 8 Ağustos'ta yapılan başkanlık seçiminde oyların yüzde 54,27'sini alan mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeniden seçildiği açıklanmıştı. Oyların yüzde 44,74'ünü alan Odinga ise bilgisayar korsanlarının sonuçları Kenyatta lehine manipüle ettiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme "düzensizlikler" olduğu gerekçesiyle seçimi iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim'de tekrarlanacağını açıklamıştı.

Kenya İnsan Hakları Komisyonu (KNCHR), iki hafta önce yaptığı açıklamada, ülkede 8 Ağustos'ta yapılan başkanlık seçimleri sonrasındaki protestolarda ölümlerden Kenya polisini sorumlu tutarak 35 kişinin polisin aşırı güç kullanması sonucu, 2 kişinin ise siviller tarafından öldürüldüğünü savunmuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :