Kazım Dumancı vefatının birinci yılında anıldı

Kazım Dumancı vefatının birinci yılında anıldı

Konya Aydınlar Ocağı’nda Konya’nın yetiştirdiği değerlerden birisi olan Kazım Dumancı vefatının ikinci yılında anıldı.

Konya Aydınlar Ocağı bu haftaki etkinliğinde Kazım Dumancı anıldı. Kültürpark içindeki Merkez Kütüphane Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Dumancı’nin aile üyereleri ve sevenleri katıldı. Bir yıl önce vefat eden Şeyh Sadrettin Camii hizmetkarı emekli banka müdürlerimden merhum Kazım Dumancı için yapılan toplantıda açılışı Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü yaptı. Arkasından Şeyh Sadrettin Camii imamı Bekir Sivrikaya Kur’anı Kerim okudu. Programın devamında merhum Dumancı’nın oğlu H. Bahaeddin Dumancı, kısa hayat hikayesi ile bazı hatıralarını anlattı. Daha sonra damatları Selçuk Üniversitesi emekli öğretim üyesi Abdullah Ürkmez ve emekli Lise müdürlerinden İsmet Erbaş, Dumancı ile anılarını anlattılar.

kazim-dumanci-vefatinin--(1).jpg

2 KEZ ASKER OLDU

Merhum Kazım Dumancı’yı anlatan oğlu H. Bahaeddin Dumancı, babasının kısa hayat hikayesini anlattı. Merhum Dumancı’nın doğumundan itibaren anlatan oğlu H. Bahaeddin Dumancı, “Babam, Konya’nın Şeyhsadrettin Mah. Konevî Sokak’ta tel katlı tipik kerpiç Konya evlerinden bir evde, Hüseyin Efendi ve Anakız Ayşe Hanımın oğlu olarak nüfus kaydına göre 1335, kendi beyanına göre, hicri 1333 yılında dünyaya gelmiştir. İlkokulu Alaaddin Meydanındaki İş Bankası karşısındaki ilkokulda, orta ve liseyi ise Konya Lisesi’nde okumuş 1939 yılında askere gitmiş, 2. Dünya Savaşı sebebiyle 39-40 ay aralıksız geçen askerlik sonrası 1943 yılında evlenmiş. Bu arada savaş sonrası siyasi sıkıntılar sebebiyle 1943 yılında 2’inci kez silah altına alınmıştır. Bir süre İş Bankası’nda çalışmanın arkasından Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatında görev almış sonunda Ticaret ve Sanayi Odasında görev yapmış 1958 yılından sonra emekli oluncaya kadar tekrar bankacı olarak çalışmıştır. Uzun süre dışarıda görev gereği bulunduktan sonra Konya’ya tekrar gelmiş, doğduğu mahallede artık beratına kadar hayat sürmüştür” dedi.

kazim-dumanci-vefatinin--(2).jpg

HAYIR İŞLERİNDE ÖNCÜ OLDU

Merhum Kazım Dumancı’nın hayır işlerinde önlerde geldiğini söyleyen H. Bahaeddin Dumancı, Mersin’e lise kazandırılmasında babası Dumancı’nın rolünü anlattı. Merhum Dumancı’nın hayır işlerinde öncü olduğunu hatırlatan oğul Dumancı, “Görev yaptığı her yerde hayır hizmetlerini hiç aksatmamış, pek çok işin öncülüğünü yapmaya gayret ermiştir. 1952 yılında Tarsus’ta lise açılması için Bakanlığa başvuru yaptırmış, olumsuz cevap alınca işadamlarını organize ederek Özel Tarsus Lisesi yaptırılmasına öncelik etmiş ve okul açıldıktan sonra tekrar Bakanlığa başvurup ‘Okulumuzu devralın biz bunu işletemeyeceğiz’ deyip şehrin liseye kavuşmasını sağlamıştır. Diğer taraftan 1951 yılında “Tarsus Hayırlar Yaptırma Mabetleri Koruma Derneği”ni kurarak Türkiye’deki 1950 sonrası ilk Kur’an Kurslarından birinin kurulmasını sağlamıştır. Merhum Hafız Kâni Karaca bu kursun ilk mezunlarındandır” diye konuştu.

kazim-dumanci-vefatinin--(2).jpg

ALLAH RIZASI İÇİN HİZMET

Merhum Kazım Dumancı’nın Konya’ya dönmesinin ardından yaptığı hayır işlerini anlatan H. Bahaeddin Dumancı, babasının gençlerin okumasına çok önem verdiğini ve bu konuda hayır işleri yaptığını söyledi. Oğul Dumancı babasının hayır işlerini anlatarak, “Doğduğu şehire dönmesini takiben 1968-69 yıllarında Şeyh Sadrettin Konevi Camii Koruma Derneği’ni kurarak vefatına kadar bu camiinin mütevellisi hizmetkârı olma gayretini sürdürmüştür. Bulunduğu tüm görev yerlerinde ana gayesi ‘Allah Rızası İçin Hizmet’ olmuş, fakir ama kabiliyetli gençleri özellikle gözetmiş,  onları topluma kazandırmak ve üniversiteyi bitirene kadar gözetmiş vatana millete devlete hayırlı insan yetişmesi için gayret göstermiştir. Çevresini de bu yolda gayrete teşvik etmiştir, ancak bunları yaparken de çoğu kez kendisini gizlemeye de özel gayret harcamıştır” dedi.

kazim-dumanci-vefatinin--(5).jpg

LÂ TAHZEN KİTABININ ORTAYA ÇIKIŞI

Merhum Dumancı’nın okumaya ve araştırmaya da meraklı olduğunu söyleyen H. Bahaeddin Dumancı, “Dostları, kendisini konuşma yapmaya davet ettiklerinde müşahhas bir konu seçer, o konuşma için ciddi çalışma yapar, özel Notlar hazırlar, o toplantının dönüşünde ise notlarını daha genişletir ve deftere kaydederdi. Kendisine her yıl bir ajanda takdim ederdim. Hergün 1-2 gazete okur, çeşitli şekillerde elde ettiği kitapları okumaya başlarken baş tarafına, bitirince de kitabın sonuna mutlaka bitirdiği tarihi yazardı. Aylık asgari 2 dergi okurdu, gazete ve dergilerde okuduğu hoşuna giden tüm metinleri, şiir, hikaye, fıkra, bilmeceleri bile o defterlere yazardı. İstanbul’da bir dostunun davetiyle gittiğinde “Kâzım bey, bu metni bize verin biz bir risale olarak bastıralım, buraya gelemeyen dostlarımız da okusun” deyince ortaya Edeb risalesi adıyla bir küçük sohbet kitabı çıktı. Bu eser kendisini son derece heyecanlandırdı ve elindeki diğer sohbet notlarını metin haline getirerek Edeb, Gözyaşı, Namaz, Lâ Tahzen konularını alan ‘Lâ Tahzen’ kitabı çıktı, bu eser dostlarının ısrarlı ricaları üzerine bir yıl içinde 2 baskı yaptı” diye konuştu.

‘TESLİMİYET’ KİTABININ BASKISINI GÖREMEDİ

‘Lâ Tahzen’ kitabının çıkmasından sonra ikinci bir kitap olan ‘Teslimiyet’ kitabının yazılma hikayesini anlatan H. Bahaeddin Dumancı, Kur’an Kıssaları ışığında ‘Teslimiyet’ adıyla son kitabını bitirdiğini söyledi. Kitabın baskısının yapılamadan Kazım Dumancı’nın hayata gözlerini kapadığını söyleyen oğul Dumancı, “Kendisi son zamanlarında iki yıl içinde 2 ameliyat ve sürekli tedavi uğraşları arasında hazırlık ve baskı işlerini takip edemedim, içimdeki en büyük üzüntüm budur. Bu arada hayat hikayesini yazmaya başlamış, 1974-1975 yıllarına kadar gelmiş gerisini yazma imkanı bulamamıştır

Konya’da bir yerel gazete ve televizyonda hayat hikayesi yayınlanmış ve programı yapılmıştır. Bunun yanında TRT’de ‘Ömür Dediğin’ programında hayat hikayesini yayınlamıştır” dedi.

H. Bahaeddin Dumancı, babası merhum Kazım Dumancı hakkında bilgiler verdikten sonra Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü’ye böyle bir program düzenledikleri için teşekkür etti. Dumancı son olarak “Mahallelinin deyimi ile Pamuk Dede, torunlarının deyişi ile Bal Dedemizin vefatının bu yıldönümünde bir arada olmanızdan dolayı gerçekten büyük memnuniyet duygularımız saygı ile arzederim” diyerek konuşmasını bitirdi. Program, emekli Cami İmamı Mehmet Kaya’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve  Hatim duası ile son buldu. Servet R. Çolak-Memleket

KÂZIM DUMANCI

99 yaşında vefat eden Dumancı'nın cenazesi 12 Ekim 2017 Perşembe günü Şeyh Sadrettin Konevi Camiinde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Musalla Mezarlığına defnedildi. H.1335(M. 1919)’da Konya’da Şeyh Sadreddin Cami’ine komşu mütevazi bir evde dünyaya gelmiş, Konya Lisesi’ni 1937-1938 yılında bitirmiş, 2. Dünya Savaşı’nın yoğun günlerinde iki defada toplam 4,5 yıl askerlik yapmıştır. 1943 yılında evlenmiş, çeşitli memuriyet görevlerinde bulunmuş, 1973 yılında emekli olmuştur. Pek çok hayrî hizmet yapan dernek, vakıf ve sosyal teşekkülde görevler yapmış, halen doğduğu mahallede ikamet etmektedir. 4 Çocuk babasıdır.

Çeşitli memuriyetlerde çalışmış, 1979 yılında emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra hayatım hayır işleri ile meşgul olmakla geçmiş, eşini  2 Temmuz 2012 tarihinde kaybetmiştir.