Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev:

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev:

"Tarıma dayalı sanayi alanında ortak projeler gerçekleştirilebilir"

SAKARYA (AA) - Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiye ile tarıma dayalı sanayi alanında ortak projelerin gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Tüymebayev, Kazakistan'ın bağımsızlığının 25. yıl dönümü dolayısıyla Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Kazakistan Ankara Büyükelçiliği tarafından "Kazakistan'da Yatırım İmkanları" konulu toplantıda, iki ülke arasında işbirliğine katkı sağlayabilecek büyük fırsatlar olduğunu söyledi.

Kazakistan'ın büyük potansiyeli bulunan, genç, dinamik ve gelişen bir ülke olduğunu belirten Tüymebayev, "Bağımsızlığının ilk yıllarından 25'inci yıl dönümüne kadar ekonomik ve siyasi istikrarı önemseyen ülkemiz, özellikle yabancı yatırımcılar için tüm imkanları seferber etmektedir. Siyasi istikrar ve ekonomik gelişim alanı yeni fırsatlar yaratmaktadır." dedi.

Tüymebayev, Kazakistan'ın uluslararası rezervlerinin 70 milyar doları aştığını, dünyanın 126 ülkesine 200 çeşitten fazla ürün ihraç ettiklerini vurguladı.

Coğrafi yapısı nedeniyle Kazakistan'da her çeşit maden üretildiğini anlatan Tüymebayev, "Bunların içinde ham petrol, gaz, uranyum, çinko, gümüş, kurşun, krom, bakır, altın gibi ürünler ön sıralarda bulunmaktadır. Kazakistan Cumhuriyeti maden kaynakları toplam sayısı 5 binden fazla, bunların tahmini bedeli 46 trilyon dolar olarak hesaplanmıştır." diye konuştu.

Özellikle sanayicilere konforlu ortam sağlamak adına büyük gayret sarf ettiklerini aktaran Tüymebayev, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda 2012'de Kazakistan ile Türkiye arasında Kazakistan'da Kazak-Türk ortak Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasına dair mutabakata varılmıştı. Bu bölgelerde Türk yatırımcıların tüm bürokratik engellerden arındırılmış olarak çalışmalarını daha rahat ortamda yürütebileceklerini ve daha düşük maliyetle üretim yapabileceklerini hatırlatmak istiyorum. Kazak tarafı yeni Türk yatırımlarına, Türk fabrikaları ile sanayi tesislerinin bir kısmının Kazakistan'a taşınmasına ve ürünlerinin buradan Avrasya ülkelerine ihraç edilmesini sağlıyor. Tarım endüstrisi ikili işbirliğinin geliştirilmesinin önemli bir parçası olabilir. Tarıma dayalı sanayi alanında ortak projeler gerçekleştirilebilir."

Tüymebayev, Kazakistan'da 10 Haziran - 10 Eylül 2017 Expo Uluslararası Fuarı düzenleneceğini, bu fuarın özellikle Astana için çok önemli olduğunu belirterek, fuara Türk yatırımcıları davet etti.

-"Büyüme ve kalkınmamız hızla devam ediyor"-

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da iki ülke arasındaki kardeşlik ve ortak kültürün ekonomik ilişkileri de olumlu etkilediğini bildirdi.

Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomik bütünleşme modeli olan Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği ile ilişki içinde olduğunu hatırlatan Kösemusul, "Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika pazarlarına açılmak için doğal bir üs gibiyiz. Tüm bu bölgenin ortasındaki en büyük sanayi ülkesi ve en büyük sanayi ihracatçısıyız. Büyüme ve kalkınmamız hızla devam ediyor. Kalkınmış bir Türkiye, daha büyük, daha zengin, güçlü ekonomisi ve kaliteli demokrasisi ile dünyanın hayranlıkla izlediği lider bir Türkiye istiyoruz. Yeni sanayi hamlemizde önümüze bakarken, dost ve kardeş ülkelerdeki fırsatları da göz önünde bulundurarak çalışma yapmamız gerekiyor. İşte bu doğrultuda işbirliği çalışmaları gerçekleştiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan'ın her zaman önemli bir pazar olduğuna değinen Kösemusul, 2015 yılında bu ülke ile ticaret hacminde 2014 yılına göre bir düşüş gözlemlendiğini ancak Kazakistan ile ticaret hacmini artırmak gayret göstereceklerini anlattı.

EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ise 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kazakistan'ı resmi olarak ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu anımsatarak, 25 yıldır devam eden diplomatik ilişkiler ve 3,5 milyar dolarlık ticaret hacminin iki ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :