Kazdağları'nın böğürtleniyle yurt dışına açılmayı hedefliyor

Kazdağları'nın böğürtleniyle yurt dışına açılmayı hedefliyor

İstanbul'dan 3 yıl önce Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Güzelköy'e gelerek organik böğürtlen yetiştiriciliğine başlayan kadın girişimci, projesine orman köylülerini de dahil etti- 2 bin 400 kök fidandan 1,5 ton böğürtlen alan girişimci, yıllık üretim

ÇANAKKALE (AA) - MEHMET YAVAŞ - İstanbul'da gıda güvenliği denetçisi olarak çalışırken, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Güzelköy'e gelip organik böğürtlen üretimine başlayan 43 yaşındaki Ayşegül Binicioğlu, orman köylülerini dahil ettiği projesinin üçüncü yılında 1,5 ton ürün elde etti.

Yurt dışına ürün göndermeyi hedefleyen Binicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'te İstanbul'dan Ayvacık'a gelip 22 dönümlük bir alanda böğürtlen üretimiyle ilgili tarımsal tesis kurduğunu söyledi.

Bu tesiste, "chaster" ve "apachi" cinsi böğürtlen yetiştirdiklerini belirten Binicioğlu, 2 yıl sonra verim almaya başladıklarını ifade etti.

Böğürtlen yetiştiriciliğine uygun iklim koşullarına sahipliği dolayısıyla Kazdağları eteklerindeki Güzelköy ve Kısacık köyünü seçtiğini dile getiren Binicioğlu, şöyle konuştu:

"Uluslararası gıda güvenliği denetçisiyim. Kendi işimde tarımsal ürün ihraç eden firmaları denetliyorum. Bu bölgeyi tanıdığım ve tarımın 50 yıldır yapılmadığı yerleri keşfettiğim için burada böğürtlen yetiştiriciliğine başladım. Özellikle Kazdağları'nın bulunduğu bölgede orman köylüleri yaşıyor. Sadece orman ürünleriyle geçimini sağlıyorlar. Bunun yeterli olamayacağını savunduğum için başlattığım böğürtlen yetiştiriciliği projesini köylülerimize de önerdim. Bazı köylüler yönelmeye başladı. Avrupa standartlarına uygun olarak böğürtlen yetiştiriciliği yapıyoruz. Köylülerimizi de Avrupa standartlarına uygun projenin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendiriyorum."

- Üçüncü yılında 1,5 ton ürün aldı

Kısa sürede verim aldıklarını ifade eden Binicioğlu, "İyi bakıldığı takdirde böğürtlen fidanları 2 yılda verim verebilir. Üretime başladığımın üçüncü yılında 1,5 tona yakın bir verim elde ettim. Böğürtlenin fiyatı her yıl sezona göre değişiyor ama genellikle üreticiyi tatmin edecek kadar bir gelir elde edebiliyorsunuz." dedi.

Binicioğlu, böğürtlen bahçesinde, 2 bin 400 kök fidan bulunduğunu anlatarak, iyi bir bakım yapıldığında 30 tona yakın bir verim elde edilebileceğini söyledi.

Yakın gelecekte gölet de yapılmasının gündemde olduğunu ifade eden Binicioğlu, böylece köylülerin, böğürtlen ve ahududu gibi meyveleri üretmesinde bir ilerleme kaydedileceğini aktardı.

Kazdağları eteklerinde böğürtlen üretimini 100 tona çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Binicioğlu, şu anda iç pazara verdikleri ürünlerini, üretimin artmasıyla yurt dışı pazarına da sunacaklarını kaydetti.

Güzelköy sakinlerinden Hasan Serin de bu projeyi çok sevdiklerini ve geleceğinden umutlu olduklarını söyledi.

Üretime çevre köylerin de destek vermesi halinde başarılı sonuçlar alınacağına inandığını dile getiren Serin, "Bu üretime ben de dahil oldum. Özellikle kadınlarımızın böğürtlen ve ahududu gibi meyveleri üretmesi aile bireylerine ek gelir sağlayacaktır." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :