Kemaliye'nin 300 yıllık lezzeti

Kemaliye'nin 300 yıllık lezzeti

Ceviz ve dut karışımıyla yapılan, önceden saray sofralarının da vazgeçilmezi olan lök tatlısı, tadı ve görüntüsüyle ilgi çekiyor- Lökhane'nin sahibi Çobanoğlu: "Lök kışın tüketildiğinde üşütmez, sıcak tutar. Kemaliye'de kış aylarında yapılıp saraya, padiş

ERZİNCAN (AA) - BARIŞ YALÇINKAYA - Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde yapılan ve geçmişte saray sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığı ifade edilen lök tatlısı, "lökhane" adlı işletmede gelecek kuşaklara taşınmaya çalışılıyor.

İlçe merkezi ve köylerinde önceden tüm evlerde yapılan ancak zamanla unutulmaya yüz tutan tatlı, kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline getirilmesiyle yapılıyor. Kendine has tadıyla diğer tatlılardan farklı bir yere konulan ve başka bir katkı maddesi ilave edilmeden hazırlanan lök tatlısı, bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin de en çok talep ettiği yerli ürünler arasında gösteriliyor.

Kemaliye'de "lökhane" adlı işletmeyi kuran Salim Çobanoğlu, önceden saray sofralarının da vazgeçilmez tatlısı olan lökü, hem ülke genelinde yaygınlaştırma hem de gelecek kuşaklara ulaştırma çabasında.

- 300 yıl önceki metotlar uygulanıyor

Çobanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tatlının enerji verdiğini ve kış aylarında sıcak tutma özelliği olduğunu söyledi.

Lök tatlısının 300 yıllık geçmişi olduğunu belirten Çobanoğlu, "Atalarımızdan, dedelerimizden gelen bir tatlı. Evlerde taş dibeklerde döverdik. Kemaliye’nin eski geçim kaynağı dut kurusudur. Dutun her çeşidini kullanmışlar. Özellikle, şeker niyetine tatlı ve reçellerde, her şeyde kullanmışlar." dedi.

Lök tatlısına şeker katılmadığını vurgulayan Çobanoğlu, en eski yöntemlerle üretim yaptığını söyledi.

Çobanoğlu, şunları söyledi:

"Bu tatlıya şeker katmıyoruz çünkü şekere gerek kalmıyor. Kendi şekeri bile fazla geliyor. Daha sonra ceviz ekleyip dövülüyor. Aslını hiç bozmadık. 300 sene önce ne yapılıyorsa o yapılıyor. Önceden elde dövülürmüş, şimdi sadece makine dövüyor. Özellikle kışın mahalle odalarında toplanıp yüzük oyunu oynarlarmış. Kaybedene ceza olarak lök dövdürürlermiş. Lök kışın tüketildiğinde üşütmez, sıcak tutar. Kışın Kemaliye'de yapılıp saraya, padişahlara yollanırmış."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :