Kazakistan'da engelliler sporla sosyalleşiyor

Kazakistan'da engelliler sporla sosyalleşiyor

Başkent Astana'da engelli çocuklar, golbol, oturarak voleybol ve bocce gibi oyunlarla sosyalleşiyor- "I'm possible" Projesi'nin Koordinatörü Saule Yerjanova:- "Amacımız engelli çocukların sporla sosyalleşmesi ve toplumla entegrasyonuyla karşılıklı saygı i

ASTANA (AA) – ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan'ın başkenti Astana'da engelli çocuklar, golbol, oturarak voleybol ve bocce gibi oyunlarla sosyalleşiyor.

Kazakistan Milli Paralimpik Komitesinin uluslararası vakıfların desteğiyle geçen yıl başlattığı "I'm possible" Projesi kapsamında engelli öğrencilerin de eğitim gördüğü Astana'daki 9 okulda öğrencilere golbol, oturarak voleybol ve bocce kursları veriliyor.

Sağlıklı ve engelli öğrencilerin birlikte katıldığı kurslarda, çocuklara oyunların kuralları ve önemi anlatılıyor.

"I'm possible" Projesi'nin Koordinatörü Saule Yerjanova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye 9 okuldan 35 öğretmen ve 31'i görme ve işitme engelli ile kas hastası çocuklar olmak üzere toplam 402 öğrencinin katıldığını belirtti.

Milli Paralimpik Komitesinde eğitim alan 20 antrenörün okullarda paralimpik spor kurslarını verdiğini dile getiren Yerjanova, "Amacımız engelli çocukların sporla sosyalleşmesi ve toplumla entegrasyonuyla karşılıklı saygı ilişkilerinin geliştirilmesidir." dedi.

Yerjanova, boccenin serebral palsili, oturarak voleybolun kas ve iskelet sisteminden rahatsız ve golbolun görme engelli çocuklar için uygun olduğu bilgisini paylaştı.

Projenin büyük avantajının engelli çocuklarla sağlıklı çocukların bir arada bulunması olduğuna dikkati çeken Yerjanova, şöyle konuştu:

"Kazakistan'da engelli çocukların büyük kısmı spor kurslarına veya etkinliklerine katılmıyor. Onlara beden eğitimi derslerinden muaf olmasına ilişkin belge veriliyor. Bizim proje engelli çocukların spor etkinliklerine katılmalarını sağladı. Çocuklar o kadar aktif oynuyorlar ki kimin engelli olduğu bilinmiyor."

Yerjanova, okullardaki özel sınıflarda eğitim gören otizmli çocukların da spor kurslarına katılmalarını sağladıklarını kaydederek "Oyunlar otizmli çocuklar için değildi. Ancak onlar bocce kursuna katılıyor ve çok başarılı." diye konuştu.

Engelli çocukların ebeveynlerinin de oyunları sevinçle karşıladıklarını söyleyen Yerjanova, Eğitim ve Bilim Bakanlığının projenin ülke genelindeki okullarda uygulanmasını önerdiğini söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :