KDK kendini tanıttı, vatandaşın başvuruları arttı

KDK kendini tanıttı, vatandaşın başvuruları arttı

Kamu Denetçiliği Kurumu önemli kararların haberleştirilmesi, illerde serbest kürsü toplantıları düzenlenmesi ve radyo, televizyon programlarına katılım gibi pek çok yolu kullanarak kurumun kamuoyunda tanınmasını sağladı -Kurumun tanınması, başvurularda ar

TBMM (AA) - SEVAL GÜLER - Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) önemli kararların haberleştirilmesi, illerde serbest kürsü toplantıları düzenlenmesi ve radyo, televizyon programlarına katılım gibi pek çok yolu kullanarak kurumun kamuoyunda tanınmasını sağladı. Kurumun tanınması, başvurularda artış olarak yansıdı.

Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kamuoyunun, kurumun tanınmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini, bu çalışmaların olumlu sonuç verdiğini anlattı.

Malkoç, kurumunun 2018 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde, KDK'nın toplumda yeterince bilinmiyor olmasının getirdiği güçlüklere değindi.

"Kamu Denetçiliği Kurumunun en zayıf, en sıkıntılı tarafı kurumun yeni olması ve kamuoyu tarafından yeterince bilinmemesidir." diyen Malkoç, bu tespiti yaptıkları araştırma sonucu elde ettiklerini aktardı.

Kurumun tanınması ve faaliyetlerinin bilinmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini anlatan Malkoç, kurum tanındıkça başvuruların da arttığını bildirdi.

Malkoç, şunları söyledi:

"Bizim geçen yıl sonuna doğru yaptırmış olduğumuz araştırmada kamu denetçiliği veya ombudsmanlık diye vatandaşa sorulduğunda 'Duydum' diyenlerin oranı yüzde 20 civarında. Ne iş yapar diye sorulduğunda da tahmini yorumda bulunanların oranı da yüzde 10 civarında. Biz bunu artırmak için hemen, 2017 yılının başında kurumda bir basın danışmanlığı oluşturduk. Ayrıca, kurumsal iletişim birimini ihdas ettik. Düzgün başvurunun yapılması ve hızlı karar alınması için hem elektronik ortamdaki çalışmaları hem de kurumun iç işleyişini yeniden düzenledik."

Kurumun tanınması için İstanbul ve Ankara'da basın mensuplarıyla değişik zamanlarda görüşmeler yaptıklarına dikkati çeken Malkoç, neredeyse her hafta bir radyo veya televizyon programını katıldıklarını, gazetelere, dergilere mülakatlar vererek, kamuoyunun kurumdan haberdar olmasını sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

- "Önemli kararlar habere dönüştürüldü"

Kurumun önemli kararlarının toplumda farkındalığı artırmak adına basın danışmanlığı birimi aracılığıyla habere dönüştürüldüğünü belirten Malkoç, "2016 yılında kurumun basında 4 bin 200 haberi yer almıştı, 2017'nin Ekim ayı itibarıyla basında yer alan haberimiz 20 bine çıktı." dedi.

Kurumun kararlarının tavsiye kararı niteliği taşıdığını, bu bakımdan da kamuoyundaki itibarının önemli olduğunu vurgulayan Malkoç, bu itibarı korumak ve yükseltmek için çaba harcadıklarını ve özenli bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Malkoç, "Sivil toplum kuruluşlarıyla, işçi sendikalarıyla, memur sendikalarıyla, kadın örgütleriyle, engelli örgütleriyle, tümüyle dayanışma içerisindeyiz ve çalışmalarımızı beraber yürütüyoruz. Yine, kurumun ufkunu açmak, hizmet kalitesini artırmak için üniversitelerle dayanışmamız var. Bu anlamda 12 üniversiteyle karşılıklı görüşme ve çalışmalarımız var." ifadelerini kullandı.

- "Milletvekillerine mektup gönderdim"

TBMM bünyesindeki İnsan Hakları ve Dilekçe Komisyonlarının yanı sıra tüm milletvekilleriyle de iletişim içinde olmaya özen gösterdiklerini belirten Malkoç, milletvekillerine birer mektup gönderdiğini söyledi.

Malkoç, "Milletvekili arkadaşlarımıza ben bu süreç içerisinde mektuplar yazdım. Birinde milletvekilliğinin yorucu bir iş olduğunu, kendilerine müracaat eden vatandaşları, sorunlarını çözmek için bize yönlendirebileceklerini ifade ettim. Diğerlerinde de yayınlarımızı gönderdim." diye konuştu.

Kamu Denetçiliği Kurumunun vatandaşlar arasında bilinir hale gelmesinin toplumdaki pek çok sorunun çözümüne katkı sağlayacağının altını çizen Şeref Malkoç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Farkındalığın artırılması hem de vatandaşın hak arama kültürünün yaygınlaşması için illerde programlar yapıyoruz. Valiyi, ilin müdürlerini, belediye başkanlarını ve belediyelerin amirlerini çağırıp muhtarlar ile sivil toplum örgütlerini bir araya getirip serbest kürsü kuruyoruz. 20'ye yakın ilde bu programı gerçekleştirdik. Uluslararası alanda da dünyadaki bütün ombudsmanlarla yazışma halindeyiz."

Basın ve medyaya yönelik çalışmalar, kurumsal işbirlikleri, ulusal ve uluslararası toplantılar ve yayınlar ile kurumun tanınması yönünde hedeflenen amaca hızla ilerlediklerine işaret eden Malkoç, "Bu anlattığım çalışmaların neticesinde, 2016 yılında toplam başvuru 5 bin 516 iken bu yılın ekim ayı itibarıyla başvuru sayımız 12 bin 507'ye ulaştı. Öyle tahmin ediyoruz ki yıl sonu itibarıyla bu sayı 15 bini geçecektir. Yani aynı personel, aynı bina, aynı para, aynı imkanlarla geçen yılın 3 katı kadar çalışma yapılmış." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :