KDV Kanunu Tasarısıyla ilgili etki analizi yapıldı

KDV Kanunu Tasarısıyla ilgili etki analizi yapıldı

Maliye Bakanlığı, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanan KDV Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısıyla ilgili etki analizi yaptı- 33 yıldır yürürlükte olan KDV Kanunu'nda yapılacak değişikliğin yürürlüğe girmesiyle b

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - 33 yıldır yürürlükte olan KDV Kanunu'nda yapılacak değişikliğin yürürlüğe girmesiyle bu yıl 546 milyon 500 bin liralık bir gelirden vazgeçilmiş olacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanan KDV Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı ile Maliye Bakanlığı etki analizi yaptı.

Tasarıyla, gümrüksüz satış mağazalarına ve bunların depolarına yapılan teslimlere KDV ve ÖTV istisnası getiriliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2017'de gümrüksüz satış mağazalarında yaklaşık 1 milyar avro satış yapıldı, satılan malların önemli bir kısmı ithal edildi. Satışı yapılan ürünlerden yurt içinden alınan alkollü içecekler ile gıdaya tekabül eden KDV tutarı 10 milyon lira, ÖTV muafiyeti ise 16,5 milyon lira olarak hesaplandı.

Gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerindeki tutarlar dikkate alındığında, hayırseverlerce yaptırılacak okul, öğrenci yurdu, huzur evi gibi harcamalar için yüklenilen KDV'nin iadesinden kaynaklı gelir kaybının, 75 milyon lira olması öngörülüyor.

Yurt dışında yerleşik yabancı uyruklulara Türkiye'de verilen sağlık hizmetlerine getirilen KDV istisnası nedeniyle beyanname verileri esas alındığında gelir kaybı yaklaşık 60 milyon lira olacak.

AR-GE, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere alınan yeni makine ve teçhizat nedeniyle oluşacak vergi kaybının ise TÜİK verileri esas alındığında150 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.

Gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri esas alındığında değersiz hale gelen alacaklara ilişkin teslim ve hizmet nedeniyle hesaplanan KDV'nin indirilmesiyle 235 milyon liralık bir gelirden vazgeçilecek.

Etki analizinde, 2018 de 546 milyon 500 bin lira, 2019'da 354 milyon liralık bir gelirden vazgeçileceği hesaplanıyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :