Kazakistan’da "Türkiye mezunları" buluşması

Kazakistan’da "Türkiye mezunları" buluşması

Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Uyanık: - "(Türkiye'de okuyan Kazaklara yönelik) Ülkelerimiz arasındaki bağların daha da güç kazanması için gelecekte önemli katkılar sağlayacağınıza inanıyorum” - Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Rusya, Or

ASTANA (AA) - Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Türkiye'de okuyan Kazakistan vatandaşlarının iki ülke arasındaki bağların daha da güçlendirilmesinde önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

Kazakistan’da Türk-Kazak kardeşliği ve Kazakistan’ın bağımsızlığının 25. yıl dönümü dolayısıyla farklı dönemlerde Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan Kazak vatandaşları, Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği rezidansında yapılan buluşmada bir araya geldi.

Türkiye Astana Büyükelçiliği, Türkiye Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) ve Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından düzenlenen programa Büyükelçi Uyanık ve Kazakistan’da yaşayan Türk vatandaşları da katıldı.

İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Uyanık, Türkiye'nin her zaman Kazakistan’ın yanında yer aldığına işaret ederek, “İki ülke arasındaki kardeşliğin göstergesi olarak Türkiye, Kazakistan’ın bağımsızlığını, ilanı üzerinden iki saat geçmeden ilk tanıyan ülke olmuştur.” dedi.

İkili işbirliği kapsamında eğitimin hayata geçirilen en somut alan olduğunu belirten Uyanık, “1992 yılında ata yurdumuz Kazakistan’dan ve diğer kardeş ülkelerden çok sayıda öğrencimizi burslu olarak Türkiye’de öğrenim görmeye davet ettik. Bu çerçevede 965 Kazak kardeşimiz ilk grup olarak Türkiye’de eğitime başlamışlardı.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Uyanık, 1992 yılından bu yana Türk hükümeti olanaklarıyla Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan Kazak öğrenci sayısının 3 bin 873’e ulaştığını dile getirerek, “Bunların dışında kendi imkanlarıyla Türkiye’de öğrenim görmeye giden birçok Kazak vatandaşı bulunmaktadır.” diye konuştu.

Aynı zamanda Kazakistan üniversitelerinde eğitim gören Türk vatandaşlarının sayısında da artış yaşandığını kaydeden büyükelçi Uyanık, bu gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

- “Bağların daha da güç kazanmasına katkı”

Büyükelçi Uyanık, Türkiye’nin bu mezunlar için ikinci vatan olduğunu belirterek, Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan Kazaklara, “Ülkelerimiz arasındaki bağların daha da güç kazanması için gelecekte önemli katkılar sağlayacağınıza inanıyorum.” dedi.

Türkiye’de eğitimini tamamlayan Kazakların ülkesine dönerek toplum hayatının her sahasında başarılı ve önemli görevler üstlendiğine dikkati çeken Uyanık, “Türk ve Kazak kardeşliğini daima yaşatmanızı, Kazakistan'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla, iş dünyamızın temsilcileriyle ve bizlerle iletişim içerisinde olmanızı ve bağlarınızı koparmamanızı diliyoruz.” ifadesini kullandı.

Konuşmalardan sonra katılımcılara YTB’nin tanıtım filmi gösterildi. Ardından bazı mezunlar Türkçe şarkı söyleyerek, halay çekti. Büyükelçilik tarafından da katılımcılara Türk yemekleri ikram edildi.

- “Kazakistan’dan başvuru sayısı artıyor”

YTB Rusya, Orta Asya ve Kafkasya bölgeleri uzmanı Hacı Murat Terzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de eğitim görmek isteyen Kazakistan vatandaşlarının sayısının gittikçe arttığını belirterek, “Kazakistan’dan başvuru sayısı 2015 yılında bin 800, 2016’da ise 2 bin 300’e çıktı.” dedi.

Terzi, burs kazanan öğrencilerin sağlık sigortası ve ulaşım giderlerinin de karşılandığını anımsatarak, “Dolar olarak aşağı yukarı lisans için 400 civarında, yüksek lisans için 500 civarında, doktora için de 600 dolar civarında burs veriliyor.” diye konuştu.

Burs programlarının yanı sıra Türk topluluklarına mali desteğin de sağlandığını dile getiren Terzi, şöyle konuştu:

“Dünya ülkelerindeki sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile ortak projeler gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar Kazakistan’a yönelik kültürel alanda etkileşim programları, sempozyum ve konferansların yanı sıra bilimsel çalışmalara toplam 700 bin liralık mali destek verildi.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :