"Kazdağları Ot Yemekleri Festivali"

"Kazdağları Ot Yemekleri Festivali"

Balıkesir'in Havran ilçesinde gerçekleştirilen festivalde Kazdağları'ndan ve eteklerindeki kırsal mahallelerden toplanan yaklaşık 40 çeşit ottan yemekler pişirildi

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Havran ilçesinde Turizm Haftası dolayısıyla "Kazdağları Ot Yemekleri Festivali" düzenlendi.

Edremit Kaymakamlığı tarafından organize edilen festival, Havran ilçesindeki Kazdağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam Köyü'nde gerçekleştirildi.

Festivalde, Kazdağları'nda yetişen otlarla hazırlanan, bölgeyi temsil eden ot yemekleri hazırlanarak davetlilere ikram edildi.

Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit Körfezi'nin özellikle denizi, termali, zeytini ve Kazdağları'yla ünlü bir bölge olduğunu söyledi.

Özellikle Kazdağları'nda yetişen değişik otlar ve bunlardan yapılan yemeklerin yörenin kültürü olduğunu aktaran Sırmalı, "Bizler de bu yörenin kültürünü bütün ülkemize tanıtmak için bu etkinliği gerçekleştirdik. Bu kapsamda da bu festivali yaptık." dedi.

Festivalin turizme dönüştürülmesi için bundan sonraki yıllarda da devam ettirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Sırmalı, "Bu değerlerimizi her zaman ayakta tutmamız gerekiyor. Edremit'i sadece yazın iki-üç ay turizm yapılan bir yer değil bütün yıl turizm yapılan yer haline getirmek istiyoruz. Bu etkinlik de bunlardan bir tanesi." ifadelerini kullandı.

Festivalin aşçısı Murat Aslan da 40'a yakın ot ile çeşitli yemekler yapıldığını belirtti.

Edremit ve Havran ilçelerinin köylerinden topladıkları otlar ve köylülerden buldukları bakla, bezelye ve benzeri sebzeleri karıştırarak yemeklerin yapıldığını anlatan Aslan, şunları kaydetti:

"Yemekleri festivale gelenlere ikram ettik. Bu yemeklerde Kazdağları'nda yetişen yöreye has otlar kullandık. Kazdağları'nda yetişen otların sahip olduğu etken madde oranının diğer çevrelere göre daha yüksek olduğunu gördük. Hem bölgenin iklim yapısı olarak hem de Kazdağları'nın kendi özel yapısı itibarıyla diğer bölgelere göre biraz daha artısı olan ürünlerimiz ve bitkilerimiz var burada, onları keşfettik. Bu yiyecekler hazırlanırken en dikkat ettiğimiz şey yiyeceklerin, sebzelerin, bitkilerin yapısını bozmamak. 40 dereceden fazla ısı kullanmadık."

Selma Tekçe ise Kazdağları'ndan toplanan otlarla yapılan yemeklerin oldukça lezzetli olduğunu aktardı.

Bazı yemekleri ilk kez tattığını belirten Tekçe, "Hepsinin birbirinden farklı lezzeti var. Hepsi çok güzel. Ortam da çok güzel. Kazdağları'nın eteklerindeyiz. Bu organizasyonu yapan Edremit Kaymakamlığına çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Festivale, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Edremit Belediye Başkan Vekili Ahmet Elman, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve birçok turizmci ile vatandaş katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :