Kazan'ın adı "Kahramankazan" olarak değişiyor

Kazan'ın adı "Kahramankazan" olarak değişiyor

MHP'li Mit:- "FETÖ, ABD'nin bu bölgedeki politikalarına hizmet için organize edilmiş bir yapıdır. Yoksa, sadece okur-yazar olan bir kişinin dünyada teşkilatlanması, bu kadar paraya hükmetmesi mümkün değildir"- AK Parti'li İşler:- "Kazanlılar 15 Temmuz gec

TBMM (AA) - MHP Ankara Milletvekili Mustafa Mit, FETÖ'nün, ABD'nin bu bölgedeki politikalarına hizmet için organize edilmiş bir yapı olduğunu ifade ederek, "Yoksa, sadece okur-yazar olan bir kişinin dünyada teşkilatlanması, bu kadar paraya hükmetmesi mümkün değildir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen, Ankara'nın Kazan ilçesinin adının "Kahramankazan" olarak değiştirilmesi ve 15 Temmuz'un resmi tatil ilan edilmesine dair kanun teklifi üzerinde söz alan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, konuşmasında 17-25 Aralık sürecini gündeme getirerek, "17-25 Aralık, darbeye dönüştürülmek istendi, bürokrasiye yönelik operasyonlar yapılmak istendi evet ama bu, yapılan öbür yanlışı örtmez. 4 bakanın istifa etmesi, Reza Zarrab'ın durumu ortada iken, biz bununla yüzleşmezsek yanlış yapmış oluruz." dedi.

Bilgen, darbe girişimi sonrası mağduriyetler yaratılmaması gerektiğine işaret ederek, "İşinden atılan öğretmenlerin, memurların çocukları sevgi ile bakmayacaktır sizlere, nefret ve öfkeyle bakacaktır." ifadesini kullandı.

- "Bütün güçler tek bir kişide toplanmaya çalışılıyor"

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, Kazan'da 15 Temmuz gecesi yaşananları anlattı; 9 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 84 kişinin de yaralandığını söyledi.

Darbe girişimi sonrası OHAL ilan edildiğini hatırlatan Koç, "Hukuk adamları, herkes şu anda iktidardan korkuyor. Bu, benim dostça uyarım. Karar verirken 'Acaba ben sonra cezalandırılır mıyım' diye endişeleri var. Bu durumu nasıl düzelteceksiniz, hukukun üstünlüğünü nasıl sağlayacaksınız?" dedi.

Haluk Koç, şöyle devam etti:

"(45 günde hallederiz) dediniz ama OHAL uzatıldı. Toplumda suskunluk giderek artıyor, sadece yargı mensupları korkmuyor, herkes korkuyor. Korku ile hareket eden kitleler, 'Bana dokunmayan yaşasın' düşüncesi içerisinde. İnsanlar kendilerini ifade etmekten korkuyor, oto sansür uyguluyor. Haksızlıklara ses çıkartmama durumu yaşanıyor; çünkü korkuyor. Eğer bu davranış sizin baskıcı idare tarzınızla alışkanlık haline gelmeye başlarsa, bu, kişilerin karakteri haline dönüşür. Kişi bir süre sonra artık taraf olmayı bırakıyor ve yandaş oluyor. Bu doğru değil, tehlikeli bir durum.

Bütün güçler tek bir kişide toplanmaya çalışılıyor, yargı yürütme, bütün her şey; bu, parlamentonun kendi kendini feshetmesidir. Bu da Türkiye'yi farklı bir noktaya götürür. 'Mağdur' diyoruz, kızıyorsunuz, gerçekten mağdurlar var. Kişi darbeci ise cezalandırılsın ama suçsuz olanları cezalandırmak olmaz. 'Bu insanları iyi inceleyelim' dedikçe, hemen 'FETÖ'cü' diyorsunuz. Burada sizin de suçunuz var, onlara göz yumdunuz, beraberdiniz bir zaman."

MHP Ankara Milletvekili Mustafa Mit ise FETÖ tehlikesinin 2004'teki MGK toplantısında en üst düzeyde gündeme geldiğini, ancak bu tehlikeyi hükümetin görmezden geldiğini iddia etti.

Bazı bakanların daha düne kadar bu karara uymadıklarını gururla, övünçle ifade ettiklerini belirten Mit, "Devlet bu tehlikeyi tespit ettiği halde, hükümet bunu tehlike olarak görmemiştir. Halbuki FETÖ, CIA'nın bazı kuruluşlarımızdan devşirdiği yandaşlarıyla beraber, ABD'nin bu bölgedeki politikalarına hizmet için organize edilmiş bir yapıdır. Yoksa, sadece okur-yazar olan bir kişinin dünyada teşkilatlanması, bu kadar paraya hükmetmesi mümkün değildir." değerlendirmesini yaptı.

Mit, 15 Temmuz darbe girişiminin, işgal ve iş savaş hamlesi olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin bölünmesi ve bölüşülmesi için yapılan bir hamledir; devletin bölünmez bütünlüğü hedef alınmıştır. Emperyalistlerin istila ve isyan hamlesidir. Bu, sadece seçilmiş hükümete değil, topyekün millete, bütün kurumlara karşı yapılmıştır. Türk milletine karşı işlenmiş cinayettir." dedi.

- AK Parti'li İşler duygulandı

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler ise 15 Temmuz gecesi Kazanlıların nasıl kahramanlık örneği sergilediğini anlattı.

Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk'ün halkla birlikte o gece sokaklara çıktığını ve darbeye karşı geldiğini belirten İşler, F-16 uçaklarının kalkıp hemen üsse döndüğünü gören Kazanlıların, üsse giderek kahramanca o hain saldırıyı durdurmak için mücadele ettiğini kaydetti.

İşler, "Lastiklerini, samanlarını ve anızları yaktılar; havaalanının etrafında uçakların iniş ve kalkışını engellemek için kara bulutlar oluşturarak, ülke üzerinde kara bulutlar oluşturmak isteyenlere engel oldular." sözlerini kullandı.

O gece yaralanan Kazanlıları ziyaret ettiğini anımsatan "Hepsinin ortak ifadesi, 'Böyle bir hainlik olsun, gene sokaklara çıkarız' olmuştur." dedi.

Emrullah İşler, konuşmasının, 9 Kazanlının nasıl şehit olduğunu anlattığı bölümünde duygulandı. İşler, 15 Temmuz gecesi şehit olan Ahi köyünün muhtarının eşinin, "6 çocuğum yetim kaldı ama darbe gerçekleşseydi 76 milyon insan ne olacaktı?" dediğini aktardı.

15 Temmuz gecesi en büyük mücadele ve şehidin Ankara'da verildiğini ifade eden İşler, "FETÖ'nün geçmişte sadece bizimle değil, bütün partilerle ilişkisi vardı. Biz bunlara aldandık ama bu hain örgütün gerçek yüzü ortaya çıktıktan sonra; MİT operasyonu, MİT tırları meselesi, 17-25 Aralık olayı ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, bu yapı ile başlattığımız mücadelemizi kararlı bir şekilde yürütüyoruz. Sizde (CHP) kasetle Genel Başkan değişimi oldu, bunu bu örgütün yaptığı belli ama buna karşı güçlü bir ses duyamadık." ifadesini kullandı.

İşler'e yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu bir operasyonsa o günün iktidarı ve siyasi sorumlusu sizsiniz. Biz, 'Bu soruşturulsun' diye ne kadar uğraştıysak, bunları sizler gizlediniz. Polemiğin dozunu sizin kadar yükseltecek olursam, kimin gözlüklerini yakından takıp o videoyu izledikten sonra 'Tamam yayınlayın' dediği tartışmanın içinde sıkıntıya düşecek olan da sizsiniz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :