Kazakistan Cumhuriyetininbağımsızlık yıl dönümü kutlandı

Kazakistan Cumhuriyetininbağımsızlık yıl dönümü kutlandı

Türk Dünyası Araştırma ve Tanıtım Topluluğu tarafından “Türk Dünyası Araştırma ve Tanıtımı Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Yıl dönümü ve Cengiz Aytmatov’un Doğum Günü” için program gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Araştırma ve Tanıtım Topluluğu tarafından “Türk Dünyası Araştırma ve Tanıtımı Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Yıl dönümü ve Cengiz Aytmatov’un Doğum Günü” için program gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşen programa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, SÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, Kazakistan Ankara Büyükelçiliği Temsilcisi İsatay Süleymanoğlu, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Şimşek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

kazakistan-cumhuriyetinin-bagimsizlik--(6).jpg

BENHÜR: 9 AYRI ÜLKEDEN 20 KURUCU

Açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma ve Tanıtım Topluluğu Danışmanı Çağatay Benhür, “Topluluğumuz ilk günden itibaren öğrencilerimizin insiyatifiyle ortaya çıktı. 9 ayrı ülkeden 20 kurucu üyeyle kuruldu. Arkadaşlarımız teveccüh gösterdiler bendenizi topluluğun akademik danışmanı olarak seçtiler. Sonra nasıl faaliyetler yapacağımız konusunda düşünmeye başladık ve 2 önemli olayı bir araya getirdik. Bunlardan ilki Türk Dünyasının ve Kırgızistan’ın önemli yazarlarından Cengiz Aytmatov’un 90. Doğum Yıl Dönümü ile ilgili 2. ortak faaliyetimiz Kazakistan Cumhuriyetinin kuruluşunun kutlanmasıydı, bu sene 27. yılını kutluyoruz” şeklinde konuştu.

kazakistan-cumhuriyetinin-bagimsizlik--(7).jpg

KARABULUT: TÜRK HİÇBİR ZAMAN ESİR OLMAZ

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, “Kendimizi bildik bileli küçüklüğümüzden bu yana Türk kardeşlerimiz denince yüreğimiz sızlardı. Biz bu şuurla yetiştik. Bağımsızlığına kavuşamamış kardeşlerimiz için yüreğimiz sızlardı. Biz, kardeşlerimizi, memleketinizi hiç görmeden kendi öz kardeşlerimiz gibi severdik, özlerdik, arardık ve bağımsızlığınıza kavuşmanız için dualar ederdik. Bugün Elhamdülillah diyoruz. Rabbimize binlerce şükür olsun diyoruz. Bizim Orta Asya’da kökümüz bir olan kardeşlerimiz çok şükür hürriyetlerine kavuştular. Esasında Türk hiçbir zaman esir olmaz. Esaret altındayken bile yüreği hürriyet diye çarpar” diye konuştu.

kazakistan-cumhuriyetinin-bagimsizlik--(1).jpg

SÜLEYMANOĞLU: BAĞIMSIZLIĞI İLK TANIYAN ÜLKE TÜRKİYE OLMUŞTUR

Kazakistan Ankara Büyükelçiliği Temsilcisi İsatay Süleymanoğlu, “27 yıl önce ilan ettiğimiz bağımsızlık mücadelesini asırlardır, sürdürmek Kazak halkının tarihinde bir zirve, ulus olarak bundan sonra başaracaklarımızın sarsılmaz bir temeli olmuştur. Bağımsızlığımızı, 16 Aralık 1991’de ilan etmiş ve bu bağımsızlığı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Bağımsızlığı kazandığımızdan bu yana Kazakistan olarak kalkınma projelerinden eğitime, siyasi ilişkilerden kültürel iş birliğine kadar bu alanlarda kardeş Türkiye’nin desteklerini gördük. Bizde her zaman Türkiye’nin yanında bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

kazakistan-cumhuriyetinin-bagimsizlik--(2).jpg

BALEVİ: KAZAKİSTAN GELECEK VADEDİYOR

Dünya’da Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, “Kazakistan 18 milyon civarında olan nüfusu ile özgürlüğün ardından yükselen Türk İslam bilinci ile Orta Asya’nın gelecek vadeden Türk Cumhuriyetlerinden biridir. Kazakistan Türklüğü, tarihi, kültürü, dili, dini gibi sebeplerden dolayı Türkiye’ye en yakın dost ve kardeş bir ülkedir. Bu yüzden iki ülke arasında ilişkiler hızla artmış ve artmaya devam etmektedir” ifadesinde bulundu.

Konuşmaların ardından etkinlikte yapılan Kazakistan’a ait şiir, destan, şarkı Kafkas dans gösterileriyle izleyicilere eğlenceli dakikalar yaşattılar. Program toplulukta yer alan üyelere plâket takdim edilmesiyle sona erdi.