Kazakistan ve Çin arasında "Kazak" sorunu

Kazakistan ve Çin arasında "Kazak" sorunu

ASTANA (AA) - Kazakistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Akılbek Kamaldinov, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Kazakların şikayeti üzerine Çin’in...

ASTANA (AA) - Kazakistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Akılbek Kamaldinov, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Kazakların şikayeti üzerine Çin’in Astana Büyükelçisi Zhang Hanhuey ile görüştü.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Yardımcısı Kamaldinov'un, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Kazaklardan gelen şikayetlerin artması üzerine düzenli istişare yaptığı Çin Büyükelçisi Hanhuey ile görüştüğü belirtildi.

Görüşmede Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Kazakların durumunun ele alındığı ifade edildi.

Açıklamada, aralık ayında başkent Pekin'de düzenlenecek Kazakistan ile Çin dışişleri bakanları istişare toplantısında Kazakların yaşadığı sorunların gündeme getirileceği vurgulandı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Muhtar Tleuberdi'nin yıl sonuna kadar başkent Urumçi'ye giderek yerel yetkililerle sorunları görüşeceği belirtildi.

- Çin'deki Kazak sorunu

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Çinhay ve Hans eyaletlerinde yaşayan 1,5 milyondan fazla Kazak, yerel yönetim tarafından pasaport ve diğer resmi evrakların verilmemesi nedeniyle yurt dışına çıkamıyor.

Çin hükümetinin, Uygur Özerk Bölgesi'nin bağımsızlığını elde etmek için 1997'de kurulan Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi ile mücadele kapsamında Kazak kökenlilere yönelik baskılarını artırdığı belirtiliyor.

Basına yansıyan haberlere göre, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde ekim ayında 10 Kazak kökenli vatandaş, Uygur "ayrılıkçılarla" bağlantısı olduğu suçlamasıyla gözaltına alınmış ve bu kapsamda Kazaklara baskı uygulandığı ileri sürülmüştü.

- Dünya Kazakları Kurultayı

Kazakistan, 1992 yılından bu yana Dünya Kazakları Kurultayı'na ev sahipliği yapıyor. Dünyadan Kazak diasporasının katılımıyla her 5 yılda bir düzenlenen kurultayda Kazakların yaşadığı yerdeki sorunlar, diasporaların Kazakistan ile olan ilişkileri ele alınıyor.

Kurultay çerçevesinde oluşturulan Dünya Kazaklar Birliğinin Başkanlığını Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yapıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :