KEİPA Genel Kurulu yarın başlıyor

KEİPA Genel Kurulu yarın başlıyor

KEİPA Türk Grubu Başkanı Can:- "Toplantı, Türk-Rus ilişkileri açısından iyi bir başlangıç olacak. Yumuşama yönündeki gelişmeleri de biz bu şekilde ileri boyutlara götürmüş olacağız"

TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER- Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi'nin (KEİPA) yarın başlayacak 47. Genel Kurulu, Türkiye-Rusya ilişkilerindeki normalleşme sürecinde önemli bir uluslararası toplantı olarak öne çıkıyor.

KEİPA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, beraberindeki komisyon milletvekilleriyle birlikte KEİPA 47. Genel Kurulu'na katılmak üzere Moskova'ya hareketinden önce AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Can, heyette her partiden 9 milletvekilinin bulunduğunu belirterek, yarın hukuk komisyonunun tüzük değişikliği toplantısına katılacaklarını, ayrıca yarın daimi komisyonunun toplantısında mali konularla ilgili bütçe sunumu yapacağını söyledi.

Can, 29 Haziran Çarşamba günü 12 ülkeden 76 milletvekilinin katılımıyla Genel Kurul'un toplanacağını kaydederek, "Dünyanın gündeminde mülteci sorunları var. KEİ bölgesinde refah ve kalkınmayı nasıl sağlayabileceğimizi konuşacağız. Ayrıca üç komisyonunun Genel Kurula gelinceye kadarki süreçte Erivan ve İstanbul'da yapılmış olan toplantılar sonucundaki tavsiye kararlarının yer aldığı raporları değerlendireceğiz. Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya'nın tavsiye ve tüzük değişikliklerine ilişkin önergelerini de tartışacağız. Ayrıca bir deklarasyon yayınlamayı düşünüyoruz. KEİPA ve KEİ'nin uluslararası asamblelerdeki etkinliğini artırabilmek için gayret göstereceğiz. Bununla ilgili toplantıya katılacağız." dedi.

- "Türkiye'nin dönem başkanı olması, önemli bir fırsattır"

Toplantıyı çok önemli gördüklerine işaret eden Can, şöyle konuştu:

"KEİPA; Rahmetli Turgut Özal'ın Karadeniz'e komşu ülkeler arasında diyalog ortamı, kültürel ve ekonomik alanında halklar nezdinde ilişkilerin geliştirilmesi, görüş alışverişinde bulunmak için kurduğu önemli bir organazisyondur. Buraya sadece kendi bölgesindeki ülkeler değil AGİT, NATO gibi diğer uluslararası komisyonlardan da gözlemciler katılıyor. Bu durum değerlendirildiğinde dünyanın en önemi ülkelerinden; ABD, İngiltere ve Almanya'dan da gözlemci statüsünde katılım olduğu için dünya çapında bir platform... Bu platformda Türkiye'yi temsil etmek için elimizden geleni yapacağız. Türkiye'nin kurmuş olduğu bir platform açısından önem arz ediyor. Bugüne kadar önem arz etmiştir. Önümüzdeki dönem de Türkiye dönem başkanı oluyor. 25. kuruluş yıl dönümünde Türkiye'nin dönem başkanı olması, önemli bir fırsattır. KEİPA, bu anlamda önümüzdeki süreçte daha faydalı olacaktır."

- "Ukrayna'nın talebini reddettik"

Ziyaretin Türkiye ile Rusya ilişkiler açısından önemine işaret eden Can, "Ukrayna'nın bizim toplantıya katılmamamız konusunda girişimleri oldu. Biz KEİPA'yı, siyasi konular dışında, aramızdaki sıkıntıları değil de ortak paydayı dile getirmek noktasında bir diyalog oluşturabilmek, aynı masada oturmak için fırsat olarak görüyoruz. Ukrayna'nın toplantıya katılmama konusundaki talebini reddettik. Toplantıya katılma kararını daha önce aldık. Ama bu son gelişen hadiseler de bizi haklı gösterdi. Toplantı, Türk-Rus ilişkileri açısından iyi bir başlangıç olacak. Yumuşama yönündeki gelişmeleri de biz bu şekilde ileri boyutlara götürmüş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Yarın Moskava'da başlayacak KEİPA toplantısı 30 Haziran Perşembe günü sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :