Kemal Gürüz'ün 28 Şubat'taki rolü

Kemal Gürüz'ün 28 Şubat'taki rolü

28 Şubat soruşturması üniversitelerdeki fişlemelere uzandı.

YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, Emekli Tuğgeneral Kenan Deniz, YÖK eski Denetim Kurulu Başkanı Sedat Arıtürk ve YÖK eski üyesi Erdoğan Öznal hakkında gözaltı kararı çıktı. Gürüz'ün Akdeniz'de tatilde Öznal'ın yurtdışında olduğu belirlendi. Diğer iki isim ise gözaltına alındı

28 Şubat soruşturması emekli ve muvazzaf askerlerin ardından sivil isimlere uzandı. Soruşturma kapsamında YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, Emekli Tuğgeneral Kenan Deniz, YÖK eski Denetim Kurulu Başkanı Sedat Arıtürk, YÖK eski üyesi Erdoğan Öznal hakkında gözaltı kararı çıktı. Gürüz'ün Akdeniz'de tatilde yaptığı Öznal'ın yurtdışında olduğu öğrenilirken diğer iki isim gözaltına alındı.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında sürpriz bir operasyon yapıldı. Özel Yetkili Savcı Mustafa Bilgili operasyonun yönünü bu kez YÖK'e kaydırdı. Bilgili, daha önce YÖK'te arama gerçekleştirmiş ve 28 Şubat dönemine ilişkin fişleme dosyalarına el koymuştu. Bu belgelerde Genelkurmay Karargahı'ndan gönderilen talimat üzerine öğretim üyelerinin fişleme emri yer alıyordu.

ARAMA KARARI YOK

28 Şubat soruşturması kapsamında Kemal Gürüz, Emekli Tümgeneral Kenan Deniz, YÖK eski Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Arıtürk ile YÖK eski üyesi Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Öznal hakkında gözaltı kararı çıktı. Savcılık şüphelilerin adreslerinde arama ve inceleme kararı aldırmadı.

İKİ İSİM GÖZALTINDA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri emekli Tümgeneral Kenan Deniz ile eski YÖK Denetleme Kurulu Başkanı emekli Tümgeneral Prof. Dr. Sedat Arıtürk'ü ifadelerinin alınması için adreslerinde gözaltına aldı. YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz ile Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Öznal'ın Ankara'daki adreslerine giden Ankara Terörle Mücadele polisi ise iki ismi bulamadı. Şüphelilerden birinin yurtıdışında diğerinin tatilde olduğu belirlendi. Bunun üzerine ekipler, şüphelilerin evlerinde bulunmadığına dair bir tutanak tutarak olay yerinden ayrıldı. Soruşturma sürecinde 75 asker gözaltına alınmış, 58 asker tutuklanmıştı.

Suçlama: Darbeye teşebbüs

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan, emekli Tümgeneral Kenan Deniz ile BÇG’nin koordinatörü olarak bilinen Serdar Arıtürk, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından hava yoluyla Ankara’ya gönderildi. Ankara’da sağlık kontrolünden geçirilecek zanlıların, bugün adliyeye sevk edileceği öğrenildi. Mahkeme kararına dayanılarak hazırlanan arama ve gözaltı müzekkeresinde “hükümetinin görevini yapmasını engellemek ve darbeye teşebbüs” suçlaması yer aldı. Öte yandan zanlılar hakkındaki suçlamalardan ilkini, 28 Şubat sürecinde kurulduğu iddia edilen Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) talimatları doğrultusunda Türkiye genelindeki öğretim görevlilerini fişlemek oluşturuyor. Soruşturma kapsamında elde edilen belgelerde Kemal Gürüz’ün bilgisi dahilinde YÖK’ün bazı öğretim görevlilerini fişlediği ortaya çıkmıştı. Diğer iddialar arasında ise BÇG’nin yasa dışı uygulamalarını üniversiteler bünyesinde koordine etmek ve uygulamak yer alıyor.

KİM KİMDİR?

Öğretim görevlilerini de fişledi

Kemal Gürüz: 1947 yılında İzmir'de doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mühendislik bölümünü bitirdi. ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü başta olmak üzere, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanlığı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı ve TÜBİTAK Başkanlığı yaptı. 6 Aralık 1995'te YÖK'te başkanlığına seçildi. Görev süresinin bitmesinin ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Gürüz'ü aynı göreve ikinci defa atadı. Gürüz'ün icraatları arasında üniversiteye giriş sınav sistemini değiştirmek, ÖSS sorularının çalınması, üniversitelere başörtüsü ile girilmesinin engellenmesi, öğretim görevlilerinin fişlenmesi ve Yüksek Öğretim Kurumları Öğretim Elemanları ve Personeli Disiplin Yönetmeliği'nde değişiklik gibi kararlar yer alıyor.

BÇG'yi yönetti

Emekli Tümgeneral Kenan Deniz: Tuğgeneral rütbesiyle eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın Başbakanlık Askeri Danışmanlığını yaptı. Başbakan Erbakan'ın başta olaylı Libya gezisi olmak üzere birçok yurtdışı programına katıldı. Buradaki görevini tamamladıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın irticai olayları takip için kurduğu Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) başkanlığı görevine getirildi. Deniz'in ismi Gölcük Donanma Komutanlığı'nda çıkan birçok belgede yer alıyor. İmzasının bulunduğu bir belgede belediye başkanları, vali, kaymakam, hâkim, savcı, emniyet görevlileri ve öğretmenlerin fişleme kayıtları yer alıyor. Deniz, Tümgeneral rütbesiyle emekli olduktan sonra YÖK yönetim kuruluna seçildi.

Gürüz YÖK'e aldı

Tümgeneral Erdoğan Öznal: 1938 yılında Tekirdağ'da doğdu. 1955 yılında Kuleli Askeri Lisesini bitirdi. Bir dönem Hava Kuvvetleri Personel Başkanı olarak görev yaptı. Daha sonra Hava Harp Okulu Komutanlığı'na atandı. Ordudan ayrıldıktan sonra Kemal Gürüz'ün ricasıyla YÖK yönetim kurula girdi. Öznal'ın ismi son olarak Mersin Üniversitesi'nde iptal edilen 'torpilli sınav' ile gündeme gelmişti.

YÖK tasarısını protesto gerekçesiyle 25 Ekim 2003'te Ankara Tandoğan Meydanı'nda gerçekleştirilen gösteride darbe çağrısı yapılmıştı. Ankara Üniversitesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği'nin organize ettiği mitinge Kemal Gürüz, emekli Tümgeneral Osman Özbek ve dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu gibi isimler de katılmıştı. Türksolu dergisi mitingden önce 'Ordu göreve' kapağıyla çıkmış ve 'darbeden başka çare kalmadığını' ileri sürmüştü.