Kemalettin Tuğcu kabri başında anıldı

Kemalettin Tuğcu kabri başında anıldı

Çocuk Vakfı Kurucusu Şirin:"Türkiye'de özellikle dünya klasiklerinin en çok okunduğu bir dönemde Kemalettin Tuğcu, Türkiye'nin kültürel iklimini yansıtan, karakterleri yerli karakterler olan, aile hayatına önem veren kitaplar kaleme aldı"

İSTANBUL (AA) - Çocuklara yönelik yazdığı kitaplarla tanınan Kemalettin Tuğcu, vefatının 20. yılında mezarı başında anıldı.

Tuğcu'nun Çengelköy Mezarlığı'ndaki kabri başında, Çocuk Vakfı tarafından anma töreni düzenlendi.

Çocuk Vakfı Kurucusu Mustafa Ruhi Şirin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kemalettin Tuğcu'ya vefa borcu olduğunu söyledi.

Şirin, usta yazar Tuğcu'nun, döneminin yaman yazarlarından biri olduğunu belirterek, "469 kitap yazmış. Bunlardan 29'u yetişkin edebiyatı olmakla birlikte Fransızca'dan 8 de çevirisi bulunuyor." dedi.

Kemalettin Tuğcu'nun, Türkiye'de en çok okunan çocuk yazarı olduğunun altını çizen Şirin, şunları kaydetti:

"İlk yazısı 1935'te yayımlanıyor ve vefatından bir yıl öncesine kadar sürekli yazmaya devam etti. Gözlerinin rahatsızlığı nedeniyle belki yazdıklarını okuyamadı ama yazmayı hiç bırakmadı. Türkiye'de özellikle dünya klasiklerinin en çok okunduğu bir dönemde Kemalettin Tuğcu, Türkiye'nin kültürel iklimini yansıtan, karakterleri yerli karakterler olan, aile hayatına önem veren kitaplar kaleme aldı."

- "Tuğcu, modern zamanların önemli masal yazıcılarından biri oldu"

Şirin, Tuğcu'nun edebiyatının yalın bir edebiyat olduğunu ve en önemli özelliğinin ise hemen herkesin ortak duygu ve düşüncelerini yansıtan, hem çocuk hem de yetişkin karakterlerden oluştuğunu söyledi.

Usta yazarın, yoksulları, engellileri ve düşkünleri yazdığına işaret eden Şirin, ancak onlara acındırmayı değil, onları başarıya doğru yolculuğa çıkarmayı amaçladığını vurgulayarak, "Çocuk modernleşmesi açısından da düşünürsek Tuğcu, modern zamanların önemli masal yazıcılarından biri oldu. Bugün de Kemalettin Tuğcu, az da olsa okunan önemli bir yazardır." diye konuştu.

Kemalettin Tuğcu'nun oğlu Yaman Tuğcu da "Ölen insanın kendisine ağlamayın. O insanı kaybeden topluma ağlayın" sözüne atıfta bulunarak, "Bu söz bana çok tesir etmiştir. Acaba diyorum, toplum ne kaybettiğinin farkında mı? Çünkü birçok kimseye okuma zevkini veren ve okumaya alıştıran, rahmetli babamdı." ifadelerini kullandı.

Babasının "fakir edebiyatı" yaptığı yönünde tenkitler yapıldığını aktaran Tuğcu, "Babam, yokluklar içinde yetişmiş. Yoklukları tatmış bir insan olarak tabii ki daha başka bir şey hissetmesi mümkün değildi. Fakat bütün kitaplarındaki insanlar, kahramanlar, doğrulukla ve dürüstlükle çalışarak bir yerlere gelmiştir. Cinayetten, hırsızlıktan bahsetmez. Yokluklar içinde kendini yetiştiren insanları anlatır." değerlendirmesinde bulundu.

Tuğcu'nun kızı ve torunlarının yanı sıra sevenlerinin de katıldığı anma töreninin ardından, katılımcılara Kemalettin Tuğcu'nun "Yeraltında Bir Şehir" kitabı takdim edildi.

- Hüzünlü kitapların yazarı Kemalettin Tuğcu

Kemalettin Tuğcu, İstanbul Çengelköy'de 27 Aralık 1902'de dünyaya geldi. Ayaklarındaki rahatsızlık nedeniyle okula gidemeyen Tuğcu, ağabeyi Nurettin'e ders veren babasını dinleyerek okuma, yazma öğrendi. Babasının kitaplığındaki kitapları okuyarak kendi kendini yetiştiren Tuğcu, dayısından öğrendiği Fransızca'yı ise çeviri yapabilecek kadar ilerletti.

Özellikle, acıklı konuları ve melodramatik olay örgüleri olan romanlarıyla tanınan Tuğcu, 13 yaşında şiir ve öykü yazmaya başladı.

Usta yazar, 1928'de Türkiye Yayınevi'nde çalışmaya başladı. İlk romanı 1936'da yayımlanan Tuğcu, öykülerinde fakirliği, sefaleti, kendi imkanları ile ayakta durmayı ve başarıyı anlattı.

Tuğcu, Türk sinemasında çocuk yıldızların rol aldığı filmlerin ilki olan "Ayşecik"in hikayesini kaleme aldı.

Kısa romanları, 1960'lı yıllarda çok sayıda okura ulaşan Tuğcu, kendisiyle yapılan bir söyleşide, "Yirmi altı yaşıma kadar münzevi bir hayat yaşadım. Ne mektebe gittim, ne de gençlik hayatı yaşadım. Yalnızlığın bana verdiği can sıkıntısıyla yazmaya başladım. On üç yaşımdan beri yalnız yazı yazdım. Beni bu yazılar avuttu. Yazdıklarımla yaşadım." ifadelerini kullandı.

Kemalettin Tuğcu, 18 Ekim 1996'da 94 yaşında hayatını kaybetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :