"Kelebeklerin ömrü bir gün değil"

"Kelebeklerin ömrü bir gün değil"

İstanbul Kelebek Çiftliği'nin sahibi Ünlü: "Kelebek ömrü, 2 hafta ile 6 hafta arasında değişiyor. Bazı kelebekler, 3 aya kadar yaşıyor"

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ - İstanbul Kelebek Çiftliği'nin sahibi Çiğdem Ünlü, "Kelebeklerin ömrü bir gündür" söylentisinin asılsız olduğunu vurgulayarak, "Kelebek ömrü, 2 hafta ile 6 hafta arasında değişiyor. Bazı kelebekler, 3 aya kadar yaşıyor" dedi. 

Beykoz'daki çiftlikte AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ünlü, İspanya, ABD ve Asya ülkelerindeki kelebek bahçelerini gördüğünü ve İstanbul'da bir ilke imza atarak, bu çiftliği kurduğunu anlattı.

Çiftlikte kelebekler için tropikal bir yağmur ormanı iklimlendirmesi bulunduğunu, oluşturdukları 500 metrekare cam serada kelebek ve tırtılların beslendiğini dile getiren Ünlü, dönem dönem kelebek çeşitlerinin değiştiğini, çiftlikte 400 tropikal kelebeğin yaşadığını belirtti. 

Dünyanın en büyük kelebeği olarak bilinen "Atlas"ı çiftlikte barındırdıklarını ve koruduklarını söyleyen Ünlü, "Atlas, aslında bir güve türü. Kanatlarında yılan işaretleri olduğu için ilginç bir tür ve aynı zamanda dünyanın en büyük kelebeği olarak biliniyor. Kanat açıklığı 30 santimetre" diye konuştu.

Kelebeklerin dört yaşam evresi olduğunu kaydeden Ünlü, "Kelebekler, uçabilir hale gelince onları botanik seranın içine koyuyoruz. Çiftliğimizde kelebeklerin ömürlerinin tüm evreleri gözlemlenebiliyor" dedi.

- "Portakal, elma ve kivi suyu ile besleniyorlar"

Ünlü, "Kelebeklerin ömrü bir gündür" söylentisinin asılsız olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kelebeklerin ömrü, 2 hafta ile 6 hafta arasında değişiyor. Bazı kelebekler, 3 aya kadar yaşıyor. Örneğin ABD'de yaşayan 'Kral' denilen kelebeğin 1 yıl boyunca 4 nesli göç ediyor. Bu kelebek cinsi, Amerika'nın kuzeyinden güneyine kadar göç edip geri geliyor. Çiftlikteki kelebeklerin ömürleri, 2 hafta. Onlar için pupa tedarik ediyoruz. Burada 26 derece sıcaklık ve yüzde 80 nem koşullarında yaşıyor ve çiçek nektarı ile besleniyorlar. Bazı kelebekler, portakal, elma ve kivi suyu ile besleniyor."

Kelebeklerin nesillerinin tükenmeye başladığına dikkati çeken Ünlü, şunları kaydetti:

 "Türkiye'de 420 tür kelebek var fakat bunların nesilleri hızlı bir şekilde tükendiği için çocuklar artık kelebek göremeyecek. Biz bu konuda insanları bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Kelebeklerin neslinin tükenmemesi için yaşam alanlarını yok etmemek ve onları korumak gerekiyor. Şehirler, betonlaşıyor. Bu durum, tüm canlılara zarar verdiği gibi kelebeklere de zarar veriyor. Onların beslendiği bitkiler yok oluyor. Tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar da kelebekler, uğur böcekleri ve karıncaların nesilleri tehdit altında. Sanayileşme de kelebekler için en büyük zararlardan biri. Kelebeklerin neslinin devamı için mutlaka ekolojik çözümler bulunması gerekiyor."

Kaynak:Haber Kaynağı