"Kemanın kutusunu kapattım"

"Kemanın kutusunu kapattım"

Keman virtüözü Suna Kan:- "Eklem hastalığı nedeniyle bir buçuk senedir konser veremiyorum. Kemanın kutusunu şimdilik bu dünyadan gidinceye kadar kapattım"- "Arkamda her şeye rağmen bir isim ve gençleri toparlayacak bir yarışma bıraktığım için mutluluğum h

ANKARA (AA) - SEFA ŞAHİN - Keman virtüözü, Devlet Sanatçısı Suna Kan, eklem hastalığı nedeniyle bir buçuk yıldır konser vermediğini belirterek, "Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım. Arkamda her şeye rağmen bir isim ve gençleri toparlayacak bir yarışma bıraktığım için mutluluğum hakikaten çok yüksek." dedi.

80 yaşındaki Suna Kan, Ankara Devlet Konservatuvarlılar Derneğince adına düzenlenen uluslararası keman yarışmasına ve sanat hayatına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bu yıl birincisi düzenlenen "Suna Kan Uluslararası Keman Yarışması"ndan duyduğu mutluluğu dile getiren Kan, genç Türk sanatçıların dünyanın her yerinde bu tip yarışmalara katılabileceğini kaydetti.

Kendisine "Sizden, Ayla Erduran'dan sonra gerisi geliyor mu?" diye sorulduğunu belirten Kan, "Geliyor diyorum, benim bildiğim birkaç kişi var ama şu yarışmada bulunan insanlar için rahatlıkla söyleyebilirim ki kesinlikle geliyor. Belki bizi geçecek olanlar da geliyor, gelecek mutlaka. Bu güzel bir şey." diye konuştu.

- "Evrensel kültür çalgıcılarla gelecek"

Yarışmaya katılanları izlediğinde "Onların yaşlarında böyle çalabiliyor muydum acaba?" diye düşündüğünü söyleyen Kan, şunları kaydetti:

"Çok mutluyum, bizden sonrası kesin gelecek. Yüksek kemancılar, piyanistler ama her türlü yetişmiş bir nesil gelecek. Memleketimiz şu günlerde zor günler geçiriyor ama medeniyet, Batı dünyası, evrensel kültür hızlı şekilde çalgıcılarla gelecek. Ben kendime de çalgıcı diyorum. İcra ettiğimiz keman bir çalgıdır, çalgı çalıyorum. Dolayısıyla ben de bir çalgıcıyım ve gelenler inşallah bizden daha da yüksek olacaklar. Bu güzel bir şey, hepimiz ve memleketimiz için güzel bir şey."

- "Nüfus kağıdı hastalığı diyorum"

Uluslararası keman yarışmasına adının verilmesinden onur duyduğunu dile getiren Kan, parmaklarındaki eklem hastalığı nedeniyle bir buçuk senedir konser vermediğini anlattı.

Hastalığının adını soranlara "nüfus kağıdı hastalığı" cevabını verdiğini aktaran Kan, şunları söyledi:

"Nüfus kağıdı hastalığı diyorum çünkü keman çaldığım elimde, parmaklarımdaki eklemlerde kemikler çıkıyor. Sizin de anneniz, teyzeniz, babaanneniz ve anneannenizde olabilir. Artık tele basamıyorsunuz çünkü ağrı yapıyor. Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım. Arkamda her şeye rağmen bir isim ve gençleri toparlayacak bir yarışma bıraktığım için mutluluğum hakikaten çok yüksek derecede."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :