Kazakistan’da Birinci Cumhurbaşkanı Günü kutlanıyor

Kazakistan’da Birinci Cumhurbaşkanı Günü kutlanıyor

ASTANA (AA) – Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in günü olarak bilinen 1 Aralık Birinci Cumhurbaşkanı Günü başkent Astana’da çeşitli...

ASTANA (AA) – Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in günü olarak bilinen 1 Aralık Birinci Cumhurbaşkanı Günü başkent Astana’da çeşitli kültürel etkinliklerle kutlanıyor.

Kazakistan parlamentosu kararıyla 2012 yılından bu yana yapılan 1 Aralık Birinci Cumhurbaşkanı Günü kutlamaları, Bağımsızlık Sarayında Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in katılımıyla gerçekleşen Gençler Forumuyla başladı.

Forumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülke kalkınmasında kaliteli eğitimin önemli olduğunu vurgulayarak, "50 bin Kazakistanlı genç, yurt dışında eğitim alıyor. Ayrıca gençlerimizin Kazakistan’daki Nazarbayev Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerde dünya seviyesinde eğitim alma imkanı var." dedi.

Gençken ülkede uygulanan yasak nedeniyle çok fazla yurt dışına çıkamadığını hatırlatan Nazarbayev, turistik gruplarla yurt dışına çıktığında da özel güvenlik tarafından takip edildiğini söyleyerek, bu açıdan günümüz gençlerinin şanslı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülke içinde, dünyada ve uluslararası ilişkilerde sonsuz rekabet mekanizmasının gittikçe güçlendiğini dile getirerek, “Şu an biz en gelişmiş 30 ülkenin içine girmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, "Yeni İpek Yolu"nun Kazakistan üzerinden geçeceğini anımsatarak, "Ülkemizin güneyindeki Horgos demir yolunu Çin ile bağladık. Demir yolu Almatı ve Çimkent’ten geçerek Orta Asya kadar gidecek, oradan da da Avrupa’ya çıkacak." şeklinde konuştu.

Forumun sonunda gençler Nazarbayev’i Birinci Cumhurbaşkanı Günü ile kutlayarak “Elbaşı” şarkısını seslendirdiler. Kutlamaların akşam konserleriyle devam etmesi bekleniyor.

Nazarbayev’in 1991 yılında Kazakistan Sovyet Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına seçildiği gün olarak bilinen 1 Aralık günü, 2012'den bu yana ülkede Birinci Cumhurbaşkanı Günü olarak kutlanıyor.

Bu yıl 75. yaşını kutlayan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 25 yıldır ülkeyi yönetiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :