Kendin için 1 Ara'lık Kampanyası

Kendin için 1 Ara'lık Kampanyası

GSK Türkiye'nin HIV konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiği "Kendin İçin 1 Ara’lık" kampanyası, sosyal medyada 17 milyon kişiye ulaştı- HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ünal:- "HIV ile yaşayan bireylerin test v

İSTANBUL (AA) - GSK Türkiye'nin HIV konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiği "Kendin İçin 1 Ara’lık" kampanyası, sosyal medyada 17 milyon kişiye ulaştı.

1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, geçen yıl başlatılan "Kendin için 1 Ara’lık" kampanyasının sonuçları açıklandı. Kampanyanı sosyal medyada 17 milyon kişiye ulaştığı bildirildi.

Etkinlikte konuşan İstanbul Başkonsolosu Judith Slater, kampanyada çok başarılı sonuçlar elde edildiğini belirterek, İngiltere'de bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Birleşik Krallık olarak bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmalarla 36,7 milyon HIV’liden 19,5 milyon kişiyi tedaviye erişebilir hale getirdiklerini anlatan Slater, HIV’li ve hamile kadınların yüzde 76’sının ilaçlara erişimini sağladıklarını, çocuklar arasında HIV enfeksiyonunu yarı yarıya düştüğünü bildirdi.

Slater, yatırımlar aracılığıyla yeni enfeksiyonların azaltılması üzerinde duracaklarını ve tedavi, bakım ve yardıma erişimin önündeki engelleri kaldıracaklarını belirterek,"LGBT bireyler de dahil olmak üzere kritik popülasyonlarda HIV’nin önlenmesi ve insan haklarının sağlanması da Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Departmanı’nın öncelikli alanları arasında yer almaktadır." dedi.

- ''Dünyada 35 milyondan fazla kişi HIV ile yaşıyor''

HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal da dünyada 35 milyondan fazla kişinin HIV ile yaşadığını belirterek, ''35 milyondan fazla kişi HIV taşıyor. Bugüne kadar ise 34,9 milyon kişi hayatını kaybetti. HIV ile yaşayan bireylerin test ve tedavi olması kadar korunmak da bu hastalığın önlenmesinde büyük rol oynuyor.'' dedi.

Enfeksiyon Hastalıklarından Korunma ve Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise Türkiye'de AIDS vakalarına ilişkin bilgiler paylaştı.

Köksal, Türkiye'de ölüm oranlarının azalmış olmakla birlikte HIV infekte vaka sayısında artış görüldüğünün altını çizerek, "Son yıllarda hastalığın genç nüfustaki artışı dikkate değer bir diğer noktadır. Hastalığın farkında olmak ve bilgi sahibi olmanın yanı sıra erken tanı ve erken tedavi bulaştırıcılığı azaltmada önemli yer tutmaktadır. Yeni geliştirilen ilaçlarla birlikte doz sıklığı, ilaç sayısı azalmış, kısa ve uzun dönem yan etkileri daha az olan ilaçlar hasta uyumunu da artırmıştır." diye konuştu.

AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği’nden Prof. Dr. Deniz Gökengin ise şunları söyledi:

"Günümüzde kullandığımız antiretroviral tedaviler sayesinde HIV ile yaşayan bireylerin, HIV ile enfekte olmayanlar kadar uzun ve sağlıklı yaşaması mümkündür. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar başarılıdır. Bu nedenle riskli davranışta bulunan bireylerin test yaptırması ve riskli davranışlar devam ettiği müddetçe belirli aralıklarla test yaptırmaya devam etmesi hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi ve tedaviye erken başlanması açısından son derece önemlidir."

HIV Enfeksiyonu Derneği’nden Prof. Dr. Fehmi Tabak ise test yapılmasının en önemli önlemlerden biri olduğuna dikkati çekerek, "Anonim test merkezlerinin sayısı artması gerekir. Bu anonim merkezlerde geçtiğimiz yıl 3 bin tanı konuldu. Bu nedenle bu testler tanının konulması ve erken tedavi ve korunma açısından oldukça önemli. Erken tanılarla birlikte hastalığın yayılması da önlenmiş oluyor.'' dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :