Kazı heyeti başkanları İstanbul'da buluştu

Kazı heyeti başkanları İstanbul'da buluştu

Çanakkale'de bulunan dünya çapındaki 5 antik kentin kazı heyeti başkanları bir araya gelerek, çalışmalara ilişkin bilgi paylaşımında bulundu

İSTANBUL (AA) - Çanakkale'de bulunan dünya çapındaki 5 antik kentin kazı heyeti başkanı, İstanbul'da bir araya geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın liderliğinde sürdürülen antik kent kazı ve koruma faaliyetleri hakkında düzenlenen toplantıya, Troia Antik Kenti, Assos Antik Kenti, Parion Antik Kenti, Apollon Smintheus Kutsal Alanı, Alexandria Troas Antik Kenti kazı başkanları katıldı.

Tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması için Çanakkale'de bulunan dünya çapındaki 5 antik merkeze tek sponsor olarak desteğini sürdüren İÇDAŞ'ın düzenlediği toplantıda, kazı heyeti başkanları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

İÇDAŞ Sosyal Sorumluluklar Direktörü Suat Karataş, toplantıda yaptığı konuşmada, 2008 yılında Parion Antik Kent kazılarıyla kültür sponsorluğuna başladıklarını belirterek, bugün Türkiye'nin dünya çapında 5 büyük kazısının tek ana destekçisi olarak sosyal sorumluluk görevini yerine getirdiklerini söyledi.

Karataş, kazılarla ilgili olarak yıllık en az 3 milyon liralık destek sağladıklarını ancak bu miktarın ihtiyaçlara göre arttırılabileceğini bildirdi.

Bu yıl Troya Antik Kenti'nde engellilerin tarihi alanı gezebilmeleri için özel bir yol yapılacaklarını ifade eden Karataş, Parion Antik Kenti faaliyetleri içinde Kemer Köyü'ndeki yıkık ilkokul binasını "Kültür Evi", Apollon Smintheion'da Gülpınar beldesindeki yıkık bir zeytinyağ fabrikasını ise "Zeytinyağ Müzesi" olarak restore edip bölge turizmine kazandıracaklarını kaydetti.

Türkiye'nin kültür mirasına sahip çıkmayı amaçladıklarını dile getiren Karataş, şöyle devam etti:

"Gerektiğinde işçi, gerektiğinde vinç, dozer gönderiyoruz. Gerektiğinde tarihi mekanın korunması için devasa kafesler hazırlıyoruz. Kazı alanlarına ait bilimsel yayınların hazırlanmasına ve yayımlanmasına destek oluyoruz. Belgesel filmler hazırlayıp kültür hayatımıza kazandırıyoruz. Bütün bunlarla birlikte çocukların ve gençlerin tarihi mekanlara olan ilgisini ve hassasiyetini geliştirmek için projeler uyguluyoruz. 'Küçük Arkeologlar Sosyal Sorumluluk Projesi' ve 'Tarihi Kentlerde Çocuklarla Seramik Uygulaması' gibi sosyal sorumluluk uygulamaları yaptık."

Apollon Smintheus Kutsal Alanı Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel, tarihi kazılara verilen desteğin önemli olduğunu vurguladı.

Özgünel, 1980 yılından bu yana Apollon Smintheus tapınağı ve çevresinde yapılan kazılar hakkında bilgi verdi.

Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, antik kentin sahip olduğu jeopolitik konumu ve elverişli limanı ile kurulduğu andan itibaren bölgedeki egemen güçlerin önem verdiği bir yerleşim yeri olduğunu anlattı.

Keleş, 1997'de yüzey araştırmalarıyla başlayan kazıların 2008 yılında İÇDAŞ’ın sponsorluğu sonrası büyük ivme kazandığını aktararak, antik kentin akademik olarak en güçlü çalışma sahalarından birisi haline geldiğini kaydetti.

"Troia Müzesi açılacak"

Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, bölgede ilk kazıların 1860'larda başladığı bilgisini vererek, bugün Troia kentinin Dünya Kültür Mirası Listesi'nde olduğunu hatırlattı.

Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılının "Troia Yılı" ilan edildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda Çanakkale Valiliği koordinasyonunda pek çok ulusal ve uluslararası proje hayata geçirilmektedir. Bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yapımını gerçekleştirdiği Troia Müzesi'nin açılışının da 2018 yazında yapılacak olması çok büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda 2018 yılında Troia ören yerindeki bilimsel kazılar, ören yeri çevre düzenleme ve bilgilendirme sistemi uygulamaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin ve maddi yardımlarıyla İÇDAŞ firmasının sponsorluğunda kesintisiz bir şekilde devam edecektir."

Alexandria Troas Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Öztepe, Ezine'de bulunan Alexandria Troas antik kentinin Anadolu'da Büyük İskender'in adını taşıyan iki kentten birisi olduğunu söyledi.

Troas'ın 1997 yılından bu yana sistematik olarak araştırıldığını kaydeden Öztepe, "Sponsor desteği ile birlikte Kuzeybatı Ege'deki en büyük Roma yerleşimlerinden biri olan Alexandria Troas'ın bilim dünyasındaki yerini pekiştirmesinin yanında antik yerleşimin tanınırlığının artması, görselliğinin güçlenmesi, ortaya çıkan bulguların koruma altına alınması, çalışma sonuçlarının bilimsel ve görsel anlamda bilim dünyasının yanı sıra toplumla da paylaşılması bakımından büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.

Assos Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Caner Bakan, Assos antik kentinin Aristotales'le birlikte filozofların şehri olduğunu belirtti.

Assos'taki ilk kazı çalışmalarının 1881 yılında Amerikalılar tarafından başlatıldığını ve 1981'e kadar 100 yıl kazılara ara verildiğini ifade eden Bakan, İÇDAŞ'ın verdiği destekle çalışmaların başarılı şekilde sürdüğünü bildirdi.

Basın toplantısına, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Köksal Özköklü de katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :