Katma Değer Vergisi kalkıyor mu?

Katma Değer Vergisi kalkıyor mu?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sözcüsü Vedat Demiröz konutta vergi müjdesi mi verdi? Konut alımlarında uygulanan katma değer vergisi düşecek mi? İndirim için çalışma mı var? Dubai'den KDV müjdesi mi geldi?

Dubai'den KDV müjdesi mi geldi? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sözcüsü Vedat Demiröz konutta vergi müjdesi mi verdi? Konut alımlarında uygulanan katma değer vergisi düşecek mi? İndirim için çalışma mı var? Ne kadar bir indirim öngörülüyor? Dubai Fuarına kaç firma katıldı? Damga Vergisi ne olacak? TBMM, piyasayı canlandırmak için “kısa süreliğine de olsa” vergilerin %1'e çekilmesi üzerinde mi çalışıyor?

Ortadoğu'nun en büyük gayrimenkul fuarı olarak kabul gören ve dün kapılarını açan Dubai Cityscape Global'de kamudan Türk inşaat sektörüne destek geldi. Konut alımlarında uygulanan katma değer vergisinin (KDV) 1 Ocak 2013'te yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılmasıyla kısa vadede 800 bintik konut stokunu eritecek gibi görünsede, uzun vadede özellikle yeni yatırımlar açısından tıkanıklığa neden olacağına dair tartışmalara sebep olmuştu. Her fırsatta bu düzenlemenin sektörün önünü keseceğini söyleyen konut üreticilerine, KDV müjdesi fuarda geldi. KDV, tapu harçları ve damga vergisi konularında bir indirim üzerine çalışıldığını kaydeden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu sözcüsü Vedat Demiröz, "ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün önünün açılması için bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor" dedi. Vedat Demiröz, konut stokunun artması üzerine yüzde 18 ile yüzde 8'lik vergi oranlarında yılsonu ya da 6 aylığına bir vergi indirimi sağlanabileceğini söyledi. İnşaat sektörünün Türkiye için çok önemli durumda bulunduğuna dikkat çeken Vedat Demiröz, "Sektördeki yavaşlamalar Türkiye'nin büyüme rakamlarını olumsuz etkiliyor. Daha önce mevcut konut stoklarının eritilebilmesi için bu sektöre yönelik uygulanan KDV'nin azaltılması söz konusu olmuştu. Bugünkü ortamda aynı şekilde yeni bir girişimin tekrar başlatılması artık bizim üzerimize farz olmuştur. İnşaat sekötürünün önünün açılması için çalışmalar yapıp bunları sunacağız" ifadelerini kullandı. 

STOKUN ERİMESİ LAZIM 
Demiröz, mevcut konut stoklarının eritilmesi anlamına hem vergi hem de devlet harçları bakımından görüşülmesi gerektiğini belirterek, yapılacak çalışmanın 2014 sonuna ya da 6 aylığına yapılabileceğini bildirdi. Demiröz, "Stok için belli bir tarih belirlenir. Ya 2014 sonuna kadar ya da 30 Haziran 2015'e kadar kadar satılacak projelerdeki konutların KDV oranlarının yüzde 8 ya da yüzde 1'e dek düşürülmesini kapsayacak bir düzenleme olabilir" diye konuştu. 

DAMGA VERGİSİNE NEŞTER 
Demiröz, damga vergisine de düzelme yapacaklarını belirterek, "Bir sözleşme yapılıyor, dünyanın damga vergisi ödeniyor. Vergi binde 9.75. Her nüsha için alınıyor. Iki değil bir olması lazım" dedi. 100 milyonluk projede yapılacak en ufak bir tadilatın maliyete yansıyacağını ifade eden Demiröz, "Bir iki sene içinde düşürülecek. Sadece bir damga vergisi alınmalı. Tadilatlarda yeni bir damga alınmayacak" dedi. 

KDV'DE YAPISAL SORUN VAR
Kamunun inşaat sektörüne destek planını değerlendiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, vergi ve KDV'de yapılacak indirimlerin olumlu olduğunu ancak köklü bir çözüm olmadığını belirtti. Çelik, "Bu sistemle 50-100 bin fazla konut üretilse ne olur. 2 sene sonra aynı sorunlar ortaya çıkar. KDV'de yapısal bir sorun var. Sektöre inat olsun diye çıkan yasa sorun yaratıyor. Devlet vizyon sistemi üretmeli. İşadamı buna göre iş yapmalı. Karımızın yüzde 20'si devletin. Devlet önümüzü açarsa o da daha kârlı olur" dedi.

TORUNLAR GYO SON DAKİKADA VAZGEÇTİ
CITYSCAPE'e Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, İller Bankası'nın yetkilileri de katıldı. Daha önce katılacağını bildiren Torunlar GYO asansör faciası nedeniyle son dakika katılamadı. Vedat Demiröz, Dubai'deki fuarı gördükten sonra gayrimenkul fuarları konusunda Türkiye'nin geri kaldığını belirterek, "Bu konuyu yetkililerle paylaşacağım" dedi. Kurum da, Fransa'daki MİPİM Fuarı için Türkiye'yi tanıtacak bir organizasyon hazırlığında olduklarını söyledi. Fuara bu yıl 32 Türk firma katıldı.

Konut alımlarında uygulanan katma değer vergisi düşecek mi? İndirim için çalışma mı var? Ne kadar bir indirim öngörülüyor? Dubai Fuarına kaç firma katıldı? Damga Vergisi ne olacak? TBMM, piyasayı canlandırmak için “kısa süreliğine de olsa” vergilerin %1'e çekilmesi üzerinde mi çalışıyorDubai'den KDV müjdesi mi geldi? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sözcüsü Vedat Demiröz konutta vergi müjdesi mi verdi?

Etiketler :