Kazakistan’da Halklar Asamblesi Festivali

Kazakistan’da Halklar Asamblesi Festivali

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - "Barış ve uyum 25 yıllık bağımsızlığımızın en önemli hazinesidir"

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan Haklar Asamblesi'nin farklı etnikler ile dinleri yakınlaştırdığını, ülkedeki barış ve uyumun da bağımsızlığın en önemli hazinesi olduğunu bildirdi.

Kazakistan’ın bağımsızlığının 25. yılı kutlamaları kapsamında, başkent Astana'daki Sarıarka Bisiklet Merkezi'nde, Kazakistan Halklar Asamblesi "25 yıl barış ve uyum içinde" festivali gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in yanı sıra milletvekilleri ve hükümet üyelerinin de katıldığı festivalde, Kazakistan’da yaşayan etnik azınlıklar konser ve dans gösterileri düzenledi.

Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, ülkenin kalkınmasında asamblenin önemli katkı sağladığını belirterek, "Bağımsızlık sürecinde Asamble farklı etnikleri ve dinleri yakınlaştırdı, her kültür ve geleneklerde olan en iyileri gösterdi. Barış ve uyum 25 yıllık bağımsızlığımızın en önemli hazinesidir." dedi.

Ülkedeki tüm etnik birliklerin devlet tarafından desteklenmesinin modern dünyadaki benzersiz uygulama olduğuna dikkati çeken Nazarbayev, etnik azınlıkların kendi kültürünü devam ettirmede destek sağlamaya devam ettiğini kaydetti.

- Bağımsızlık etnik azınlıklar arasında eşitliği getirdi

Çeçen ve İnguş Kültür Derneği Başkanı Salman Geroyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın bağımsızlık sürecinin ülkede yaşayan etnik azınlıklar ile Kazaklar arasında hem sosyal hem de siyasi hak eşitliğini getirdiğini belirtti.

Bağımsızlıklarını kazanmadan önce cenazelerini İslami kurallara uygun olarak toprağa veremediklerini anımsatan Geroyev, bağımsızlık sonrası bu tür haksızlıklara son verildiğini anlattı.

Geroyev, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra çok uluslu Kazakistan’da etnik çatışmaların yaşanabileceği tartışmaları yapıldığını ancak Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in halkı birleştirici politikasının ülke bütünlüğünü koruduğunu kaydetti.

- "Büyük Kazak halkının oğlu olan Nazarbayev’i kimse unutmayacaktır"

Hazar Kültür Derneği Başkanı Vivadi Agayev da Kazakistan’daki etnik gruplara yönelik eşitliğin sağlanmasında Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in rolünü vurgulayarak, "Cumhurbaşkanımızla gurur duyuyorum. Nerede olursak olalım kalbimizde büyük Kazak halkının oğlu olan Nazarbayev’i unutmayacağız." dedi.

- Kazakistan Halklar Asamblesi

Nüfusu 17 milyondan fazla olan Kazakistan’da 100’den fazla millet yaşıyor. Nüfusun yaklaşık 12 milyonunu Kazakların oluşturduğu ülkede, 4 milyon Rus ve 600 bin de Özbek yaşıyor.

Kazakistan'daki farklı milletlerin birlik ve beraberliğini temsil eden asamble ayrıca siyasi statüye sahip olmasıyla, etnik azınlıklara milletvekili seçilerek, temel haklarını savunma ve yasama faaliyetlerine aktif bir şekilde katılma imkanı sağlıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :