Kazakistanlı engelli, engellilere iş imkanı sağlıyor

Kazakistanlı engelli, engellilere iş imkanı sağlıyor

Astanalı engelli Erjan:- "Engelli olduğumu öğrenen iş adamı beni tedavi için Çin’e gönderdi. Daha sonra ülkedeki engelli sorunları hakkında sosyal medya sitelerinde yazmamı istedi. Böylece 14 yıl sonra ilk kez engelli olduğumu itiraf ettim ve karşılaştığı

ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan'ın başkenti Astana'da kemik hastalığı sonucu engelli kalan Almaz Erjan, kurduğu sosyal ve inovasyon fonu aracılığıyla projeler geliştirerek engellilere hem iş imkanları sağlıyor hem de onların kendi işini kurmaları için yol gösteriyor.

Kendi işini kurma isteği engelliler için sosyal projeleri geliştirmeye dönüşen 37 yaşındaki engelli Erjan, Almatı kentinde kurduğu tekstil fabrikasında onlarca engelliye iş imkanı sağlarken, kendi işini açmak isteyen engellilere projeler geliştirerek, sponsor bulmakta destek sağlıyor.

Erjan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı çocuk olarak doğduğunu ve maddi sıkıntılardan dolayı 9. sınıftayken okulu bırakıp, pazarda çalışmak zorunda kaldığını belirterek, "Gündüz pazarda çalışır, bazen akşamları arkadaşlarla diskoya giderdik. Yani sıradan bir delikanlı gibi aktif hayatım vardı." dedi.

Ancak 22 yaşına geldiğinde dişlerinin düşmeye başladığını söyleyen Erjan, doktorların kendisine kalsiyum yetersizliğinden kaynaklanan kemik hastalığı teşhisi koyduğunda inanamadığını ve depresyona girdiğini aktardı.

Erjan, hastalığın daha sonra eklemlerin ve omurgasının eğilmesine sebep olduğunu ifade ederek, "Önce koltuk değneğiyle yürümeye başladım, daha sonra kemiklerdeki ağrının artması sonucu engelli arabasına oturdum." diye konuştu.

- "Pencereden nefes alıyordum"

Derin depresyona girdiğini ve 14 yıl boyunca evden dışarı çıkmadığını dile getiren Erjan, "Arkadaşlarla ilişkiyi kestim. Pencereden nefes alıyordum. Eğilemez hale geldiğim için yıkanmakta, eğilip yerden bir şey almakta zorluk çekerdim. Annemle kardeşim yardımcı oldular." ifadelerini kullandı.

Erjan, aldığı engelli maaşı yetmediği için internet üzerinden para kazanmaya çalıştığına işaret ederek, sosyal medya sitelerinde oluşturduğu gruplarda ünlü insanların aforizmalarını paylaşarak takipçi topladığını, daha sonra o gruplarda reklamlar yaparak para kazanmaya başladığını anlattı.

Evde otururken, girişimcilikle ilgili çok kitap okuduğunu kaydeden Erjan, daha sonra sosyal projeler geliştirerek, iş adamlarına önermeye başladığında bir iş adamının kendisine destek çıktığını söyledi.

Erjan, "Engelli olduğumu öğrenen iş adamı beni tedavi için Çin’e gönderdi. Daha sonra ülkedeki engelli sorunları hakkında sosyal medya sitelerinde yazmamı önerdi. Böylece 14 yıl sonra ilk kez engelli olduğumu itiraf ettim ve karşılaştığım sorunlarla ilgili bloklar yazmaya başladım." şeklinde konuştu.

Daha sonra engellilere yardım etmek amacıyla hayırsever fonu kurduklarını ve para toplamaya başladıklarını belirten Erjan, “Ancak beni dilencilikle suçlayanlar oldu. O zaman hayırsever işlerle benim gibi fakirler değil, zenginlerin ilgilenmesi gerektiğini anladım." değerlendirmesinde bulundu.

Erjan, hayırsever fonunu sosyal ve inovasyon projeler fonu olarak değiştirdiğini ve engellilerin katılımıyla sosyal projeler geliştirmeye başladığını aktardı.

Almatı kentinde bir tekstil fabrikası kurduklarına ve orada çalışanların yüzde 60’ının engelli olduğuna dikkati çeken Erjan, “Fabrikamızdaki donanım eksikliğinden dolayı üretime henüz başlamadık. Eksikleri tamamlayıp, yılbaşında başlamaya planlıyoruz." dedi.

- "Engellilerin hayatını değiştirmek istiyorum"

Kendisi gibi engelli arabasında oturanları birleştirmek için bu yıl sosyal girişimciler derneğini kurduklarını dile getiren Erjan şunları kaydetti:

"Engelli arabasında oturanları birleştirmek ve onların hayatını değiştirmek istiyorum. İleride onların da başka engellilere yardım etmelerini istiyorum."

Engelliler için sosyal portal açmayı planladıklarını söyleyen Erjan, "Orada engellilerin sağlık, sosyal hizmetleri almasıyla ilgili bilgilerin yanı sıra engellilerle ilgili kanunları yerleştireceğiz.” diye konuştu.

Erjan, Kazakistan’da engellilerin iş bulmalarının zor olduğunu vurgulayarak, engelliler için belirlenen kotaların şirketler tarafından uygulanmadığına dikkati çekti.

Engelli haklarıyla ilgili de ofis açmayı planladıklarını dile getiren Erjan, engellilere istihdamın sağlanması ve diğer sorunların çözülmesini talep edeceklerini vurguladı.

Erjan, engellilerin iş yapabilmeleri için devletin hibe yardımlarının artırılması gerektiğinin altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :