KEİPA 50. Genel Kurulu

KEİPA 50. Genel Kurulu

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Parubii: - "Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran ülkelere baskıların artırılması gerekmektedir"

KİEV (AA) – Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 50. Genel Kurulu başladı.

Ukrayna’nın ev sahipliğinde başkent Kiev’de düzenlenen genel kurul toplantısının açılış konuşmasını KEİPA Dönem Başkanı olarak Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andriy Parubii yaptı. Parubii, KEİPA'nın bölgesel iş birliğini artırmada önemli rol oynadığını belirtti.

Ülkesinin bölgedeki iş birliğinin gelişmesine ve barış yolunda çalışılmasına özen gösterdiğini vurgulayan Parubii, buna karşın bölgede 'güvenlik' problemi yaşandığına işaret etti. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumunu eleştiren Parubii, "Rusya’nın agresif politikası ve toprak bütünlüğümüzü bozması tüzüğümüzün amaçlarına uymuyor. Tüzüğümüzde uluslararası hukuk ilkelerine uymak var. Bu bizim örgütümüzün felsefesine uymuyor. Biz her zaman ilişkilerimizin gelişmesi için çalışmalıyız." dedi.

Rusya’nın Ukrayna dışında Gürcistan ve Moldova’ya karşı da saldırgan politikalar izlediğini dile getiren Parubii, "Saldırgan politikaları yüzünden Rusya’ya karşı bazı devletler yaptırımlar uyguluyor. Bizim toprak bütünlüğümüzü destekleyen devletlere minnettarlığımızı bildirmek istiyoruz. Donetsk ve Lugansk bölgesinde, Kırım'da Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saldıran ülkelere baskıların artırılması gerekmektedir. Beraber hareket ederek başarılı olabiliriz." diye konuştu.

- Rusya heyeti katılmıyor

KEİPA’nın Kiev’deki genel kurul oturumuna Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna delegasyonları katılıyor.

Rusya ise Ukrayna’daki toplantıya davet edilmediği için genel kurula heyet göndermedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :