Kazakistan'daki yeraltı camisi ve küre taşları turistlerin ilgisini çekiyor

Kazakistan'daki yeraltı camisi ve küre taşları turistlerin ilgisini çekiyor

Mangistau eyaletindeki yer altı camisi ve kireç kanyonları turistlerin ilgi odağı haline geldi

ASTANA (AA) – Kazakistan’ın Mangistau eyaletindeki yeraltı camisi, kireç kanyonları ve küre şeklindeki konkresyonlar, çok sayıda yabancı ve yerli turistin ilgisini çekiyor.

Kazinform’un haberine göre, Kazakistan'ın Hazar sınırındaki Mangistau eyaletine bağlı Tupkaragan yarım adasındaki Şakpak Ata kanyonundaki yeraltı camisi, bölgenin kutsal, tarihi ve kültürel değerlerden birini oluşturuyor.

UNESCO Dünya Kültür listesine aday olan ve kaya üzerinde yapılan caminin, tarihi kaynaklara göre 10. yüzyıla ait Sufi camisi olduğu biliniyor. İç ve dış cephesinde at, boğa, insan ve çiçek desenlerinin yer aldığı cami, imamın odası dahil olmak üzere 5 odadan oluşuyor.

Camiyi turistlerin yanı sıra yılda çok sayıda Müslüman da ziyaret ediyor.

Mangistau eyaletindeki beyaz tuz ve kireçten oluşan Tuzbayır tepeleri de turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri. Kireçtaşı ve tebeşir merdivenler şeklindeki kayaların altında çok miktarda tuz bulunuyor. Kış mevsiminde biriken kar ve yağmur suları tuzlu ayna şeklini alıyor. Tuzbayır’a Japonya, Avrupa ve Rusya’dan turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Doğal olaylar sonucu meydana gelen ve kireçten oluşan Bosjira kanyonu da bölgenin turistik yerlerinden biri olarak biliniyor. 60-70 metre yüksekliğindeki kanyonlar, açıya göre kule, saray, çadır şekilleri oluşturuyor.

Turistlerin sık ziyaret ettiği Torış Vadisi de küre tarzındaki taş konkresyonlarıyla turistlerin ve bilim adamlarının uğrak yeri. 3-4 metre çapındaki küre şeklindeki taş konkresyonlar vadide büyük bir yer işgal ediyor. Taş konkresyonların nasıl oluştuğuna dair günümüzde halen net bir bilimsel bilgi elde edilebilmiş değil. Bu da vadiyi bilim adamları ve UFO meraklılarının ilgi merkezi haline getiriyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :